Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 250 000 българи са почивали в чужбина през май, отчита НСИ

Снимка: БГНЕС

Над 250 000 българи са почивали в чужбина през май, сочат данните на Националния статистически институт.

Заедно с командировките и пътуванията с друга цел, общият брой на пътувалите става над 760 000 души.

Най-много хора са избрали да пътуват в Гърция.

Минимален ръст се отчита и при посещенията на чужденци в България като близо две трети от тях са от Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е начело на листата в 25 МИР в София

БСП се регистрира за предстоящия вот в София-град и София-област.  Лидерът Корнелия Нинова е начело на листата в 25 избирателен район, Георги Свиленски води в 24-и, а в 23-и - Христо Проданов.

публикувано на 06.05.24 в 18:15
На Е-79 при Симитли по обяд на 6 май 2024 г.

Много натоварен трафик по АМ "Струма", няма тежки пътни инциденти

Изключително натоварен остава трафикът на автомагистрала "Струма" в отсечката Симитли - Благоевград, както и в Кресненското дефиле. До момента няма пътно-транспортни произшествия по главните пътища в област Благоевград.  Десетки хиляди българи, които преди 4 дни заминаха на почивка в съседна Гърция, днес тръгнаха обратно към страната. На ГКПП..

публикувано на 06.05.24 в 18:06
Вътрешно разселени палестинци носят вещите си след заповедта за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафа, южната част на Ивицата Газа, 6 май 2024 г.

Експлозии в Рафах, "Хамас" с изявление, че всяка операция в града няма да бъде "пикник"

Експлозии отекнаха в източната част на град Рафах, който е в южната част на Ивицата Газа, няколко часа след като израелските военни наредиха евакуация на около 100 000 цивилни към разширена хуманитарна зона на Средиземноморието. Международната общност отново се противопостави на планираната сухопътна офанзива в Рафах. Свързваната с "Хамас"..

публикувано на 06.05.24 в 17:47

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет..

публикувано на 06.05.24 в 16:04
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150..

публикувано на 06.05.24 в 15:56