Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Температурен рекорд във Франция - 45,1 градуса по Целзий

Заради високите темпуратури в 4000 училища във Франция днес занятията са частично или напълно прекратени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Термометрите отбелязват исторически рекорди във Франция, една от най-засегнатите страни от горещата вълна над Европа. В четири френски департамента за първи път беше въведен червен код заради жегата.

45,1 градуса по Целзий - това е новият френски температурен рекорд, отчетен следобед във Вилвией, в югоизточния департамент Гар, един от най-изложените на горещата вълна във Франция. Живакът продължава да се покачва в градовете по долината на Рона, най-горещо е в Ним, Монпелие, Марсилия. В много от тези райони, в които за първи път действа червен код, за днес бяха отменени събитията на открито, въведени са ограничения в движението, а жителите избягват да излизат навън.

„Спортувам само сутринта. Следобед не излизам никъде – невъзможно е за спорт“, заяви студентка.

Помощта за населението е първа грижа на френските власти.  "Много смъртни случаи могат да бъдат избегнати", каза премиерът Едуар Филип след извънредното междуведомствено заседание, предупреждавайки особено за зачестилите случаи на удавяне. Жегата взе една жертва днес, от началото на горещия епизод трима души са починали от топлинен удар на плажа, а спасителните служби са се намесвали стотици пъти.

В 4000 училища днес занятията са частично или напълно прекратени. Изпитите в края на средния курс бяха отложени. Условията срещу жегите в училищата обаче са недостатъчни.

„От миналата година във всяко училище има хладна зона като тази стая. Обикновено е училищната столова. Кметът искаше климатична инсталация в столовата на всяко училище. Но сега говорим за безпрецедентни 45 градуса и не всяка класна стая има климатик“

След санитарната криза през 2003 г., когато от жегата починаха над 11000 души, Франция е подготвена за тези климатични епизоди. Съветите за  предпазване и редовна хидратация съпътстват французите от медиите, гарите и магистралите, засили се солидарността и вниманието към самотните възрастни хора - най-честите жертви на горещините. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Проучване: Спад в подкрепата за Тръмп сред независимите гласоподаватели

След като съдебните заседатели в Ню Йорк признаха бившият президент Доналд Тръмп за виновен миналия месец по всичките 34 обвинения в делото за пари срещу мълчание, присъдата е насрочена за 11 юли. Това е точно 4 дни преди Националната конвенция на Републиканския национален комитет, когато вероятно Доналд Тръмп официално ще бъде номиниран като..

публикувано на 18.06.24 в 08:33

Забраняват движението на джипове и АТВ-та до Седемте рилски езера

Представители на няколко институции и служби се събират на среща в Общината в Сапарева баня, за да координират контрола по забраната за движение на джипове и АТВ-та по единствения път към Седемте рилски  езера, каза за БНР кметът на курортния град Калин Гелев.  Ще участват от Регионалната дирекция по горите, Областната дирекция на полицията,..

публикувано на 18.06.24 в 08:03
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Правителство ще има. Ще се намери конфигурация от 121

ГЕРБ-СДС, ДПС и малка партия е " мислимото и възможното мнозинство в този парламент ". Това каза пред БНР социологът Марчела Абрашева, регионален директор на "Кантар". Тя определи ИТН като " партия с артистични компоненти на ръба на 4-процентовата бариера". Никоя от другите малки партии не е затворила вратата да бъде част от бъдещо..

публикувано на 18.06.24 в 08:01

Започват ученията "Платинен лъв" на полигон "Ново село"

На учебния полигон "Ново село" започва съвместната подготовка "Платинен лъв". Участват формирования от Втора Тунджанска механизирана бригада на Сухопътните войски , армията на Съединените щати и многонационалната бойна група на НАТО в България - с рамкова държава Италия. Основната цел на учението е подобряване на взаимодействието на..

публикувано на 18.06.24 в 07:55
Емил Соколов

Емил Соколов: Пеевски беше системно подценяван - и като комуникационна щета, и като риск за кабинета

Рано е да се каже дали вървим към нови избори . Оценката е на политолога Емил Соколов, който беше част от листите на ПП-ДБ. Тандемът ГЕРБ-СДС - ДПС успяха да генерират резултат, който с помощта на една от малките партии, вероятно ИТН, може да сформира мнозинство, аргументира се той в интервю за БНР. " Ако следваме елементарната..

публикувано на 18.06.24 в 07:55

Три украински града домакинстват Световната среща на българските медии

Деветнайсетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще започне днес и ще продължи до 21 юни. Тази година домакини ще бъдат украинските градове Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. В срещата ще вземе участие и генералният директор на БНР Милен Митев. Журналисти..

публикувано на 18.06.24 в 07:49

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти у нас

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти  у нас – отчитат данните, които Министерството на земеделието публикува в последното си информационно табло за "Мляко и млечни продукти". От информационното табло на агроведомството става ясно, че за първите 4 месеца на тази година са произведени 4365 тона млечни продукти с..

публикувано на 18.06.24 в 07:44