Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната на фермите за ценни кожи отново на дневен ред в земеделската комисия

Петя Алтимирова
Снимка: Ани Петрова

„Искаме да разберем причините да не се отрази обществената воля на толкова много хора. Ние трябва да продължим да отстояваме исканията си. 51 000 граждани са дали личните си данни, подписвайки се под искането за забрана на добива на ценни кожи. Ние не искаме в момента да го гласуват „за“, а просто да го внесат. Това е първата крачка за промяната“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Петя Алтимирска, председател на Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи.

Изслушване на представители на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи е насрочено в дневния ред на редовното заседание на парламентарната Комисия по земеделието и храните. Изслушването беше поискано от Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива, за да бъде представено на вниманието на депутатите предложение на законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), което има за цел да въведе забрана за отглеждане, развъждане и умъртвяване на животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България. По-специално, проектът е насочен към закриване на ферми за добив на ценни кожи (норки, лисици, чинчили), в които животните се отглеждат единствено за целите на кожухарската индустрия, без да се използва месото им за консумация от хората.

Темата не е чужда на Комисията по земеделие и храни. След като на 22 юни миналата година - след засилен обществен интерес -  в Народното събрание беше внесена Националната гражданска инициатива с подкрепата на над 51 000 граждани, депутатите от тази и още две парламентарни комисии се запознаха с информацията и мотивите за исканата забрана. Въпреки че почти единодушно инициативата бе подкрепена и приета на комисиите, нито един депутат до момента не е внесъл предложението за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

На изслушването се очаква да се представи отново предложението на законопроекта с малки промени, както и мотивите към него. Очаква се също да се потърси съдействието на народните представители за внасянето му.

От Инициативния комитет споделят, че отварянето на ЗВД по (гласуваните миналата седмица на първо четене) промени за увеличаване на глобите за стопани на кучета без поводи и намордници е добър повод да се разгледат и измененията на текстовете, водещи до забрана на фермите за кожи, които да се обсъдят и гласуват едновременно с промените за глобите за кучешките стопани. Тази стъпка би била възможност за компенсиране на бездействието на институциите, което е довело до забавяне на забраната с повече от година и е причина да бъде убито още едно поколение от стотици хиляди животни в България само за мода и суета, споделят още от Инициативния комитет.

„Кореспонденцията с институциите ни показва, че нашето искане се отразява. Имаме предложение от зам.-министъра на земеделието текстът ни да бъде включен в нов проект за промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Но не се дава срок, това е притеснително. Искаме индивидуално този законопроект да бъде внесен, а не да е част от други десетки текстове“, подчерта още Алтимирска.

У нас има две ферми за кожи, в тях работят общо около 50 души. Норките са основните животни, които се отглеждат за кожи, като през миналата година са убити 130 000 за палта и аксесоари.

„У нас производството се увеличава, за разлика от другите страни. Над 75% от българите не одобряват убиването на животни само за мода, а тези животни не се ползват за друго“, допълни още Петя Алтимирска.

Интервюто с Петя Алтимирска можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Доган призова за стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски"

Крилото на Движението за права и свободи около Ахмед Доган призовава за диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски". В съобщение до медиите се изразява благодарност към симпатизантите подкрепили формацията въпреки "масираните репресии и безпрецедентния натиск", на които са били..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик?

При 100 процента обработени протоколи в Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27%. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало (ДПС-НН) с близо 19 процента. Резултатите показват пълна победа на Делян Пеевски срещу Ахмед Доган , който е под чертата в областта. Другият печеливш в региона е БСП-Обединена левица, която за..

публикувано на 28.10.24 в 14:01

Трифонов: Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат

Лидерът на партия "Има такъв народ" Станислав Трифонов благодари на всички, гласували за неговата формация. В пост във Facebook Трифонов увери, че ще направи всичко възможно да оправдае доверието.  "Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат", написа той. 

публикувано на 28.10.24 в 13:42
Марк Рюте

Рюте: Войници от Северна Корея са разположени в Курска област

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди, че войници от Северна Корея са изпратени в Русия и военни формирования от тази страна са разположени в Курска област.  В изявление след съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и представители на разузнаването и министерството на отбраната на Южна Корея в централата на алианса в Брюксел,..

публикувано на 28.10.24 в 13:38
Слави Василев

Слави Василев: Още от същото ще гледаме в следващите 3 г., ако Радев не направи нещо друго

Още от същото ще гледаме в следващите 3 години, ако не се реши президентът Румен Радев да направи нещо друго, прогнозира политологът Слави Василев в интервю пред БНР. "Фактът МЕЧ и "Величие", това е друго "Величие" - на Ивелин Михайлов, показва, че хората търсят алтернатива. Поздравявам Радостин Василев за доблестта да извади разговора в..

публикувано на 28.10.24 в 13:31

Забавяне на обработката на протоколи от секциите в Монтанско

Обработката на протоколите от изборните секции в област Монтана се забавя заради направените смени на членове на избирателните секции в последния момент вчера и заради затруднено придвижване от отдалечените секции до областния град. Над 400 заменки на членове на комисии са направени в област Монтана - каза говорителят на Районната избирателна..

публикувано на 28.10.24 в 13:25

100% обработени протоколи: ДПС-Ново начало е първа политическа сила в област Кърджали

В РИК Кърджали са обработени 100% от протоколите. Първа политическа сила в областта е  ДПС-Ново начало с 30 874  гласа, или това са - 41,28%. Втори се подреждат  АЛИАНС ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - АПС. За тях са гласували 28 851  души, или това е 38,57%. Трети са  ГЕРБ-СДС с 5 567  гласа, или това са 7,44%. Четвърти са  КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ..

публикувано на 28.10.24 в 13:20