Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов към Заев: През октомври Скопие може да получи зелена светлина за начало на преговорите за членство в ЕС

| обновено на 05.07.19 в 19:34
Бойко Борисов и Зоран Заев
Снимка: БТА

През октомври Северна Македония може да получи зелена светлина за началото на преговорите за членство в Европейския съюз, ако историческите спорове с България бъдат разрешени от междуведомствената комисия.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на срещата на върха за Берлинския процес в Познан. Догодина София и Скопие ще имат първото съвместно председателство на инициативата.

България помага изключително много на Северна Македония, заяви премиерът Бойко Борисов и обясни какъв е шансът на Скопие през октомври да започне официални преговори за членство в ЕС:

"Ако дотогава историчарските комисии си свършат работата - българската и македонската, да завършат - лятото е за работа, не е за почивка".

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев също демонстрира оптимизъм, но след срещата си с френския си колега Едуар Филип:

"Вярвам, че Франция, както и останалите 27 страни членки на ЕС ще дадат позитивен отговор до октомври за това, че заслужаваме".

Въпреки критиките на президента Еманюел Макрон Франция е партньор на страните от Западните Балкани, категоричен бе Бойко Борисов. Общото сътрудничество за стабилизирането на региона потвърди и германският канцлер Ангела Меркел.

Премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев обсъдиха постиженията и предизвикателствата в отношенията между двете държави на срещата на върха в Познан от инициативата на Берлинския процес.

Борисов е подчертал, че отношенията между двете държави трябва да са пример за сътрудничество и добросъседство на всички страни от Западните Балкани, а Заев е благодарил на Борисов за подкрепата за Северна Македония в евроатлантическия й път.

За този час е насрочена пресконференцията, с която ще бъде завършена срещата на върха. В нея, освен Борисов и Заев, се очаква да участват германският канцлер Ангела Меркел и полският премиер Матеуш Моравецки, който е домакин на срещата.

Берлинският процес трябва да продължи да бъде двигател на икономиките на страните от Западните Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред държавните лидери в Познан, където се провежда годишната среща на инициативата.

"Доверие - това е ключовата дума и трябва да работим за него". Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред лидерите на страните от Зпадните Балкани в Познан, съобщи правителствената пресслужба, тъй като лидерската среща е при закрити врати.

Бойко Борисов е подчертал, че европейската интергация на 6-те държави от региона е необратим процес, но е важно и те да положат максимални усилия, е казал още Борисов.

Преди срещата той е показал снимки от разбитата незаконна цигарена фабрика в Пловдив на германския канцлер Ангела Меркел.

Държавни и правителствени ръководители от Берлинския процес се събират в полския град Познан за ежегодната среща на върха. Инициативата е създадена през 2014 година от германския канцлер Ангела Меркел с цел стимулиране на развитието на страните от Западните Балкани. От българска страна в полския град пристига премиерът Бойко Борисов.

Регионалното сътрудничество и транспортната свързаност са сред ключовите теми, които се обсъждат вече втори ден на срещата. Според организаторите, потвърждение за участие има от британския премиер Тереза Мей и върховия представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Федерика Могерини. Според предварителната програма, в града тук трябваше да има много повече високопоставени представители на държавите от Берлинския процес, но, поне вчера, това не беше така в министерските панели. 

Петият по големина град в Полша, е избран за срещата на върха, защото е равно отдалечен и от Берлин, и от Варшава. Вчера в Познан обаче направи впечатление и отсъствието на множество министри от западноеврпоейските държави, част от инициативата на Берлинския процес. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич беше първият дипломат, който произнесе на глас въпроса за важността на подобни срещи, докато част от европейските лидери категорично заявяват, че все още е рано за разширяване на Европейския съюз. 

Очаква се на форума да бъде подписано споразумение за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на инициативата, която има предимно икономическа насоченост. 

България и Северна Македония ще поемат ротационното председателство на Берлинския процес през 2020 година е новината, която външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Никола Димитров обявиха пред медиите в Познан в четвъртък. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58