Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова Иран да спре всякакви стъпки срещу международната ядрена сделка

Европейският съюз е "изключително загрижен" от съобщението на Иран за обогатяването на уран над одобрените на международно равнище нива и призовава Техеран да "спре и да отмени" всяко действие, което противоречи на ядрената сделка на световните сили с Ислямската република, заяви говорителка.на ЕС, цитиран от Ройтерс.

ЕС също така отбеляза, че може да бъде създадена обща комисия за разглеждане на проблема.

Междувременно Sky News Arabia съобщи в понеделник, че към днешната дата Иран вече притежава обогатен уран на нива над 4,5%. Това става факт, след като в неделя изтече дадения от Техеран 60-дневен ултиматум, че ще се оттегли частично от Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), по-известна като иранската ядрена сделка, започвайки да обогатяване на уран над договорените в споразумението 3,67%. 

Иранските власти също така заявиха, че Техеран иска да даде възможност на ядрената централа "Бушер" да работи за нуждите си с обогатен уран до 5%.

Иран е изправен пред силни критики за предприетите от него стъпки за обогатавяне на урана от останалите страни, подписали през 2015-а година Съвместния цялостен план за действие , след като през миналата година САЩ излязоха официално от ядрената сделка.

Напрежението между Иран и Съединените щати се засили след като на 8 май 2018 г. Доналд Тръмп се оттегли едностранно от споразумението за иранската ядрена програма и наложи санкции на Иран. Самото споразумение JCPOA  беше подписано по времето на президента Барак Обама на 14 юли 2015 г. във Виена между Иран и Китай, САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Германия и трябваше да не позволява на Иран да разработва ядрено оръжие. 

Четири години по-късно обаче Доналд Тръмп го окачестви като "крайно безразсъдно".

Така Техеран и великите сили се оказаха в ситуация, в която никой не иска да отстъпи. Резултатът е, че днес Техеран прехвърли ограничението за обогатяване на уран от 3.67%, заложено в Споразумение и смята да продължи в тази посока. Това обяви лично говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди, а от външно министерство заявиха, че на всеки 60 дни ангажименти на Техеран по отношение на ядреното споразумение ще продължава да намаляват, докато наложените от САЩ санкции не бъдат премахнати изцяло.

"Оценяваме усилията на другите страни по ядрената сделка, особено на европейците да я спасят. Нямаме доверие в никого, но вратата на дипломацията е отворена. Ако останалите  в сделката, не изпълняват сериозно ангажиментите си и не направят нищо повече от провеждане на разговори, третата стъпка на Иран ще бъде по-трудна и по-твърда", каза пред журналисти говорителят на Иранското външно министерство Абас Мусави.

В тази връзка Техеран обяви втори 60-дневен срок, който ще е последния шанс за спасяването на подписаното през 2015-а година ядрено споразумение, като след неговия край на 8-и септември  Иран няма повече да предлага нови срокове.

" Иран все още е готов да преговаря с европейските си партньори", заяви говорителят на външното министерство и изрази надежда, че те ще намерят начин да заобиколят наложените от САЩ санкции.

Последва реакция от страна на Германия, която обяви, че иска да запази сделката и Иран трябва да бъде убеден да спазва ангажиментите си.

Президентът Доналд Тръмп пък призова Иран "да внимава", защото прави много лоши неща, а Еманюел Макрон постави 15 юли като краен срок страните да възобновят диалога, без да уточни какво може да стане след тази дата. От офиса на върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини призоваха Техеран да спре и да даде заден ход.

Според Бехруз Камалванди от Иранската организация за атомна енергия обаче, те не само няма да спрат, а ще продължат да намаляват ангажиментите си към сделката докато не постигнат желания резултат .






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област, осем дни след началото на настъплението си в района. Във вечерното си видеообръщение..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22