Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят изследване за новите форми на заетост

Гъвкавият режим на работа си пробива път и у нас, предпочитан е от по-младите

Снимка: pixabay
Центърът за икономическо развитие представя резултатите от проект, посветен на адаптацията на индустрията към новите форми на работа. Изследването е сравнително за България, Румъния, Полша, Чехия, Македония и Хърватия.

Изследването "Адаптиране на индустриалните отношения към новите форми на работа" проследява развитието на новите форми на заетост - гъвкаво работно време, изнесени офиси, ненормиран работен ден.

"Тук най-вече се включват надомна работа посредством информационни и комуникационни технологии или това, което у нас се нарича работа от разстояние. Тук се включва така наречената непостоянна работа, при която работодателят не е задължен редовно да осигурява работа на служителя, а го използва от време на време и така наречената масова заетост, при която онлайн платформи комбинират работодатели и работници, най-вече в областта на услугите", коментира Мария Прохаска от Центъра за икономическо развитие, която е и автор на доклада по проекта. 

Нашият трудов пазар се приобщава към новите форми на работа, защото те с тяхната гъвкавост и особености дават възможност да се отговори на дефицита на работна ръка, който изпитваме, посочи Прохаска. "И това е една от препоръките на изследванията, които ние сме правили - към социалните партньори: да бъдат по-отворени, по-възприемчиви към такива нови форми на работа, включително чрез законодателни промени в Кодекса на труда да се въведат повече възможности за правно регламентиране на тези нови форми на работа."

Все още в правния мир доминира класическият трудов договор, допълни Мария Прохаска. По думите й, най-често при гъвкавите форми на заетост се прибягва до граждански или авторски договори.

България е малко по-назад от страни като Полша и Чехия по разпространението на тези нови форми на работа, но те достатъчно уверено си пробиват път, заяви още Мария Прохаска. "Това във фокус групи се показа. Имахмеспециална среща с лица, които работят извън параметрите на класическия трудов договор и те се чувстват много комфортно. Сами са си избрали тази форма на работа и препоръчват хората да не се страхуват, да се разпространява повече информация, за да може тези, които проявяват макар и минимален интерес, да бъдат насърчени да се възползват от тези възможности."

"Изследването показа, че по-голям интерес към новите форми на работа проявяват по-младите генерации. Има и някои примери на хора в близка до пенсионна възраст или даже след пенсионна, защото това е форма на съчетаване на техния интерес и професионален опит, и квалификация, и търсенето на такива услуги. Като не е задължително да бъде в рамките на класическия трудов договор - на 8 часа, в помещението на работодателите. Даже има такава онлайн платформа в България, която си поставя за цел да предлага такива услуги на хора в пенсионна възраст."

Препоръките от изследването към частния сектор са да се отвори и да проявява повече интерес и склонност да привлича хора на гъвкав работен режим, без да се опасяват от евентуални негативни последици. 

Чуйте повече по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55

Нови правила за киберсигурност ще засегнат и по-малките фирми

Повече фирми у нас, дори и по-малки, ще бъдат длъжни да се съобразяват и подготвят за новите европейски регулации за киберсигурност. Текат сроковете за синхронизиране на Закона за киберсигурност с европейска директива, известна като НИС-2. България започна, но не довърши процедурата. В средата на септември влязоха за обсъждане промените в..

публикувано на 15.10.24 в 07:55

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08

Адв. Христина Георгиева: Може би е дошло времето за закон за гейминг индустрията

Различни правни аспекти на гейминг индустрията ще обсъждат юристи на конференция в Ирландия . Tова определено засяга и хората, които ги играят. Припомняме глобалната инициатива на американския геймър Рос Скот, който настоя френска компания да не спира поддръжката на една от игрите, които той играе. Хиляди са се подписали в близо 13-те световни..

публикувано на 14.10.24 в 11:36
 Спаска Тарандова

Спаска Тарандова: Библиотеките работят за повишаване на цифровите умения и медийната грамотност

" Любителите на традиционната хартиена книга на някакво ниво намаляват, но си има едно твърдо ядро от 25%, което наистина има тези навици и чете . Ние трябва да отговаряме и на новите тенденции. Все повече се чете от екран. Все още сме длъжници на българското общество, тъй като библиотеките не предлагат електронни и аудиокниги ". Това заяви пред..

публикувано на 14.10.24 в 11:04
Галин Стоев

Галин Стоев за скандала с театрите: Умален вариант на случващото се в държавата

" Шокът беше голям. Срамът беше голям . Притеснението, че отсега нататък, каквото и да кажа, принадлежа към това съсловие и съм част от това съсловие. Легитимността на това съсловие е много силно оспорена от този скандал." Това мнение изрази пред БНР театралният режисьор Галин Стоев в отзвук от скандала с театрите в Разград и Смолян и..

публикувано на 14.10.24 в 08:34

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20