Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Проданов: С отмяната на машинния вот правителството погазва демокрацията

Снимка: Светослава Кузманова

Очаквана стъпка. Така Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на БСП, определи пред БНР решението на управляващите да поискат поправка в Изборния кодекс, с която да се отмени машинното гласуване на местни и на парламентарни избори.

„В Европейския съюз е нормално да има около 1-2% недействителни бюлетини, в България този процент е 6-7. Една партия може да не бъде представена в парламента поради манипулации с недействителните бюлетини, които при машинното гласуване са невъзможни“, даде пример Проданов в предаването „Нещо повече“ и допълни:

„Европейският съюз няма практика на недействителни бюлетини и опити за манипулиране на вота, защото там нормалните общества се стремят да изграждат демокрация и демократичният процес да бъде прозрачен. При нас правителството върви в обратната посока – погазване на демокрацията и път към авторитарен режим“.

Интервюто с Христо Проданов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цвета Караянчева

Караянчева: Трябват разумни аргументи за машинния вот, а не да се инатим като деца

„Анализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които са срещнали при машинното гласуване, и слабият интерес на гласоподавателите са определящи. Има опасност и за избирателната активност заради дългия процес на гласуване с машини...

публикувано на 09.07.19 в 16:39

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че..

обновено на 09.07.19 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 3 октомври  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа  профилактика  на предавателите на ултракъси  вълни:  ВРАЦА 4 на честота  103.4  MHz, ДЕРВИШКА МОГИЛА 4 на честота 89.2 MHz, КЪРДЖАЛИ 4 на честота 105 MHz, излъчващи програма..

публикувано на 06.10.24 в 06:00
Дейвид Лами

Дейвид Лами отново настоя за спиране на ударите в Ливан

Британският министър на външните работи Дейвид Лами отново призова за прекратяване на огъня в Ливан след съобщения, че има поразени болници в Бейрут при израелския обстрел. Дейвид Лами нарече "дълбоко обезпокоителни" съобщенията, че ракети са ударили..

публикувано на 06.10.24 в 05:27
Дим се издига над Бейрут след израелски въздушен удар

Израелски сили извършиха въздушни удари над Бейрут и Газа

Най-малко пет души са загинали, а 20 са били ранени при израелски удари срещу джамия, близо до болница "Ал Акса" в централната част на Ивицата Газа. Това съобщиха медици на мястото на събитието, цитирани от агенция "Ройтерс". Според свидетели броят на..

публикувано на 06.10.24 в 05:20

17 души бяха арестувани на пропалестински протест в Лондон

17 души бяха арестувани в Лондон, след като пропалестински демонстранти преминаха през централната част на града с призиви за незабавно прекратяване на огъня в Газа и край на ескалиращия конфликт в Близкия изток. Десетки хиляди преминаха от "Ръсел Скуеър"..

публикувано на 06.10.24 в 05:09
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в..

публикувано на 05.10.24 в 20:55