Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT специалист за пробива в НАП: Да се провери защо е допуснато такава система да бъде приета като проект

IT специалистът Божидар Божанов в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Радостина Билярска, БНР

„Коментирам неща, които са писани по медиите, защото нямам допълнителна информация, но ако става въпрос за т.нар. „SQL инжекция“, това е атака, която може не 20-годишен, а 15-годишен да експлоатира. Тя е една от най-тривиалните“. Това каза пред БНР IT специалистът Божидар Божанов и допълни, че най-вероятно хакерът е използвал „елементарен скенер, който проверява публични системи за уязвимости“.

„НАП оперира десетки системи, надяваме се другите да са по-защитени, но, като намериш слабото звено в системата, започваш да го експлоатираш“, каза Божанов в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той коментира, че не е задължително хакерът да е имал „задни цели“:

„Просто, както беше казано в един известен филм, „някои хора искат да гледат как светът гори“ и причината е просто, за да счупиш нещо, да покажеш, че то не работи, да покажеш колко е разбито. Посланието на хакера беше доста обидно спрямо властта. Предвид леснотата на пробиване, може би е бил прав с оглед на тази система“.

Не е сигурно, че задържаният е извършил престъплението, тъй като не сме видели какъв тип са доказателствата на ГДБОП, подчерта Божанов.

„Ако просто са намерили файлове на компютъра му, не е гаранция, че е извършителят на престъплението, а не просто някой, който си ги е свалил“.

Изтеклите данни са частични, но съдържат някаква информация за много хора и могат да се използват за злоупотреба:

„Може лошите изнудвачи да сортират хората по доход и по-възраст и да видят кои са най-възрастните с най-висок деклариран доход, например, и да започнат да им звънят като телефонни измамници. Така ще си намалят усилията“.

Разделянето на изтеклата информация по папки е автоматизирана работа и може да се извърши за един ден, допълни Божанов:

„Трябва не просто да се направи одит и да свикаме някаква комисия в следващия един месец, както стана с Търговския регистър, а да се подходи цялостно към системата, да се види защо се случват такива неща, не защото един или двама служители или фирми доставчици са се объркали нещо, а защо всъщност е допуснато такава система да бъде изобщо приета като проект, да бъде използвана, да не бъде сканирана от самите органи толкова дълго време“.

В Закона за електронно управление има опция за създаване на държавно предприятие, където да могат да се наемат IT специалисти на пазарни заплати и това създаване се бави вече три години, каза Божанов в коментар дали държавата може да си позволи да наеме добри специалисти, които да открият уязвимостите ѝ в IT сектора.

Интервюто с Божидар Божанов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристиян Бойков е задържан за хакерската атака срещу НАП

Има задържан за  хакерската атака  срещу сървърите на Националната агенция за приходите. Арестуваният е 20-годишен, работи в софийска компания за киберсигурност, съобщи за БНР Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Кристиян..

обновено на 17.07.19 в 16:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00