Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смениха изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“

| обновено на 19.07.19 в 16:50
Изпълнителният директор на фонда Живко Живков мотивира оставката си, като посочи, че иска да бъде запазен имиджа на Фонда на фона на повдигнатите обвинения за корупция срещу служители на ДФЗ.
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков подаде оставка, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов каза във Варна:

„Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на Фонд „Земеделие“.

Като причина за смяната премиерът посочи корупционния скандал във фонда.

На заседание на Управителният съвет фондът избра за нов ръководител  Васил Грудев. Той е бил зам.-изпълнителен директор на Фонда, а също така министър и зам.- министър на земеделието..

Живков мотивира оставката си като посочи, че иска да бъде запазен имиджа на ДФЗ.

Във вторник шестима служители на Фонда, включително Костадинов, бяха задържани на работните им места в рамките на разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства.

На заседанието е приета и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. Освободен е и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

Новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев заема от април 2006 г. до август 2013 г. различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“. От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните.

Новият заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов от 2017 г. до момента е заместник председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е бил заместник изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Илков

Илков: Към момента няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти...

публикувано на 02.10.24 в 13:02

МОН даде начало на програмата "Силен старт" за деца със СОП или изявени дарби

Министерството на образованието даде начало на програмата "Силен старт" - в помощ на детските градини и училищата с предучилищни групи за деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.  За пет години се очаква да бъдат инвестирани над 105 милиона лева. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически..

публикувано на 02.10.24 в 12:53

С дарения на местните хора в дупнишкото с. Самораново закупиха пожарогасители за доброволците

10 ранцеви пожарогасители закупиха в дупнишкото село Самораново, като средствата - близо 4 000 лева, са от дарения на местните хора. До тази акция се стигна, след като повече от 20 дни  на 2 300 м. надморска височина под Черни връх в Рила гасиха пожар в изключително трудна местност, а доброволците не бяха оборудвани, поясни кметът Райко Цветков...

публикувано на 02.10.24 в 12:45

При акция: Заловиха 44 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

44 нелегални мигранти от Афганистан са заловени при операция на МВР на АМ "Тракия". Арестуван е шофьорът на микробуса - грузински гражданин. 37-годишният мъж е бил заловен при акция на екипи на областната дирекция на МВР - София. Той е превозвал 44 афганистанци в микробуса. Превозното средство е било спряно за проверка на автомагистралата от..

публикувано на 02.10.24 в 12:27

Документален филм разказва за бягствата от Северна Корея

Документалният филм "Отвъд утопията" ще бъде показан на 4 октомври на Международния фестивал "София ДокуМентал". Прожекцията ще е от 19 часа в Дома на киното. Лентата разказва за бягствата от Северна Корея.  В студиото на БНР гостуваха две жени, прекосили с риск за живота си телената ограда, която огражда най-затворения режим в света - този в..

публикувано на 02.10.24 в 12:20

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков" 2.  От там уточниха, че темата на заседанието е: "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток".  Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има технологично и военно превъзходство , подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:53