Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си приятел и с Живота, и със Смъртта

За да разбереш дали нещо е безнадеждно, трябва първо да провериш, убеден е рехабилитаротът Георги Петлешков

Георги Петлешков
Снимка: личен архив
За да разбереш дали нещо е безнадеждно, трябва първо да провериш дали е безнадеждно, казва Георги Петлешков. Той е рехабилитатор, който работи само с пациенти с много тежки диагнози.

"Това са тежко пострадали хора при катастрофи с мотор. Те не могат да се движат от кръста надолу, парализирани са", обяснява Жоро. Рехабилитацията, която провежда, е по негова програма и е иновативна за България. Какво е специфичното при нея и как Жоро насочва професионалната си работа към тези случаи?

"Още когато бях в университета, попаднах на такъв пациент. Напаснах хобитата си алпинизъм и скално катерене с това да накарам такъв пациент да стои прав на краката си. С мои приятели измислихме начин чрез специални колани и с алпийски приспособления да изправяме тези хора на крака."

Жоро проучва как стои въпросът в Европа и по света. Разбира, че вече съществуват подобни системи. Взима ги и започва да ги прилага. "Оказа се, че в България, за съжаление, никой друг не прави това. Да се постарае хора, които са парализирани от кръста надолу, да бъдат изправени вертикално и да си стоят на краката. И не само да си стоят на краката... Поставям ги на пътека и те се опитват да ходят по нея."

Пациентите в тежко състояние не действат стряскащо за Жоро. Напротив - вдъхновяват го. Разказва за пациентка, пострадала при катастрофа с мотор. "Състоянието й е тежко, не може да си движи краката", уточнява Жоро. Въпреки това продължава да е запален моторист и кара адаптиран за състоянието й мотоциклет. "Нейният хъс да практикува нещо толкова екстремно много ме запали. Изкарах курс за мотор и си купих мотор. Знам, рисково е, но всичко в тоя живот е рисково", категоричен е рехабилитаторът.

А какво минава през главата му, докато кара мотор?

"Не карам с бясна скорост, моторът ми не е много мощен. Имам друг проблем. Когато карам мотор или колело, обичам да се движа между колите с висока скорост. Екстремното, което ме запалва, е именно движението между колите. Иначе като пешеходец и като шофьор на кола съм изключително изряден".

Сблъсъкът на Жоро със смъртта събужда още по-силно живота в него.

"През зимата на 2009 г. с една девойка на седловината Кончето в Пирин претърпяхме неприятен инцидент. Разминахме се по чудо. Това е един от редките случаи, в който се виждаш със Смъртта и й казваш: "Ще ме взимаш ли днес или не?". Бях убеден, че ще ме вземе, но тя не го направи", споделя Жоро.

Този случай го променя. Дълги години преди това работи в телекомуникационна фирма, но след инцидента решава да учи за рехабилитатор и кинезитерапевт. "Когато се срещнеш със смъртта и оживееш, разбираш, че няма невъзможни неща и трябва да не чакаш утрешния ден, когато искаш да направиш нещо".

Екстремни обстоятелства срещат Жоро и със съпругата му, когато преди няколко години му откриват онкологично заболяване. Бъдещата му жена е анестезиологът при операцията за отстраняване на туморното образование. Още в началото грабва вниманието му: "Беше много бойна. Въпреки че беше млада, държеше тон на хирурзите. Влиза и казва: "Тук ще се слуша рок. Който не слуша рок - ето там е вратата!". Това много ми хареса". А след операцията я намира чрез свои познати, отиват на купон и нещата се случват.

Въпреки това Жоро е убеден в едно: "Със Смъртта си имаме много добре изградени взаимотношения. Не знам кога ще ме вземе. Знам обаче, че един ден ще изневеря на жена ми с нея".

Дотогава той ще продължи да връща надеждата там, където тя трудно се прокрадва.

Как? Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57