Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фолксваген“ все още не е предпочел Турция пред България за новия си завод

Окончателното решение ще стане ясно през есента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският автомобилен концерн „Фолксваген“ все още търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа. Дали той ще бъде построен в България, или в Турция, ще се реши окончателно през есента. Това заяви премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл в интервю за вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Няма окончателно решение на Надзорния съвет“, заявява премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, който е от Германската социалдемократическа партия и е част от ръководния орган на „Фолксваген“. Провинция Долна Саксония е сред големите акционери на фирмата и гласът ѝ е сред решаващите.

Къде ще е новият завод е решение, с което се е заел лично директорът на концерна Херберт Дис. Преди седмици от обкръжението му изтече информация, че той е избрал Измир, тъй като Турция е гарантирала щедри отстъпки при сключването на договор и се е ангажирала да изкупува за държавния си апарат голяма част от общо 40 000 лимузини „Пасат“, които разчита да бъдат продавани всяка година на вътрешния ѝ пазар.

Последваха обаче остри критики, че такава голяма инвестиция в Турция ще подсили позициите на президента Реджеп Ердоган, който е обвиняван от Германия в авторитарно управление.

„Разбира се, независимо как се вземе това решение, то ще бъде икономическо, а не политическо изявление“, увери Вайл. И допълни, че се очаква такова да има „може би на следващото или на по-следващото заседание на Надзорния съвет“. Съответно процесът вероятно ще се продължи през есента, но най-късно в края на октомври обаче трябва да се подпише новият договор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Automobilwoche: "Фолксваген" избира Турция пред България за нов завод

Германският автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen) планира да построи завод за производството на няколко автомобилни модела в Турция, съобщи в петък немското автомобилно списание Automobilwoche, цитирано от Ройтерс. Тази информация..

обновено на 12.07.19 в 16:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог...

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия..

публикувано на 30.06.24 в 17:15