Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканската чума по свинете продължи да вилнее в страната и тази седмица

Снимка: Reuters


Чумата по свинете продължи да вилнее в страната ни и тази седмица. В няколко области  започнаха проверки в личните стопанства дали животните биват умъртвявани.В Сливенска област започна и дезинфекция на местата, в които са отглеждани животните в три километровата санитарна зона около големите свинекомплекси.
Блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре срещу мерките за унищожаване на прасетата, отглеждани в домашните стопанства продължи през цялата седмица, въпреки призива на областният управител на Сливен тя да бъде вдигната. 
Протестиращите настояха да отпадне евтаназирането на здравите прасета, останали живи, въпреки заповедта. 
Силвия Йовчева допълни, че протестиращите искат всички, които вече са си умъртвили прасетата си, да бъдат обезщетени така, както и големите производители. 
Проверки в личните стопанства започнаха и в област Добрич,където има един потвърден случай на Африканска чума - той е при диво прасе, блъснато на пътя край Дуранкулак. 
В областите Бургас и Пловдив до момента няма стопани, които  да отказват  изпълнение на разпорежданията.
Агенцията по храните потвърди първите в Софийска област огнища на чума .
С тези случаи огнищата на африканска чума по свинете в страната станаха 30 при домашните прасета и още толкова при дивите свине. 
Към момента 126 хил прасета в индустриални свинеферми в България подлежат на унищожаване . 80 хил от тях вече са унищожени - съобщи за Хоризонт д-р Александра Митева от Агенцията по  храните и обясни  какво предстои
Обещаните от държавата 300 лева при доброволно заколване на домашните прасета ще бъдат предоставяни на самите стопани за дезинфекция на дворовете. Това заяви Дамян Денев от Агенцията по храните и отхвърли твърденията, че парите ще бъдат насочвани към фирми, които да извършват дезинфекцията. 
След среща на земеделския министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис в Брюксел стана ясно, че  България ще получи 2 милиона и 900 хиляди евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете. Тези пари са за дезинфекция и диагностика на животните. Освен това до 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн евро , които са за компенсация  за унищожените  прасета в индустриалните свинеферми . ЕС ще подпомага финансово страната ни до окончателното приключване на случаите с африканска чума по свинете- уточни д-р Александра Митева от Агенцията по храните
Напълно реалистично е и следващата година в България да не може да се овладее африканската чума по свинете и стопаните да не могат да купят здрави прасета за отглеждане, прогнозира  директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Христо Найденски. 
Професор Найденски подчерта, че ваксина срещу африканската чума по свинете се разработва  в европейски институти , но не може да се предвиди кога тя ще може да се прилага
През седмицата стана ясно,че Агенцията по храните ще бъде проверена от прокуратурата за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, в които се обезвреждат животински отпадъци. 
И още-във връзка с мерките за неразпространение на африканската чума по свинете,събирачи на трюфели протестираха в Добрич Недоволството им е породено от забраната на областния управител Красимир Кирилов за бране на билки, горски плодове и трюфели до 2 септември. 
Медицински специалисти от цялата страна протестираха в подкрепа на уволнената дисциплинарно от столична частна болница медицинска сестра Мая Илиева. Тя беше един от организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. 
В интервю за "Хоризонт" уволнената медицинска сестра Мая Илиева съобщи, че от работодаталя си е разбрала, че има съгласие от синдикатите да бъде освободена. Тя беше и лидер на организацията на КНСБ в болница Токуда: 
В отговор вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването доктор Иван Кокалов заяви, че обмисля да заведе дело срещу Мая Илиева:
Конфедерацията на труда "Подкрепа" се обяви в защита на Мая Илиева. Синдикатът призовава работодателя на Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок
Около 50 жители на Пловдив изразиха недоволството си  пред сградата на прокуратурата в града срещу единствената кандидатура за нов главен прокурор - тази на Иван Гешев. Протестът се организира за втори път от създадената наскоро в социалните мрежи гражданска инициатива „Понеделници за правосъдие“. 
В позиция, която беше разпространена от пресцентъра на прокуратурата, заместник-главният прокурор Иван Гешев благодари на колегите си, които в последните дни подкрепиха кандидатурата му за нов Обвинител номер едно. 
Писмата в подкрепа за  Гешев и протестите срещу номинацията му бяха коментирани и от говорителя на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева. Тя увери, че съдебните кадровици не се чувстват под натиск. Машева не видя проблем с активното медийно присъствие на Гешев: 
Апелативният спецсъд върна в ареста собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство към кибертероризъм във връзка с хакерската атака срещу НАП и досега беше на свобода срещу 100 000 лева гаранция.
Съдът взе решението си, след като прокуратурата  представи 4 тома нови доказателства. Тодоров беше арестуван още в съдебната зала.
Прокуратурата направи публично достояние новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те включват чатове, протоколи от разпити на свидетели, и протоколи от свидетелски показания на "хакнати" медии и застрахователни дружества.
Пред Съдебната палата в София се събра протест под надслов "Българчетата са най-добре в България" . Проявата беше в защита на Чавдар Георгиев, чиито две деца може да бъдат отнети от норвежките социални служби, защото майка им - норвежка гражданка, е в затвора по обвинения за финансови престъпления.  Жена от протестиращите  обясни защо подкрепя българския баща: 
Софийският апелативен съд отложи за 17 септември делото по случая с отнемане на двете деца на Чавдар Георгиев и отвеждането им при майка им в Норвегия. Защитата на бащата поиска чрез съда от скандинавката държава да се предостави информация каква ще е съдбата на майката, която е подсъдима за злоупотреби за 2.5 милиона евро. Чавдар Георгиев подчерта отново, че за 1 година в България синът му, който е с увреждания, е достигнал нивото на развитие на връстниците си и от септември ще е ученик в първи клас: 
Смененият изпълнителен директор на Националната електрическа компания Петър Илиев каза, че върху него е имало опити за натиск, свързан с продажбата на ток на енергийната борса и извършването на фиктивни търгове. Илиев посочи това като причина за подадената от него преди месец оставка. 
Тя първоначално не беше приета, но впоследствие Илиев беше уволнен - най-напред като председател на Българския енергиен холдинг, а след това и като изпълнителен директор на НЕК. Петър Илиев предположи, че е сменен, тъй като не е удобен: 
Бизнесът и синдикатите останаха на различни позиции как трябва да бъде определяна минималната заплата. По тази причина механизъм едва ли ще бъде договорен до края на годината, заявиха от Министерството на труда и социалната полтика. 
Изтичането на лични данни от системата на НАП не увеличава риска за измами с бързи кредити, заяви в интервю за "Хоризонт" Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. По думите му, ако има измама с отпускане на заем, то тя може да се случи единствено със съдействието на човек от кредиторащата институция.
Правителството отпусна 100 хиляди лева за археологически  проучвания на  Хераклея Синтика  известен като изгубения древен град в близост до Сандански и Рупите .
Фондация „Искам бебе“ във Велико Търново започна поредица неделни благотворителни базари в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. 
За последните 8 години в града с финансовата подкрепа на общинската програма "Ин витро" са родени 59 деца.
В Поморие започна Национална седмица на морето. В програмата са рисунки на асфалт, танцово училище за български народни танци, поетични вечери и много други културни инициативи. Кметът на града Иван Алексиев подчерта за "Хоризонт", че туризмът в Поморие вече се развива не само през лятото 
218 участници се включиха в 79-то издание на плувния маратон Галата-Варна.
Победител при мъжете е 18-годишният Георги Цурев, който успя да преплува разстоянието за 49 минути и 59 секунди. При жените победителка е 16 годишната Василики Кадоглу. 
В София се завърнаха ученици, представили България с два спечелени сребърни медалa на олимпиадата по география в Хонг Конг. Състезанието се проведе между 31 юли и 5 август. В него участваха отбори от 50 страни. 
На фона на слабия туристически сезон, който страната ни отчита тази година, България се опитва да привлече интереса на азиатския пазар. Страната ни вече има няколко туристически информационни центрове в Китай и се включва в интернет платформата на най-голямата китайска туристическа корпорация, която има стотици милиони потребители. Как България да привлече повече китайски туристи ? И какво би провокирало интереса на китайците към страната ни
В разгара на туристическия сезон собствениците на хотели по Южното Черноморие намалиха цените на туристическите пакети от 15 до 30 %.
 Според бранша с драстичните намаления се цели да се компенсират загубите от слабия сезон до момента. Ръст на туристите се очаква през пиковия месец август. 
Температури, достигащи дори до 40 градуса, се очакват в средата на следващата седмица. Заради използването на климатици в горещите летни дни, консумацията на ток се увеличава с близо 10 процента в сравнение със средното потребление за сезона, припомниха от електроенергийното дружество ЧЕЗ. Те излязоха с препоръки за пестене на енергия=

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна -  при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място са загинали двама души от другия автомобил. Екипи на полицията отклоняват автомобилите през..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според метеоролозите. Жълт код за високи температури действа от 21.00 ч. снощи до 17.00 ч. днес, обяви..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
На бул.

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата". Предвидено е мирно шествие до кръстовището на булевард "Сливница" и булевард "Константин Величков" и..

публикувано на 08.07.24 в 07:46

Михаил Иванов: Френският парламент ще е разделен на 3 основни блока. Никой няма мнозинство

Самите французи още не са убедени какво точно се случи. Макрон постигна всичко друго, но не и яснота. Парламентът ще бъде разделен на три основни блока , нито един от които няма да има мнозинство. Така очерта политическата картина във Франция журналистът Михаил Иванов, студент по Международни отношения и журналистика в Париж. Жан-Люк..

публикувано на 08.07.24 в 07:44

"Възраждане" - Перник на протест срещу назначението на новия зам. областен управител

Пернишката структура на "Възраждане" организира протест срещу назначението на младежкия лидер на ДПС в Перник Симеон Гебов за зам. областен управител. Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста Протестът е насрочен за 16.30 часа пред сградата на областната администрация в Перник, каза общинският лидер на..

публикувано на 08.07.24 в 07:36
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристигна днес в Пекин за разговори с китайския президент Си Цзинпин, съобщи ръководителят на пресслужбата на Орбан за държавната информационна агенция МТИ. "Мисията на министър-председателя Виктор Орбан за постигане на мир продължава", заяви Берталан Хаваш. Това е поредно изненадващо..

публикувано на 08.07.24 в 07:29