Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли само красиво говорене за успехи във външната ни политика

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

„Има само красиво говорене за успехи във външната ни политика, но по-важното събитие настъпи, когато Бойко Борисов проведе наситен и вдъхновяващ разговор с руския премиер Дмитрий Медведев в столицата на Туркменистан по време на икономическия форум. Борисов е искрен, когато говори за плодотворни отношения с Русия, той не е русофоб, на него му е приятно, че там нещо може да стане. Но когато става дума за проблеми на сигурността, други имат думата“. Това заяви в предаването „12+4“ доц. Валентин Вацев, преподавател по геополитика в Европейския колеж в Пловдив.

„Всички успехи са плод на дълги разговори. Но дали са красиви или не, въпросът е да са ефективни… Важна е срещата на Борисов с Медведев и от нея основно можем да получим сериозна сделка и пробив във връзка с АЕЦ „Белене“. Това променя енергийната карта на Южна Европа“, допълни Димитър Гърдев, регионален представител на Европейската асоциация за международни отношения и бивш дипломат.

Гърдев коментира и визитата на министъра на външните работи на Япония. Според него „трябва да се използва това, което имаме като новост в търговските и икономически отношения“:

„Япония има желание да съдейства по икономически път за стабилизиране на обстановката в Западните Балкани и за нейно присъствие впоследствие като инвестиции“.

На въпрос дали имаме неизиграни козове, с които да спечелим инвестицията на „Фолксваген“ на наша територия, доц. Вацев отговори:

„Турция е безкрайно по-благоприятна зона за инвестиране от България – заради политическия климат, инвестиционния климат, заради липса на европейски ограничители и регулатори. България не е добро място за инвестиране, но нищо не ни пречи да си рисуваме цветните картинки и да живеем в тях… Апелирам към здрав реализъм. В пропагандата не се живее“.

Доц. Валентин Вацев коментира и явленията във вътрешната ни политика, като заявеното желание на Слави Трифонов да учреди партия:

„Няма как той да обърне палачинката, защото такава няма. В България статуквото е непоклатимо само с едно лице и то не се променя по този начин. Аз се отнасям по-весело към мечтите и амбициите на Слави Трифонов… Нито един талантлив шоумен не може да участва в политиката само с ресурса си на тълпата“.

Според Димитър Гърдев „шоуто“ на Слави Трифонов е интересно, „но въпросът е какъв ще бъде ефектът“:

„Той ще успее по начин, по който в момента ще му гарантира влизане в парламента“.

Интервюто с доц. Валентин Вацев и с Димитър Гърдев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов

Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на хъб „Балкан”

Възможностите за захранване на бъдещия хъб "Балкан" с природен газ от Туркменистан бяха обсъдени днес от премиера Бойко Борисов и президента на централноазиатската държава Гурбангули Бердимухамедов. Двамата разговаряха в курорта Аваза на..

обновено на 11.08.19 в 19:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември..

публикувано на 26.06.24 в 08:44

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от..

публикувано на 26.06.24 в 08:37

Арести след нахлуване на протестна група в дома на британския премиер

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани по подозрение за нахлуване на територията на дома на премиера Риши Сунак. Полицията в графство Северен Йоркшър каза, че е арестувала мъжете буквално минути след влизането им в територията на имението..

публикувано на 26.06.24 в 08:27

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

Днес е Международният ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на..

публикувано на 26.06.24 в 08:18
Проф. Галин Цоков

МОН представя анализа на резултатите от НВО за 10. клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След..

публикувано на 26.06.24 в 08:16

Международен форум обсъжда в София намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Обсъждат цените на природния газ за юли

Обществено обсъждане на цените на природния газ за месец юли ще се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на "Булгаргаз" е синьото гориво да поевтинее незначително - с малко над един процент. Окончателно решение..

публикувано на 26.06.24 в 08:05