Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи с редки мозъчни аневризми бяха оперирани чрез иновативна неинвазивна технология

| обновено на 15.08.19 в 16:14
2
Интервенцията на гигантска мозъчна аневризма приключи с успех
Снимка: БГНЕС

54-годишен мъж и 61-годишна жена с животозастрашаващи мозъчни аневризми получиха шанс за живот днес. Пациентите бяха третирани с иновативна неинвазивна технология. В лекарския екип участваха световноизвестният германски лекар проф. Ханс Хенкес, един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология, и българският му колега доц. Станимир Сираков, който е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология. Колеги на двамата медици наблюдаваха операциите на видеостена в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

И двата случая са изключително редки и носят риск за живота на пациентите, както, ако не бъдат оперирани, така и по време и след операцията.

Мъжът е диагностициран в столичната болница „Св. Иван Рилски“ преди малко повече от година, след като дълго време се оплаквал от мъчително главоболие. От самото начало пациентът е бил наясно за рисковете - ако заболяването му не бъде третирано, има огромен риск от фатален изход до края на годината, а вероятността да почине по време на операцията или веднага след нея е 30 на сто. След консултации с проф. Хенкес лекарите вземат решение да се чака колкото е възможно, докато интервенцията стане неизбежна. Моментът настъпва и днес 54-годишният пациент получи своя шанс за живот.

Преди да влезе в операционната доц. Станимир Сираков обясни:

„Тук няма място за класическа нервна хирургия. Тъй като е много дълга лезията, просто трябва да се изгради буквално казано нов съд чрез поставяне на много стентове от последно поколение, застъпващо се, за да изградим нова циркулация в мозъка и да изолираме съответно аневризмата, която продължава да нараства и да оказва компресия върху мозъчния ствол“.

За около два часа на пациента бяха поставени 10 стента. При подобни сложни интервенции винаги има 24-часов рисков период. След като той премине, може да се каже със сигурност, че до няколко седмици пациентът ще бъде излекуван, коментират лекарите.

Проф. Ханс Хенкес е сред световните топспециалисти в лечението на сложни аневризми с над 30-годишен опит. Той подчерта, че съвременните технологии многократно увеличават шансовете за живот на пациенти с подобни страдания:

„Това е една нова технология, която започна да се развива преди 1-2 години. Тогава нашите медицински изделия и технологии бяха изключително примитивни, докато сега те се доближават до научната фантастика. Много се радвам на това, което ще ви покажем днес и надявам, че след години тази технология ще се развива много успешно и в България“.

Работата на екипа можеше да се наблюдава онлайн на видеостена в аулата на болница „Иван Рилски“. Това е добра възможност да си сверим часовниците, смята инвазивният кардиолог д-р Сардовски:

"Да, интересна процедура, направена перфектно. Споделя се опит на водещи неврорадиолози. Интересно е да се чуят такива неща и да се видят. И с обучителна цел е много добре за младите колеги… Оборудване винаги може да се вземе. въпросът е със заплащането на консуматива от НЗОК, това е проблемът. Както каза д-р Сираков, Касата позволява 1 стент на месец. Това означава, че ако се сложат 10 стента, 10 пъти трябва да се вика един пациент, което е глупаво, а и опасно“.

За двете днешни манипулации болница „Св. Иван Рилски“ е поискала от Здравната каса 150 000 лева. Ако те бъдат отпуснати, ще покрият само консумативите за единия от пациентите. Всичко останало, включително хонорара и разноските по пребиваването на проф. Хенкес в България, се поема от фармацевтичната компания, която произвежда въпросните консумативи. Недофинансирането на подобни сложни медицински случаи е проблем и за пациентите, и за лекарите, коментира д-р Стефан Боговски от екипа на доц. Сираков:

„Тъй като Здравната каса допуска само до 30 000 лева за скъпоструващи консумативи, а в случая се поставиха 10, което е абсолютно 1/10 покрива от това, което ще струва за самия пациент. Не се говори с пациентите за пари, но понякога е трудно. Средствата, които Касата покрива, в повечето случаи са достатъчни, но има такива комплицирани случаи, в които те абсолютно не достигат за максималното и адекватно лечение на пациента“.

Ако днешните двама пациенти бяха заминали за лечение в чужбина, Касата трябваше да плати за тяхното лечение над 500 000 лева, допълват лекарите и съветват при силно главоболие с гадене и загуба на съзнание веднага да се търси спешна помощ.

„Обикновено мозъчната аневризма се открива случайно или едва след като пациентът получи кръвоизлив и животът му е в опасност“, обясни д-р Боговски:

„Ако се случи, не дай си боже, да изкърви една аневризма, човек припада, губи съзнание, силно главоболие, което не спира, не може да си движи врата и ако е късметлия, ще бъде приведен до медицинско заведение, ще се установи проблемът, ако това наистина е причината“.

У нас годишно се откриват по около 300 аневризми. Почти половината от тях са лекувани в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“. От началото на тази година досега случаите са над 150, като само два от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха местните власти. Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света. Каква е..

публикувано на 26.06.24 в 18:47
Папа Франциск - Рим, Ватикана, 26 юни 2024

Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици

На общата аудиенция, посветена на Световния ден срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, папа Франциск се изказа срещу легализирането им и нелегалните трафиканти. Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици, като изтъкна, че "не бива да се пренебрегват злите намерения и действия на наркодилърите и..

публикувано на 26.06.24 в 18:33
Снимката е илюстративна

Пожар в селскостопански масив в района на Полски Тръмбеш

Шест противопожарни автомобила от Полски Тръмбеш и Горна Оряховица гасят пожар, който е обхванал няколкостотин декара селскостопански масив между шосето и железопътната линия между Полски Тръмбеш и село Страхилово. Огънят е пламнал следобед. "Запалило се е стърнище, огънят е обхванал около 800 декара от него. Вече е локализиран..

публикувано на 26.06.24 в 18:32
Тодор Капитанов

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията "По-високи доходи с твоя синдикат“. От синдиката очакват увеличение на минималното възнаграждение догодина като по последни прогнозни данни трябва да стане 1080 лева. Според вицепрезидента на КНСБ Тодор Капитанов големите..

публикувано на 26.06.24 в 18:20
Илиян Кузманов

Илиян Кузманов за документалните филми с кауза

"Пилигрим в Тайланд" e новият документален филм с кауза, насочен към масовия туризъм и ролята на този бранш в развитието на малкия бизнес и общността на конкретната дестинация. Сценарист е писателят и социален предприемач Илиян Кузманов, а режисьор е журналистът Ангелина Грозева. Паралелно с това започват и снимките на още един документален..

публикувано на 26.06.24 в 18:20