Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Тасев - музика и специални ефекти по пътя от Сентръл парк до Бояна

16-годишният гост на "Изотопия" записва песни, но гледа към Холивуд

Румен Тасев
Снимка: Иван Русланов

Не идва в България като турист, просто не се чувства чужд тук. Приятелите му знаят, че е българин и не го разпитват как е минала екскурзията. Роден е в Ню Йорк преди 16 години, в българско семейство. Представяме ви нашия герой - Румен Тасев, който записва своя музика и гледа към голямото кино.

"Изотопия" го срещна в София. Въпреки че идва от царството на визуалните чудеса на големия екран, вече месец и половина Румен е на стаж в киноцентъра в Бояна, където се учи как се правят специални ефекти за филми.

Иначе е ученик в 11 клас в град Конкорд, щата Масачузетс. Ваканциите дели между Ню Йорк и баба си и дядо си в България.

Ефектът на нотите

Румен е качил няколко свои песни за свободно слушане на онлайн стрийм платформа, може да ги чуете ТУК.

Отзивите, които получава там, са доста положителни. Самият той обаче е самокритичен към творчеството си. "Имам много високи стандарти за песните си. Ако аз самият не искам да я чуя и не ми харесва, няма и да я кача", говори за музиката си Румен. А за вдъхновението казва, че му идва "натурално". Със същата естественост 16-годишният ни гост разкрива плановете си за Холивуд.

Пътят от Сентръл парк стига до Бояна

"Започнах да монтирам игри, когато бях осми клас. Видях едно видео в YouTube и ми хареса. Инсталирах една програма и така почнах с монтирането. По-късно взех решение, че искам да се занимавам по-професионално", връща ни Румен в началото на визуалното му приключение. А то продължава със стаж в NU BOYANA FX. Вижда в България не само своето място, но и по-добра възможност да се занимава с това, което харесва.

"Идвам в България, защото в САЩ е доста по-трудно. Стажант на 16 години рядко се случва".

Каква е американската история на семейството на Румен, има ли той своя американска мечта и защо българите са по-отворени от нюйоркчаните? Чуйте в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Размислите на един квартален автомонтьор

Трябва да се преразгледа цялата организация на движението . По магистралите у нас скорост над 120 км/ч е опасна , съгласен е инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Потребителите на транспортната система и тези, които ни я доставят – политиците, живеем в две различни държави , смята той. Промените за конфискуване на..

публикувано на 15.10.24 в 11:21
Емилия Юкер

Емилия Юкер: Ние можем да бъдем само българи, където и да сме по света

В този епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности"  талантливата  и многостранна Емилия Юкер преминала през Америка, завърнала се отново в Европа, спечелила уважението и признанието  и на  Германия, не изневерила на любовта си към  България ни напомни, че където и да сме, ако искаме да бъдем успешни, трябва да се развиваме, но не трябва да..

публикувано на 14.10.24 в 14:46

"Не се знае кой кара влака в Странджа". Защо НПО върши работа на институции?

В сравнение с предходни години, през настоящата туристопотокът в Странджа е много по–голям. Това отчитат от туристическото дружество "Насам-натам". Преди 4 години дружеството е започнало да реализира своя стратегия да възстанови стари туристически маршрути, които не са поддържани, както и да създаде нови . "Поставихме указателни табели по..

публикувано на 11.10.24 в 07:14
Самуилова крепост край Петрич

Костите на цар Самуил - между "гробоманията" и политическата употреба

За историческата наука няма съмнение, че Самуил е един от най-великите български царе в Средновековието. Това потвърдиха с нови доказателства учени от цяла Европа на международна конференция, посветена на 1010-годишнината от управлението на българския владетел. Неизвестни факти от живота на цар Самуил бяха представени на конференция Важен..

публикувано на 10.10.24 в 09:06

РИМ - Пазарджик показва най-старото обработено злато в света

Регионалният исторически музей в Пазарджик за първи път представя първото обработено злато в света , открито в селищната могила Юнаците. Уникалната находка е изложена в напълно обновената зала "Археология", която чрез най-новите технологии представя по интересен и съвременен начин периодите от праисторията, античността и средновековието. Залата..

публикувано на 09.10.24 в 11:05

Яна Алексиева: "Училище за надежда" е филм и за съвременните будители

На 1-ви ноември в кината тръгва филм за едно необикновено училище , в което детските мечти се сбъдват.   Идеята за  "Училище за надежда"  е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището във великотърновското село Русаля за деца в неравностойно положение -  бившите актьори Анимари Димитрова и Златко..

публикувано на 08.10.24 в 18:58

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина в София

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина "Росна китка" в София. Той е посветен на Европейския ден на спорта в училище и е традиционен за детската градина. Присъстваха и официални гости : Александър Иванов – заместник кмет на Район Искър в отдел образование и екология, Кета Радилова и Гергана Йорданова– представители на..

публикувано на 07.10.24 в 11:48