Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 нови случая на хепатит С са открити при безплатни прегледи в София

Снимка: БГНЕС

44 нови случая на хепатит С са открити при безплатните прегледи, които втори месец се провеждат в Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София. Кампанията е под мотото "Да открием липсващите 69 000". Тя е фокусирана към хората на възраст от 34 до 69 години. Смята се, че те са били изложени на най-голям риск от заразяване, предвид факта, че вирусът на хепатит С е открит едва през 1989 година. 

60-годишен мъж е поредният пациент, решил да се изследва за наличие на хепатит С:

"Прочетох, че отпадналост е възможна и при хепатит, за който не знам колко процента от българите изобщо не се изследват. И търся причината, защото чувствам отпадналост. А съм на 60 години".

Повече от 1 800 души са се изследвали безплатно за хепатит В и С от началото на кампанията в средата на юли. Открити са 44 нови заразени, 2/3 от които - мъже. Някой идват от любопитство, други имат някакви симптоми и искат да проверят статуса си. 18 от новооткритите заразени обаче не са е явили на допълнителен преглед, след като са били уведомени, каза за "Хоризонт" началникът на Централната лаборатория на болницата д-р Ирена Иванова:

"Това е притеснително за самите тях, защото могат да станат причина някой друг да се зарази. Просто това остава така в пространството. Хепатит С вече е лечимо състояние и просто хората няма от какво да се страхуват. Те могат да бъдат излекувани и това ще подобри качеството им на живот".

Извън кампанията хората рядко се изследват за хепатит С - най-често при предстоящо екзотично пътуване или по медицински показания, допълва д-р Иванова:

"Ако има някакви оплаквания, ако по случайност се установят леко завишени чернодробни ензими, трябва да се изключат всички възможни варианти. Тоест пак стигаме до момента, когато човек трябва да се замисли за себе си, да си направи едни рутинни лабораторни изследвания и ако има нещо извън приетите референтни граници, просто да се потърси причината. Като това може да е нещо съвсем безобидно - примерно прием на един парацетамол".

1,3 на сто от българите са инфектирани с хепатит С, а при настоящото изследване честотата на откриване на заболяването е по-висока, коментира проф. Деян Желев от екипа на Клиниката по гастроентерология на болница "Св. Иван Рилски", където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити у нас: 

"За съжаление инфекцията протича абсолютно безсимптомно. Хората нямат никакви оплаквания, нищо не ги отличава от здравите лица, така че единственият начин да се постави диагнозата своевременно е да се проведе изследване за вирусните хепатити В и С".

При четирима от новозаразените с хепатит С е установен напреднал стадий на чернодробна цироза, а двама са с рак на черния дроб. 26-ма са прегледани в клиниката, посочи проф. Желев:

"Това са тежки усложнения, които изискват много усилия и много средства за лечение. Целта е да се изследваме рано, да диагностицираме пациентите рано, тогава, когато и лечението е най-ефективно, а в днешно време разполагаме наистина с много високоефективна терапия, която е способна да излекува или да елиминира вируса в до 100% от случаите."

Лечението е няколко месеца с всекидневен прием на таблетки и се поема изцяло от здравната каса. Излекуването е пълно, но е възможно повторно заразяване, предупреждава хепатологът проф. Деян Желев. Най-застрашени са хората от рисковите групи:

"На всички тях, след ефективното лечение, препоръчваме периодично проследяване - поне веднъж годишно, за да сме сигурни, че няма да има реинфекция. Нещо много важно -  в стандартния тест, антитялото срещу хепатит С след излекуването остава положително като маркер за тази инфекция през целия живот и начинът да се установи нова инфекция е специализирано определяне на вирусната РНК в кръвта".

По официални данни болните от хепатит С у нас са около 77 000, но 90 на сто от тях изобщо не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато, освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно. Затова лекарите съветват:

"Изследвайте се, изследвайте се активно, поощрете вашите близки също да се изследват, защото това е единственият реален начин болестта да бъде диагностицирана навреме и да получите своето лечение навреме, преди настъпване на тежки усложнения, като цироза и първичен чернодробен рак".

Кампанията за безплатно изследване за хепатит С в УБ "Св. Иван Рилски" продължава до края на месеца. Изследвания се правят всеки работен ден от 8 до 14 часа.

Репортажа на Маргарита Иванова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в четвъртък. С голяма скорост се развиват събитията в британски политически живот, след като в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви за..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани..

публикувано на 05.07.24 в 19:33

Медицинският хеликоптер направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. "Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията...

публикувано на 05.07.24 в 19:27

Проучване: 59% от българите искат страната ни да остане член на НАТО

59 процента от българите искат страната да остане член на НАТО, ако бъде проведен референдум по въпроса, сочи проучване на Алианса . По този показател, България заема предпоследното място сред всички 32 страни-членки на НАТО, като пред нашата страна е единствено Словения, където 58% биха искали да останат членове на Алианса. 30 на сто от..

публикувано на 05.07.24 в 19:20
Явор Дачков

Явор Дачков: Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган

Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган, защото почетният председател на ДПС Доган изигра хитро картите си – институционално. По места ДПС се организират в подкрепа на Доган и искат истинският лидер на ДПС Доган да се върне като пълноправен и единствен лидер на Движението. Това според мен ще стане. Това прогнозира в интервю пред..

публикувано на 05.07.24 в 19:02

Вотът в Иран поставя на изпитание популярността на духовните управници

Иранците гласуват на втория тур на президентските избори. Един срещу друг се изправят умерeният депутат Масуд Пезешкиян срещу протежето на върховния лидер на Иран - твърдолинейният Саид Джалили. Вотът поставя на изпитание популярността на духовните управници на фона на апатията на избирателите в момент на регионално напрежение и противопоставяне със..

публикувано на 05.07.24 в 18:38