Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Лия Петрова с концерт на "Аполония" и в подготовка за нов албум

| обновено на 11.09.19 в 18:57
Лия Петрова и Виктория Василенко
Снимка: Аполония 2019

Лия Петрова е цигуларка с блестяща международна кариера, носителка на първа награда от престижния международен конкурс "Карл Нилсен" в Дания и на приза "Млад музикант на годината" 2007 в анкетата сред слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Въпреки младата си възраст, тя вече е установено име на световната сцена - предпочитан партньор в камерни ансамбли с големи музиканти като Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юрий Башмет, Миша Майски и мн. др.

Тази година Лия Петрова беше поканена да изнесе рецитал в дуо с пианистката Виктория Василенко в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония". Камерните концерти с класическа музика преминаха под мотото "Празник на струнните инструменти", а присъствието на двете млади звезди се превърна в събитие.

Безкомпромисно световно ниво - така може да се определи представянето на дуото на "Аполония". Публиката с удоволствие аплодира избраните творби от Бетовен, Шуберт, Сен-Санс и Бритън, а по нейно настояване прозвуча и бис - "Медитация" из операта "Таис" от Масне. Израстването на Лия и Виктория от талантливи изявени деца до елитни артисти е комплимент за двете български школи - цигулковата и клавирната.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Лия Петрова разказа спомени от първото си участие в Празниците на изкуствата в Созопол още като ученичка. Тя сподели и очакванията си за новия сезон - за предстоящите записи във Франция на нов албум с камерна музика и за някои солистични изяви с оркестри у нас и по света. 
Чуйте интервюто в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лия Петрова и Виктория Василенко

Лия Петрова и Виктория Василенко - новото дуо на класическата сцена

В неделната вечер на 22 октомври в Пловдив се роди ново дуо. Концертът беше в рамките на "Дни на музиката в Балабановата къща", а щастливата кръстница на състава е Мила Павлова - артистичен директор на фестивала. Цигуларката Лия Петрова и пианистката..

публикувано на 25.10.17 в 18:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все..

публикувано на 26.09.24 в 17:06
Дмитрий Юдин

Дмитрий Юдин - гост на Радиооркестъра за откриването на сезона

През месец юни диригентът Константин Илиевски съобщи в Цюрих името на пианиста, който ще солира на Симфоничния оркестър на БНР в първия концерт от новия творчески сезон – това е Дмитрий Юдин, 23-годишен руснак, който учи в Manhattan School of Music в..

публикувано на 26.09.24 в 14:44

"Всичко прелива". Етнобарок на Софийски музикални седмици

Етнобарок ще звучи на Софийски музикални седмици. Концертът е съвместен проект: "Единни в многообразието", с Белгийското председателство на ЕС. Ансамбълът включва Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бройн – лютня, Христина Белева..

публикувано на 26.09.24 в 13:16
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев повдигна завесата за сюжета на "Top Floor" пред БНР

Актьорът Ивайло Захариев е с голяма роля в продукцията на френския режисьор Жереми Минюи "Top Floor" или на български - "Последен етаж" . Актьорът е единственият българин във френската продукция . Коварната страна на социалните мрежи е..

публикувано на 25.09.24 в 12:15

Златин Цветков: Импровизаторът унищожава егото си, за да е в полза на другите

Най-изявените майстори в жанра на комедийната импровизация ще се включат в седмото издание на фестивала на комедийната импровизация 2024. Мотото на фестивала е "Дълбоко потапяне". "Това е фестивал, който е изцяло самостоятелно организиран. Около..

публикувано на 25.09.24 в 09:57