Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори в Австрия приключиха. Предварителните резултати показват, че Австрийската народна партия на Себастиан Курц печели гласуването с  27,7%, съобщава Der Standard.

„Партия на свободата на Австрия“ е големият губещ на предсрочните парламентарни избори в Австрия, пише германския вестник Die Zeit. На парламентарните избори в неделя „Партия на свободата на Австрия“ се завърна към твърдия си електорат от 16 до 17%. Ясното поражение на партията се дължи на вътрешни интриги и различия - луксозния живот, който бившият лидер на партията Хайнц-Кристиан Щрахе е водил - за сметка на партията, както и вътрешната борба за власт между настоящия лидер Норберт Хофер и водещия кандидат на партията Херберт Кикел.

Борбата за власт в „Партията на свободата на Австрия“ ще бъде решена през следващите няколко месеца. Резултатът до голяма степен ще зависи от това дали Себастиан Курц ще състави правителство с участието на партията „Зелени“. Другият му вариант на реалистично мнозинство ще бъде с отслабената „Партия на сводата на Австрия“, коментират от редакцията.

Екипът на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се изправи пред първия си тест. В сградата на Европейския парламент предстоят изслушванията на членовете на бъдещия състав на законодателния орган на Общността, съобщава Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Първи пред ЕП ще говори Марош Шефчович. До четвъртък следващата седмица всеки кандидат за пост в ЕК трябва да отговори на въпросите на депутатите в продължение на три часа и да докаже професионалната си способност за заемане на позицията.

Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия, пише руският вестник “Независимая газета“. Министерството на външните работи на Република Молдова разкритикува речта на президента на страната Игор Додон на сесията на Общото събрание на ООН заради призива на държавния глава „практически да признае” неутралитета на Република Молдова. Представители на молдовските власти смятат че "е обидно да се говори за неутрален статус, когато в страната има руски войски". Додон беше обвинен, че неговата програма е „продиктувана от чужди интереси“. Ясно е, че те имат Русия предвид, коментира изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08