Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортът като средство за борба със зависимостите

Жасмина Гевезиева
Снимка: Ани Петрова

Спортът на цялостно равнище спомага за намаляването на депресивните състояния и влияе много по-добре от конкретни медикаменти според Жасмина Гевезиева. Тя е създател на онлайн платформа за хора, страдащи от системни преяждания. Самата тя е страдала от това и е намерила решението на проблема си в спорта.
      

Жасмина Гевезиева обясни, че са необходими поне 21 дена, за да се изгради нов навик за здравословно хранене, а средното време за това според статистиките е 66 дена. Тя самата се е подложила на много по-дълъг период.

„Аз се поставих в ситуация, в която 102 дни нямам опция да преяждам. И всъщност тази липса на възможност се изразяваше в това, че реших да се явя на републиканското първенство по бодибилдинг, което е най-дисциплиниращият спорт по отношение на хранене и най-изискващият. И буквално аз, почвайки от 11 килограма нагоре преди три месеца и половина, знаех, че имам този срок и ще се явя пред буквално най-критичното жури на България по отношение на физика, сред най-атлетичните хора, където тук вкарвам втори принцип, който е за възможността от публичен срам и съответно, тъй като не искам това да се случва с мен, това ме държи в едни рамки аз да бъда дисциплинирана по отношение на храната“, сподели в ефира на БНР Жасмина Гевезиева.

Тя е страдала от хиперфагия, симптом, свързан със системно преяждане, който засяга както физическото, така и психическото състояние на хората. Той е нещо ново и все още не му се обръща същото внимание като на анорексията и булимията.

„Всъщност хиперфагията е симптом на трите най-разпространени хранителни разстройства - и на анорексия, и на булимия, и на binge eating disorder, а именно системни преяждания, без компенсаторно поведение. Реално, самият симптом е много комплексен, много сложен и изисква възприятия и работа както на психологическо равнище, така и една много балансирана и хубава диета, която чисто на физиологично равнище да не ни кара ние да искаме да преяждаме, да нямаме физическа нужда от храна“, обясни Жасмина Гевезиева в  предаването "Хоризонт до обед".

По нейните думи, за да се преодолее хиперфагията, е много важно човек да осъзнае, че има проблем, за да може да се види дали отговаря на симптомите. Тогава вече може да се потърсят факторите, които отключват това състояние и как то може да бъде променено.

„Според мен това е сериозно състояние, което трябва да се вземе приоритетно под внимание и трябва да намерят време да бъдат осъзнати“, допълни Жасмина Гевезиева.

В същото време както има зависимост към преяждането, така има и зависимост към отслабването, алармира Борис Ангелов от проекта „Спортът е свобода“.

„Последните данни, които излязоха буквално преди дни, говорят за това, че повече от четири килограма на месец е вредно да се отслабва. Само че в България е все по-голям проблемът с анорексията и булимията. Официалните данни са, че над 200 000 души са пристрастени по този начин, имат такава зависимост“, обясни Борис Ангелов.

Целта на проекта „Спортът е свобода“ е да се използва спортът като алтернатива на зависимостите, които далеч не се ограничават само с наркотиците. Те могат да бъдат свързани и с хранителните навици. Те от своя страна могат да се свържат с психологически проблеми.

„В България за огромно съжаление доста се подценява психологическата страна на въпроса. Смята се, че някой е едва ли не луд, ако се обърне към психолог, за да се посъветва. Жените трябва да знаят, че има американско изследване, според което жените са много по-привлекателни в чуждите очи, отколкото в своите. Не бива заради някакъв дребен психологически проблем да си причиняваме наистина много тежки житейски катаклизми“, предупреди Борис Ангелов.

Проектът „Спортът е свобода“ цели да се подпомогне гражданското образование, което е слабо застъпено в училищата, а то е важно за изграждането на чувствителността и способността за разпознаване на фалшивите новини от младежите. 

„Малцина знаят, че над 60% от фалшивите новини всъщност не са свързани с политика или с икономика, а са свързани именно със здравето, със зависимостите и т.н. Просто това е един проблем, който при нас много се подценява и липсва в българското образование“, допълни Борис Ангелов.

Цялото интервю с Жасмина Гевезиева и Борис Ангелов в предаването „Хоризонт до обед“ можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21