Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 000 жени са прегледани за 4 години в скрининговата кампания за рак на гърдата в София

Снимка: raknagurdata.com

Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата. За седма поредна година столичната Първа АГ болница "Света София" инициира кампания за безплатни прегледи с профилактика на коварното заболяване. Столичната община финансира кампанията, в която се включват здравни заведения в София, Варна, Пловдив и Стара Загора. 

19 000 - толкова са жените, прегледани в първата и все още единствена у нас общинска скринингова кампания за превенция на рака на млечната жлеза. Тя се провежда от 2015-а година в Столичната община, припомни зам.-кметът Дончо Барбалов:

"Мисля, че не малко животи сме спасили с ранна диагностика и навременни мерки за лекуване. Годишно около 350 000 лева отделя общината за тази дейност. Това е една много добра инвестиция защото е инвестиция в здравето на хората. За тази година в програмата са обхванати около 9 000 човека, като през първото полугодие 3 500 жени са минали на преглед. От тях имаме 16 случая на установени карциноми, които веднага са оперирани, така че там със сигурност сме помогнали."

Столичната община е сред партньорите и в настоящата кампания за ранно откриване на рака на гърдата, която започва днес и ще продължи до 1 ноември с участието и на 5-та градска болница,  "Св. Анна" и Александровска в София, Военномедицинска академия и Онкологичната болница, както и варненската "Св. Марина", пловдивската "Св. Георги" и болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора, които се присъединяват към кампанията, съобщи изпълнителният директор на Първа АГ болница в София д-р Гергана Коларова и допълни:

"Специално моята амбиция и моята задача е тази кампания да обхване цялата страна. Наистина в големите градове са концентрирани повече хора, но като погледнем таблицата с възрастовото разпределение на заболяването, за съжаление то е в една възраст, в която дамите да, към момента все още работят, не са в пенсионна възраст, но изключително е висока смъртността във възрастта от 65 до 79." 

Ракът на млечната жлеза си остава най-често срещаното злокачествено заболяване при жените във всички развити страни в света, включително и в България, където броят на заболелите расте. Средно годишно заболеваемостта расте с 1,8 на сто, а за последните 30 години засегнатите от това коварно заболяване са се увеличили два пъти, а възрастта намалява, посочи д-р Коларова:

"За това ние се обръщаме изключително много към младите дами, защото да в тяхната възраст заболяването е рядко, но за съжаление се случва. И това е тяхната възраст, в която те трябва да свикнат да ходят на този преглед, дай Боже всичко да е нормално, но дори когато се намери нещо, то ще бъде в много начален стадий и лечението ще бъде изключително перспективно и това ще им създаде в годините навика те да правят ежегодно това изследване." 

Кампании като настоящата дават възможност на всяка отговорна към здравето си жена да се изследва и да следи своя здравен статус, за да не стига до тежки състояния, призова д-р Гергана Коларова:

"Нямаме оправдание да кажем, че е скъпо финансово или друго оправдание. Много жени не ходят на преглед за да не чуят тази диагноза. Колкото по-рано това се случи толкова успеваемостта при терапията е по-висока. защото пикът на това заболяване е след 35-годишна възраст и той е между 65 и 69 годишна възраст и тогава за съжаление и смъртността е по-висока."

Освен традиционните ехографски и мамографски изследвания,  възможностите за диагностика се разширяват с иновативна апаратура, която използва метода на термографското изследване и може бързо да ориентира пациента дали има основания за тревога или не, информира д-р Коларова:

"На базата на топлинното излъчване, то специално изследва млечната жлеза с готов софтуер, който след изчакване по време на прегледа, веднага дава резултат дали има образувание по-голямо от 3 милиметра. Т.е. то може да хване всяко едно образувание с размер 3 мм. Ако то дава нужните данни то доброкачествено ли е или има съмнения за злокачественост. Тогава на компютъра където са вкарани всички данни на пациента се появява надпис - Моля, посетете лекар."

Изследвания с термографската апаратура ще се извършват през целия месец в Диагностично-консултативния център на Първа АГ болница, както и в 11, 29-та и 30-та поликлиники в София. Записването ще става на телефоните на съответните поликлиники.

Подробна информация за дните и часовете, както и телефонните номера за записване, можете да намерите на интернет страницата на  АГ болница "Св. София" или на телефон 02/4470 204.

Репортажа на Маргарита Иванова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организация на българските изселници в Турция обяви бойкот на изборите

Бойкот на предстоящите парламентарни избори обяви една от организациите на българските изселници в Турция.  От Сдружение "Бултюрк" посочват, че решението за бойкот на изборите на 27-и октомври е резултат от натрупаните с години несправедливости, разочарования, пренебрегнати права и игнорирани искания. Няма да подкрепим тези, които виждат представяните от..

публикувано на 19.10.24 в 22:51

АПИ: Пуска се движението при детелината на столичния бул. "България"

Пуска се движението при детелината на столичния булевард "България", съобщиха от Пътната агенция. От там уточниха, че мярката се предприема, въпреки пропуските, които според ведомството са допуснати от Столична община за изискването за рамка за височина на камионите и липсата на ограничители против сблъсък в зоната на опорите на мостовото съоръжение...

публикувано на 19.10.24 в 22:01

Близо 4 000 българи са се подписали под европетиция срещу унищожаването на видеоигрите

Близо 4 000 българи са се подписали под европейската петиция срещу унищожаването на видеоигрите.  Инициативата е част от глобалният опит, организиран от американския геймър Скот Рос, след като френска компания спря онлайн поддръжката на играта The Crew. Европейската петиция е една от многото, организирани на различни континенти, с която се..

публикувано на 19.10.24 в 22:00

Храмов празник чества на църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец" в село Средногорци

Празничната служба събра в село Средногорци, община Мадан, събра десетки хора в църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец", която чества храмовия си празник. "Днес се събрахме в този храм и почетохме покровителя и закрилника на българския народ,  преподобни наш отец Йоан Рилски Чудотворец. По неговите молитви Бог да благослови всички ни с здраве,..

публикувано на 19.10.24 в 21:42
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху се обяви за жертва на покушение

 Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се обяви за жертва на покушение след като военните прехванаха дрон, насочен към резиденцията му в северния град Кесария.  По думите му, организации, поддържани от Иран, са се опитали да убият него и съпругата му и ще платят за това "висока цена". Срещу къщата на Бенямин Нетаняху е изстрелян..

публикувано на 19.10.24 в 21:20
Френският министър за Европа и външните работи Жан-Ноел Баро (вляво) и украинският външен министър Андрий Сибиха (вдясно) присъстват на съвместна пресконференция след среща в Киев, Украйна, 19 октомври 2024 г.

Франция ще подкрепи плана на Зеленски за прекратяване на войната с Русия

Франция ще подкрепи плана на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на войната с Русия. Това увери френският външен министър Жан-Ноел Баро  при визитата си в Киев днес: "Победа на Русия би затвърдила правото на по-силния и така би тласнала международния ред към хаос. Затова преговорите помежду ни трябва да ни позволят да постигнем..

публикувано на 19.10.24 в 21:13

ПТП затвори пътя Велико Търново - Русе край Преображенски манастир

Временно е затворен за движение пътят Велико Търново - Русе, при разклона за Преображенски манастир. По първоначална информация челно са се ударили два леки автомобила. Пострадала е жена. Автомобилите, пътуващи за Русе, се отклоняват по обходен маршрут през Горна Оряховица, а пътуващите за Велико Търново от село Самоводене се отклоняват през село..

публикувано на 19.10.24 в 20:58