Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Производители ще се борят за защитено наименование на смилянския боб

Европейската регистрация дава добра перспектива за традиционния продукт

Производителите на смилянски фасул смятат, че ще бъдат по-защитени, ако продуктът има еврорегистрация.
Снимка: Уикипедия

Производителите на смилянски фасул ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.

"Тази процедура трябва да извървим и тази регистрация трябва да направим, защото това увеличава гаранциите за произход, за търговската марка смилянски фасул", обясни пред "Хоризонт" Банко Кичуков, председател на новоучреденото Сдружение на производители на смилянски боб.

Според Кичуков, така площите, които ще бъдат засети, ще бъдат регистрирани и проследявани. "По един и същи начин ще бъде отглеждан смилянския фасул във всички производители, които ще бъдат регистрирани в това сдружение. Това гарантира качество и постоянство в предлаганата продукция."

Регистрирането на смилянския фасул като географско означение и защитено наименование за произход ще даде възможност да се завеждат съдебни искове срещу недобросъвестни търговци, казват още от сдружението.

"Нека всичко да бъде на светло и хората, които искат да продават смилянски фасул с тази марка да са спокойни, да се издължим към държавата, това е най-добрият начин и това е перспективата", коментира Банко Кичуков.

До края на годината ще бъде внесена документацията в Министерството на земеделието, храните и горите.

"Ще извървим този път. Ние знаем, че е продължителен, но това си заслужава и това си е култура,  типична за региона", мотивира се Кичуков и допълва, че "отваря перспектива и за други поколения, който иска да работи - това е една добра възможност за допълнителни доходи".

На 19 октомври предстои 13-то издание на Празника на смилянския фасул. Тази година празникът е изтеглен със седмица по-рано заради местните избори. Традиционно се провежда в последните дни на октомври.

"Той стана традиционно мероприятие. Има голям интерес. Пристигат около 4-5 хиляди човека последните години. От цяла България има интерес. Хората имат възможност да си купят смилянски фасул тук от място. Освен това ще бъде приготвен смилянски фасул, за всички гости ще има приготвен смилянски фасул. Изготвят се щандове на производители. За децата изработват пано от смилянски фасул", разказа Банко Кичуков в предаването "Преди всички". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Михайлов

Мирослав Михайлов: Международният туризъм може да бъде мост към различните култури

Мирослав Михайлов е млад предприемач . Работи в сферата на туризма и пише докторантура по регионално развитие в Университета за национално и световно стопанство в София.  Как започна да развиваш бизнес в Северна Гърция.  Каква е твоята връзка с южната ни съседка? "Калиспера, много благодаря за поканата и за това предизвикателство...

публикувано на 01.09.25 в 15:25
Д-р Румен Велев - директор на АГ

Столичната АГ болница "Шейново" се сдоби с нова апаратура

Повече бебета се родиха от началото на годината в столичната АГ болница „Шейново“, в сравнение с миналата година. Столичната община е отпуснала средства за нова апаратура на болницата. Купени са две операционни маси от висок клас, удобни за работа на лекарите и за пациентите, разказа директорът д-р Румен Велев. Изцяло променят начина на водене..

публикувано на 31.08.25 в 10:42

Спортен лагер учи деца на дисциплина и взаимопомощ

Десетки деца със специални потребности и техните родители ще спортуват, ще общуват и ще се забавляват в спортната база на Националната спортна академия в Несебър през следващите седем дни. Всички те ще участват в летен лагер, който се организира за четвърти път от столичните спортни клубове „БГ спорт за всички“ и „СОП Спорт Самбо за развитие“...

публикувано на 31.08.25 в 06:32

15-годишната Ива-Мария от Плевен преплува Дунав с най-добро време

Село Сомовит се намира в община Гулянци, област Плевен. То е единственото населено място, до което може да се стигне по вода, защото се намира на река Дунав. В празничния за селото 30 август, смелчаци отново преплуваха Дунав, състоя се и състезанието за най-малките риболовци.   15-годишната Ива-Мария, ученичка от Плевен и тази година..

публикувано на 31.08.25 в 06:14

Ваня Гергова: Гърците изминават огромни разстояния с табла на ръце, за да те обслужат, което българите не биха направили

Егейско море е все по-предпочитано място от българите не само за туризъм и лятна почивка, но и за развиване на бизнес. Крайморското селище Неа Перамос, разположено на 20 километра от град Кавала, е едно от онези спокойни и красиви места, което вече се превърна в предпочитано място отдих за много българи. Сънародничката ни Ваня Гергова е..

публикувано на 27.08.25 в 16:30
Константин Анастасов - художник

Предстои представянето на изложбата "Дневник от морето“ на художника Константин Анастасов

В Пазарджишката галерия "Георги Машев“ предстои представянето на изложбата на художника Константин Анастасов "Дневник от морето“ . Това е 17-тото издание на поредицата морски сюжети , които традиционно Константин Анастасов представя на своята публика. Тази година изложбата е със заглавие "Синьо“ . Според художника името не е избрано случайно, тъй..

публикувано на 27.08.25 в 16:17
Патриция Кирилова

Патриция Кирилова: Около 3% е ръстът на туристи по Черноморието тази година

На 29 август в курорта Свети Влас ще се проведе церемония за връчване на годишни награди Black Sea Lifestyle Awards 2025 , в която ще бъдат отличени най-успешните компании и общини в Черноморския регион. "Около 3% е ръстът от туристи по Черноморието, който се забелязва тази година , въпреки негативните коментари, които бяха и за този сезон,..

публикувано на 27.08.25 в 15:19