Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Производители ще се борят за защитено наименование на смилянския боб

Европейската регистрация дава добра перспектива за традиционния продукт

Производителите на смилянски фасул смятат, че ще бъдат по-защитени, ако продуктът има еврорегистрация.
Снимка: Уикипедия

Производителите на смилянски фасул ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.

"Тази процедура трябва да извървим и тази регистрация трябва да направим, защото това увеличава гаранциите за произход, за търговската марка смилянски фасул", обясни пред "Хоризонт" Банко Кичуков, председател на новоучреденото Сдружение на производители на смилянски боб.

Според Кичуков, така площите, които ще бъдат засети, ще бъдат регистрирани и проследявани. "По един и същи начин ще бъде отглеждан смилянския фасул във всички производители, които ще бъдат регистрирани в това сдружение. Това гарантира качество и постоянство в предлаганата продукция."

Регистрирането на смилянския фасул като географско означение и защитено наименование за произход ще даде възможност да се завеждат съдебни искове срещу недобросъвестни търговци, казват още от сдружението.

"Нека всичко да бъде на светло и хората, които искат да продават смилянски фасул с тази марка да са спокойни, да се издължим към държавата, това е най-добрият начин и това е перспективата", коментира Банко Кичуков.

До края на годината ще бъде внесена документацията в Министерството на земеделието, храните и горите.

"Ще извървим този път. Ние знаем, че е продължителен, но това си заслужава и това си е култура,  типична за региона", мотивира се Кичуков и допълва, че "отваря перспектива и за други поколения, който иска да работи - това е една добра възможност за допълнителни доходи".

На 19 октомври предстои 13-то издание на Празника на смилянския фасул. Тази година празникът е изтеглен със седмица по-рано заради местните избори. Традиционно се провежда в последните дни на октомври.

"Той стана традиционно мероприятие. Има голям интерес. Пристигат около 4-5 хиляди човека последните години. От цяла България има интерес. Хората имат възможност да си купят смилянски фасул тук от място. Освен това ще бъде приготвен смилянски фасул, за всички гости ще има приготвен смилянски фасул. Изготвят се щандове на производители. За децата изработват пано от смилянски фасул", разказа Банко Кичуков в предаването "Преди всички". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45