Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Саудитска Арабия подписаха харта за сътрудничество във формата "ОПЕК +"

Русия и САЩ са готови да построят атомна електроцентрала в Саудитска Арабия

Владимир Путин и саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд по време на първата визита на руския президент в Риад от 2007 година насам
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Саудитска Арабияподписаха харта за сътрудничество "ОПЕК +", чиято цел е подкрепата на стабилността на петролните пазари и засилването на сътрудничеството между двете страни.Това стана по време на първото посещение на руския президент Владимир Путин в Риад от 2007 година насам.

Руският президент е придружен от близо 200-членна делегация. Той беше поздравен при пристигането си от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който по-късно разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.

Саудитска Арабия е предоставила и четири инвестиционни лицензии на руски компании, специализирани в областта на строителството, недвижимите имоти, информационните технологии и архитектурата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Путин е обсъдил цените на петрола със саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и с престолонаследника Мохамед бин Салман.

"Проведе се съществен обмен на мнения по регионални проблеми, по отношение на ситуацията на енергийните пазари или по отношение на цените на петрола", каза той пред репортери в Рияд по време на първото посещение на Путин в Саудитска Арабия от над едно десетилетие.

Междувременно главният изпълнителен директор на "Росатом" Алексей Лихачов заяви в понеделник, че Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ. Това решение дойде, след като саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман обяви, че Рияд планира да обогатява уран за своите ядрени централи. Поради нарастващата нужда от електрическа енергия, Саудитска Арабия планира да изгради още два ядрени реактора.

"Готови сме за сътрудничество в най-широк смисъл с американски, европейски, азиатски компании - по един или друг начин това сътрудничество се осъществява и в други наши съоръжения", отбеляза Лихачов пред руската преса.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хизбула" атакува с дронове и ракети Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" обяви, че е обстрелвала днес с ракети и с дронове шест израелски военни обекта едновременно - най-мощното нападение от октомври миналата година, когато избухна войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка "Хамас". С "ескадрони от дронове камикадзе", се казва в съобщението на "Хизбула",..

публикувано на 13.06.24 в 18:50
В Атина, 13 юни 2024 г. Температурите остават много високи в цяла Гърция на 13 юни, на много места надвишаващи 40°  по Целзий.

Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C

Горещата вълна в Гърция Продължава и днес . На остров Крит температурата премина 44 градуса. Гореща вълна в Гърция Африкански прах с много високи температури покри днес Гърция. На Крит, Спарти, Тива високите температури създадоха задушлива атмосфера с влошено качество на въздуха. Властите взеха изключително строги мерки по опазване здравето на..

публикувано на 13.06.24 в 18:43

Москва достави учебни ядрени снаряди за руско-беларуското учение

В рамките на съвместно учение военни от Русия и Беларус доставиха учебни ядрени снаряди в пунктовете за съхранение на ракетна бригада и на летище на щурмовата авиация. Това съобщиха от министерството на отбраната в Москва. Във вторник беше дадено началото на втория етап от руско-беларуското учение, по време на което военните отработват готовността за..

публикувано на 13.06.24 в 18:39

Седмина задържани за незаконна преработка и производство на оръжия и боеприпаси

Прокуратурата в Ловеч и подразделението ѝ  в Тетевен разследват незаконна  преработка, производство и държане на оръжия, боеприпаси и взривни вещества.  Задържани са седем души. След проведена от ГДБОП-МВР специализирана полицейска операция на територията на областите Ловеч, Плевен и Враца, на 12 юни 2024 г.  от специализираните отдели на Главната..

публикувано на 13.06.24 в 18:27
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Аржентина се присъедини към групата за подкрепа на Украйна "Рамщайн"

Започна заседанието на Съвета НАТО-Украйна във формат министри на отбраната, в което участва и ЕС. Освен допълнителни и дългосрочни доставки на оръжие за Украйна, особено ПВО, те ще разискват и отговора на зачестилите случаи на саботажи, дезинформация и кибератаки срещу страните от Пакта.  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви,..

публикувано на 13.06.24 в 18:27
Село Къпиново

Кметът на Велико Търново призова да се даряват стари цигли и керемиди

Започна оценката на щетите от снощната буря с едра градушка в област Велико Търново. В Лясковец е обявено бедствено положение, а във Велико Търново е задействан общинският кризисен план за кризи, за да могат двете най-засегнати общини да получат държавна помощ за справяне с бедствието. Нанесени са огромни поражения по имоти, земеделска..

публикувано на 13.06.24 в 18:26

МВР издирва 81-годишен мъж от Габрово

МВР издирва 81-годишен мъж от Габрово на име Херувим Иванов Гъньов. Той е в неизвестност от 7 юни, когато е напуснал дома си. Висок е около 170 см със слабо телосложение, кафяви очи, средно дълга бяла коса. Носи очила с черна рамка. Облечен е с тъмносиво, почти черно яке и черен панталон. Ползва метален разтегателен бастун. Мъжът се издирва по молба..

публикувано на 13.06.24 в 18:19