Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФА на Англия призова УЕФА да разследва скандиранията на расистка основа в София

Футболната асоциация в Англия призова УЕФА да разследва скандиранията на расистка основа на част от публиката по време европейската квалификация между националните отбори на България и Англия, играна на Националния стадион „Васил Левски“ в София. Двубоят беше белязан от обиди към част от английските футболисти, а ФА нарече въпроса "спешен".

"Може да потвърдим, че играчите на Англия станаха обект на отблъскващи расистки скандирания по време на квалификационния мач за Евро 2020 срещу България. Това е неприемливо на всякакво ниво в спорта и сега целта ни е да окажем подкрепа за футболистите и щаба, които бяха замесени в случая. Тъжно е, но това не се случва за първи път с нашите футболисти. На всякакво ниво няма място за такова поведение в общественото и във футбола. Ще искаме от УЕФА да разследва спешно този въпрос", се казва в съобщението на Футболната асоциация.

Мачът на Националния стадион "Васил Левски", загубен от българите с 0:6, беше спиран на два пъти през първата част заради расистки скандирания от страна на част от българските запалянковци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Груев-младши

Илия Груев пристигна в лагера на националния отбор в Бояна

Лекуващият контузия полузащитник на Лийдс Юнайтед - Илия Груев, пристигна днес в лагера на националния отбор на България по футбол, който се готви в НФБ "Бояна" за мачовете от турнира Лига на нациите на УЕФА срещу Люксембург в Пловдив на 12 октомври и срещу Северна Ирландия в Белфаст три дни по-късно. Груев претърпя операция на дясното коляно през..

публикувано на 09.10.24 в 18:01

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив получи четвърта категория от УЕФА

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив вече е четвърта категория по изискванията на Европейската футболна централа (УЕФА), съобщиха от Ботев (Пловдив).  "Нашият дом е готов да приеме мачове от най-високо ниво за радост на всички фенове на футбола в България. Вече повече от две години полагаме всякакви усилия „Колежа” да блести с онзи блясък, който му..

публикувано на 09.10.24 в 17:25
Никола Цолов

Никола Цолов с първо време в сутрешната сесия на "Херес"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов записа първо време в сутрешната сесия на втория ден от тестовете на испанската писта “Херес”. Никола завърши с 1.29,758 минути в най-бързата си обиколка, на 0,123 секунди пред Мари Боя, който остана втори във вчерашния първи ден от тестовете след сезон 2024. За този тест Никола кара за испанския тим Кампос, с..

публикувано на 09.10.24 в 16:32
Лукас Пакета

ФА иска доживотно наказание за бразилски халф заради залагания

Английската футболна асоциация (ФА) повдигна нови обвинения срещу халфа на Уест Хем Лукас Пакета за нарушаване на правилата за залагане, съобщава таблоидът "Сън". Бразилският футболист е обвинен, че между ноември 2022 г. и август 2023 г. умишлено си е изкарал най-малко четири жълти картона, на което около 60 бразилци са заложили в бетинг..

публикувано на 09.10.24 в 07:51
Андрес Иниеста гледа към Барселона

В Барселона чакат Андрес Иниеста

Президентът на футболния Барселона Жоан Лапорта чака в клуба завършилия кариерата си Андрес Иниеста. Световният и европейски шампион с Испания обяви оттеглянето си на 40-годишна възраст. "Иниеста е ключов човек при разбирането на успехите и ценностите на Барса. Говорим за играч от "Ла Масия", който е израснал у дома и като футболист, но и..

публикувано на 09.10.24 в 07:44
Айтор Бегиристайн (вдясно) напуска Манчестър Сити

Айтор Бегиристайн напуска Манчестър Сити

Айтор Бегиристайн ще напусне поста спортен директор във футболния Манчестър Сити след края на настоящия сезон 2024-2025, съобщават британските медии. Испанецът, който е бивш съотборник на Христо Стоичков в Барселона, отдавна планираше да се пенсионира на 60-годишна възраст. Това е решение, което е изцяло подкрепено от ръководството на..

публикувано на 09.10.24 в 07:39
Александър Везенков

Генералните мениджъри в НБА смятат Везенков за №1 извън лигата

Крилото на гръцкия Олимпиакос - Александър Везенков, получи признание от Националната баскетболна асоциация (НБА), в която играеше през миналия сезон с екипа на Сакраменто Кингс. Българинът бе посочен за най-добрият баскетболист, който играе извън НБА. Това става ясно от публикуваното от Лигата ежегодно проучване между генералните мениджъри..

публикувано на 08.10.24 в 21:41