Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли светлина, но и музика в края на тунела

Отговорът - от синтуейв изкушението Perturbator и концерта им в София

Perturbator с концерт в София на 18 октомври
Снимка: Wrong Fest

Искате ли да се телепортирате хем в мрачните пространства на кибер звуците от 80-те, хем в лоното на ледените технологии от недалечното бъдеще? Напълно възможно, ако сте в София и посетите концерта на дарк, синтуейв, индъстриъл проекта Perturbator. Той е най-известното музикално начинание на французина Джеймс Кент, който идва у нас за първи път. Наричан пионер на синтуейва, 26-годишният Джеймс от Париж е поставян сред топ 5 изпълнителите в този стил. В „Изотопия“ повече за събитието, но и за Джеймс, разказа Vladi Mer, един от организаторите на концерта.

Vladi Mer

Увлечението на Кент към мрака тръгва още от тийнейджърските му години, когато свири блек метъл, обяснява ни Влади. И сега той се изявява на сериозни метъл сцени, както и на по-тежки фестивали. И все пак, ако човек поиска, може да потърси и дори намери

светлината отвъд мрака,

защото за турнето си Джеймс е подготвил специално светлинно шоу. Но внимавайте, светлините няма да са подходящи за хора, склонни към епилептични припадъци.

А иначе - повлиян дълбоко от80-арските филми на ужасите и първите компютърни игри, Джеймс подчинява както музиката, така и визията на едно водещо желание - да се почувстваме като в игра или на сцената на филм. Да съпреживеят концерта му са поканени, нърдове, геймъри, фенове на научната фантастика и златните години на синтуейва.

„Ще се получи смесица от жанрове и асоциации, която може да изстреля хората както във футуристичното преживяване как би изглеждал светът след 20 години, така и да ни върнат носталгично към 80-те години и сегашния ренесанс на тази естетика“, обяснява Влади и дава уместния пример със сериала Stranger Things.

The Algorithm

За въздействието на концерта ще се погрижи и подгряващата The Algorithm, също от Франция. „Доста интересна, експериментална група, която миксира елементи от сайбърпънка с метъл рифове, подсилвани от синтезатори, смятани с алгоритми“, допълва Влади и подчертава, че именно алгоритмиците печелят наградата за най-добри ъндърграунд изпълнители на Metal Hammer Golden Gods през 2013 г.

Защо „щастливата“ музика е мисия невъзможна?

Това е доста дълга традиция за синтуейвърското поколение, разказва Влади. Вдъхновението им идва от дистопичната литература, която често предвижда бъдеще несъвършено в един прекрасен нов свят.

Влиянието на фантастите неутописти, хората, които предричат сблъсък между технологиите и човешкото, може да бъде ясно разчетено в творчеството на Perturbator. Да, може би има стремеж да одухотвориш болтовете и гайките, но го има и обратното. Вдъхновението идва и от това, което предстои, загубата, която може би ще преживеем. И – както казва Влади – можем да се запитаме дали е дошъл моментът да се уплашим от техниката и от негативните страни на едно бъдещо или дори настоящо авторитарно общество.

Изживяването на такива концерти е емоционално разтърсващо и това е една от целите му, допълва Влади. В цялата работа има и готически елемент - чрез ужасното да откриеш възвишеното.

Билети за концерта на Perturbator на 18 октомври в София все още има, макар че намаляват.

Whispering Sons

А на 23 ноември, отново в столицата, на българска сцена за първи път ще се качи още едно дарк изкушение – Whispering Sons. Млада група, която обаче набира невероятна скорост в последните години.Задължителна за хората, които харесват Joy Division, ранните The Cure и Massive Attack.

Ако искате да потънете в дистопичната светлина на мрака, чуйте интервюто с Vladi Mer в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творчески екип на

"Сватбата на Фигаро" - най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

Комичната опера "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът е поредният голям проект на театъра, а солистите са от Китай, Северна Македония и Сърбия. Режисьор на постановката е Петко Бонев, а диригент е маестро Георги Патриков...

публикувано на 03.10.24 в 11:05

НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора празнува юбилей

Точно в Деня на музиката, 1 октомври, Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора отпразнува своята 50-годишнина.  Тържественият концерт се състоя в залата на Старозагорската опера в партньорство с оркестъра на трупата. Солисти бяха едни от най-изявените възпитаници на училището през годините, които днес..

публикувано на 02.10.24 в 19:41

Спомен за хоровия диригент Самуил Видас

На 26 септември отбелязваме 100-годишнината от рождението на видния български хоров диригент Самуил Видас.   Неговото име свързваме преди всичко с работата му с хор „Георги Кирков“ - един от най- изявените представители на нашата хорова култура през втората половина на ХХ век. От 1959 г. Самуил Видас е диригент на хора при профсъюзния дом на..

публикувано на 02.10.24 в 19:08

Росен Карамфилов: Човешкият път не може да бъде просто една права линия

От печат излезе новата книга на Росен Карамфилов "Входове и изходи". "Отделните разкази са обвързани с една невидима, червена нишка, която ги направи и едно цяло. Животът е необятен и човешкият път не може да бъде просто една права линия или една отсечка. Той е нещо много по-сложно. Има много завои. Важно е как ги взимаме, за да не се..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо Владигеров, който се мести от Шумен в София.  На 25 септември проф. Сава Димитров и генералният..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Финалите на престижния хоров конкурс "Нека пеят народите" ще минат и през България

Детският хор на БНР, двукратен носител на приза "Ансамбъл на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и..

публикувано на 02.10.24 в 16:14

Супергероят Крали Марко оживява в нова българска видеоигра

И двамата Бояновци са млади татковци и споделят, че са горди от факта, че и родителството е намерило място в играта. Или по-скоро малките Василеви и Йорданови. Героите в Marko: Beyond Brave говорят на измислен език, подобно на тези в "Тримата глупаци" или "Миньоните" , например, а част от думичките са именно такива, използвани от техните..

публикувано на 02.10.24 в 13:50