Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баща и син продължават фолклорната традиция

Николай Учкунов: Истинският изпълнител се познава по бавните песни

Петър Учкунов: не можеш да избягаш от рода си, от гените

Петър Учкунов, Спас Крайнин, Николай Учкунов (от ляво надясно)
Снимка: Спас Крайнин

Николай и Петър Учкунови продължават семейната традиция на фолклорния дует на близнаците Учкунови. Бащата Николай Учкунов и синът Петър Учкунов изпълняват в дует фолклорни песни.

"Приличаме си, може би гласът, самият глас, самата специфика на гласа", смята Николай Учкунов. "Радвам се, даже съм го казвал винаги, че пожелавам на всеки баща да изпита това нещо - синът му да поеме по неговите стъпки", допълва Николай Учкунов. Двамата гостуваха на предаването "По първи петли".

 
Синът на Николай Учкунов - Петър Учкунов вижда в предаването на семейните традиции приемственост. "Като по-млад участвах също така в училищния хор в различни изяви, след това в тийнеджърските години малко се отдръпнах от това нещо, но последните 3-4 години - може би колкото повече човек узрява, осъзнава, че това е нещото, което го прави щастлив. Това е нещо, което иска да прави, не може да избяга човек от рода си, от гена." 

За интереса към фолклора Петър Учкунов споделя още: "Наистина, особено в големите градове има много школи по танци, по народно пеене. Как си го обяснявам?Това е българщината, това е българското и, рано или късно, то винаги ще ни отличава от другите държави и народи."

Петър Учкунов признава, че връстниците му приемат с радост неговите фолклорни изяви.

"Тази песен, която ще представим сега, е първата ми самостоятелна песен. Тя е стара македонска. "Белото Марийче" се казва. Най-важното нещо е една песен да ми хареса как звучи, второто важно нещо е да мога да я изпълнявам добре. И така гледам, търся стари песни, които не са чак толкова пяти и подбирам", пояснява Петър Учкунов.   

Истинският изпълнител се познава по бавните песни, вярва Николай Учкунов. "Но напоследък животът е такъв забързан... Много млади хора се интересуват от фолклор,  ходят на танци, на игротеки. Но на едно събиране младите хора искат да играят хора".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кураторски тур в изложбата "Вода, следвай ни" на Боряна Венциславовa

Днес от 18 часа художникът и визуален артист Боряна Венциславова прави тур в Топлоцентрала по своето вдъхновение от водата – "Вода, следвай ни", а самата изложба беше открита на 28 септември. "Цялата изложба се занимава с различни аспекти на това по какъв начин тогава беше ъндърграунд културата, сега се превърна в поп култура, влияе върху..

публикувано на 08.10.24 в 12:21

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев – един от най-значимите български художници. От днес – 08.10, до 3 ноември – там ще бъдат изложени негови платна. В изложбата са показани най-значимите цикли от живописното творчество на баща ми, разказа пред БНР Йоана Левиева. "Това са "Царски..

публикувано на 08.10.24 в 12:01

Изчезващият пазар - културен феномен

" Изчезващият пазар като културен феномен " – това е интерактивна изложба, която събира непоказвани и познати фотографии и 5 авторски видеа. Разказва за времето и различните исторически пластове и метаморфози на софийската пазарна зона от някогашната улица "Търговска" през ЦУМ, Халите до днешния Женски пазар. Режисьорът Екатерина Минкова..

публикувано на 08.10.24 в 10:23
Елена Тончева

Филмът "Никол" на Елена Тончева за тънката граница между илюзии и реалност

Филмът "Никол" на Елена Тончева получи специалната награда на Филмаутор за млади автори на фестивала "Златна роза".  Една продукция на границата между черната комедия и трилъра, а в нея участват доста познати лица като Калин Врачански, Китодар Тодоров и Ирина Митева.  Повече за филма разказва Елена, която е сценарист и режисьор: "Никол е..

публикувано на 08.10.24 в 09:23

Вавилонската кула на Георги Маринов в галерия "Стубел"

Чрез серията пластики на тема "Вавилонската кула", представени в галерия "Стубел", Георги Маринов продължава упорито и последователно да ни въвлича в етапите, през които той преминава, разработвайки тази вечна тема в изкуството. Това пише за изложбата Аксиния Джурова. Изложбата се открива утре - 8 октомври от 18 часа и може да се види до 26..

публикувано на 07.10.24 в 16:19
Мария Радкова

Поетесата Мария Радкова за словото и музиката в него

Непосредствено след 1-ви октомври, Деня на музиката и поезията, "Нощен хоризонт" посрещна своята специална гостенка – поетесата Мария Радкова . Разговор посветен на този вдъхновяващ празник, който обединява силата на поетичното слово и музиката – две изкуства, които Мария чувства особено близки . Тя сподели своя опит от празнуването на този..

публикувано на 07.10.24 в 14:52
Георги Маринов

Паднали ангели, воини и отломки от времето в изложба на Георги Маринов

Скулпторът и график Георги Маринов представя в столичната галерия "Стубел" изложбата си "Вавилонската кула". "Тази тема отдавна я разработвам. В нашето ежедневие тя става все по-актуална. Всички виждат стълпотворението, всемирното , и какво се случва. На практика повторение на библейската история ", каза той в интервю за БНР преди..

публикувано на 07.10.24 в 09:57