Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да срещнеш фея на книгите

Скрити книги на знакови места в София чакат своите откриватели

Българските участници в световно движение крият любими книги

Писателката Камелия Кучер в ролята на книжна фея в София
Снимка: The Book Fairies Bulgaria

Понеделник следобед за Виктория Томова от книжния блог The bookie monster се превърна в магическо преживяване. Докато върви към дома си, тя попада на ценно откритие – книга.

„Намерих „Нощ“ на Камелия Кучер“, емоционално разказва Виктория. „Много се радвам, че намерих тази книга, от няколко седмици я искам. Чувството е като да си намериш малко съкровище.“ А на корицата Феите на книгите са написали: „Вземи тази книга, прочети я и я остави за следващия читател, за да й се наслади и той.“

Час по-рано редакторът на „Изотопия“ Иван Русланов и писателката Камелия Кучер залагат книжната примамка. За целта се разхождат с втория й роман „Нощ“. 

„Днес влизам в ролята на книжна фея и ще оставя три копия от книгата на три по-знакови места в центъра за своя неслучаен-случаен читател. Сега отиваме на едно от любимите ми места - пейката на площад Славейков - и ще се постарая да я оставя в прегръдките на Славейкови“, обяснява Камелия.

Предай нататък... книга

Книжното преследване е част от световната тенденция за намиране и предаване на книги The Book Fairies. В България движението иска да зарадва читателите с истории, оставени на ключови места в София. 

Илка Чанева става част от глобалното движение заради любовта си към книгите.

„Това за мен си остава хоби. Когато мога, намирам време, чета, въпреки че работя и имам дете. Стигнах до Феите на книгите, понеже инициативата стана много популярна покрай актрисата Ема Уотсън. Тя се беше включила на 8 март 2017 г., когато е началото на движението. В Париж тя скри много бройки от дадена книга в целия град. Проучих за какво става дума и в техния сайт видях, че имат представители в различни държави“, разказва Илка.

Какво е да си книжен нинджа

Екранната Хърмаяни от любимите филми за Хари Потър - Ема Уотсън, сериозно се е заела с популяризиране на четенето като фея на книгите. За криенето на четива звездата разказва повече в предаването Jimmy Kimmel Live по американската телевизия ABC: 

„В свободното си време съм книжен нинджа. Промъквам се из разни публични места, най-вече около подземния транспорт, и оставям книги, които хората да намерят, да прочетат и, може би, да предадат на следващ човек. Пиша и кратко съобщение, което звучи така: „Уважаеми човеко намерил тази книга, надявам се, че тя ще ти хареса“. Имам и книжен клуб. Този клуб има и голям форум в www.goodreads.com и има много и различни теми. Читателите там ми пишат – намерих книга между тази и онази улица.“


Какво е да влезеш в обувките на книжен нинджа? Малко преди Иван и Камелия да се срещнат с изненадания читател, Камелия обяснява как Феите на книгите са я направили една от тях.

„Съвсем случайно Илка, момичето, което стои зад The Book Fairies Bulgaria, ми писа с поканата да стана фея на книгите за един ден. Веднага приех. Това е прекрасен начин да споделяме любовта към четенето. Една протегната ръка, нещо, което няма как да не сплоти по някакъв начин дори и никога да не се срещнеш с човека, намерил книгата ти“.

Илка кани различни автори и издателства да се включат в атрактивния книжен експеримент. Среща ли интерес? „Не получаваме винаги отговор, може би защото не са проучили допълнително инициативата“, споделя Илка и допълва, че книгите, оставени от българските феи в София, бързо откриват новите си притежатели.

Камелия пък има само един съвет и към писателите, и към читателите, които все още се колебаят дали да се включат, и той е много кратък – да го направят.

Защо да оставиш и намериш книга е незабравимо преживяване – научете от репортажа в звуковия файл.

Снимките са от страницата The Book Fairies Bulgaria.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27