Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ отново настоя за въвеждане на необлагаем минимум

Снимка: архив

КНСБ настоява за по-справедливо данъчно облагане. В позиция във връзка с проектобюджета за 2020 година, от синдиката за пореден път искат да се въведе необлагаем минимум колкото минималната работна заплата, която от догодина ще бъде 610 лева.

От КНСБ искат и въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане според броя на децата в семейството и размера на възнагражденията на родителите.

Синдикалната организация прилагат данни от официалната статистика в България, според която около 1,9 млн. души работят и получават доход, който е по-нисък от средната работна заплата за страната от 1260 лева.

Необлагаемият минимум трябва да бъде въведен именно за тези доходи, защото неравенствата постоянно се задълбочават през последните години, смятат синдикалистите. Те дават и пример – при минимална работна заплата от 610 лева за догодина, този, който получава заплата с данъчна основа 1000 лева, ще плаща данък върху 390 лева. За разликата от 610 до 1000 лв., което прави 39, а не 100 лв. месечно, както е сега. Тази мярка ще струва на бюджета около 800 млн. лева, но те ще останат в джоба на българите с ниски и средни доходи.

От КНСБ декларират, че са готови да подкрепят компромисен вариант, при който необлагаем минимум да се въведе под формата на възстановяване или връщане на данък в края на годината на работещите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кръгла маса на тема

КНСБ предложи въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата

КНСБ предлага хората, които работят на минимална работна заплата, да не бъдат данъчно облагани. Според синдиката България е сред петте страни в Европа с най-висока данъчна тежест върху минималния доход от труд - близо 30%. За да се свият..

обновено на 19.07.19 в 17:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в..

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу..

публикувано на 27.09.24 в 20:32