Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Гаджев: Книгата разкрива детайли от личността на музиканта

Архивът на Милчо Левиев ще бъде показан в Нов български университет

Йордан Ефтимов: В НБУ той внасяше дух на свобода

Снимка: Ани Петрова

Днес в 16.30 в книжарницата на Първи корпус на Нов български университет почитатели ще си спомнят за Милчо Левиев. Ще бъде представен архивът на маестро Левиев, дарен лично от него на университета в началото на 2012 година.

"Ние, в Нов български университет, сме много длъжни на Милчо Левиев и трябва, надявам се не само тази есен, и не само по повод книгата на Владимир Гаджев, но и в следващите години, да продължим да си спомняме непрекъснато за него, тъй като той не само че е бил почетен професор на Нов български университет, но и правеше майсторски класове. И всъщност внасяше своя дух на свобода", обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Йордан Ефтимов.

Доц. д-р Йордан Евтимов   Снимка: БГНЕС

За политиката, музиката, обществените нагласи, Държавна сигурност и общото между тях и Милчо Левиев разказва в книгата си „Артистът не е самотен остров” нейният автор и музикален критик Владимир Гаджев.

В книгата Милчо Левиев е показан много сложно, противоречиво, изтъкна Йордан Евтимов. "В книгата за Милчо Левиев може да се научи страшно много за София и Пловдив от 60-те години до наши дни. Какво се е случвало в тези градове, с техните институции, в оркестрите, в джаза изобщо в България, в джаза в Щатите и в света. Взаимодействието на Милчо Левиев с български и чуждестранни джазмени, с политици и какво ли не", допълни Ефтимов.

Владимир Гаджев

Книгата разкрива детайли от личността на музиканта Милчо Левиев.

"По-интересното е, че като много млад (ние бяхме на практика комшии, но не се познавахме, разликата ни във възрастта не позволяваше по това време да общувам с него),  още тогава беше много остър характер, с много остри ръбове, които по много интересен начин отново се появиха вече в доста напредналата му възраст", допълни авторът на книгата Владимир Гаджев. 

Статии за Милчо Левиев в български издания са събирани много трудно, посочи още Гаджев.

"Последното нещо, което успях да си набавя, беше на Петър Ступел, Бог да го прости, негова рецензия във вестник "Народна култура" тогава, за първия концерт в зала България, 1966 година, на Квартета "Джаз фокус 65". Аз си я набавих съвършено случайно, в архива на Манол Цоков в Габрово, за който също съм направил книга, която някъде януари може би ще излезе, защото той също е един от пионерите на тази музика в България като цяло", разказа пред "Хоризонт" Владимир Гаджев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34