Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуози на китарата представиха новия си проект в София

Антонио Форчоне и Дженк Ердоган за нишките в изкуството и отдадеността на музиката

Двама виртуози на китарата - наричаният "Джими Хендрикс на акустичната китара" Антонио Форчоне и един от малцината всепризнати виртуози на фретлес китара и преподавател в "Бъркли Колидж" на този инструмент Дженк Ердоган се срещнаха в първи съвместен проект. На 3 ноември в София бе неговата световна премиера. 

"Аз бих искал да кажа, че съм много щастлив да съм в София, това е моят първи път в този град. Ще ми се и аз като Антонио да имах много спомени, свързани с този град, но сега трябва тепърва да ги създадем. Всичко започна преди 17 години, когато Антонио Форчоне дойде в Истанбул за концерт", споделя Дженк Ердоган пред "Хоризонт".

Майсторски клас в Истанбул

Тогава - преди 17 години, Антонио Форчоне провел и майсторски клас в Истанбул, в който току-що завършилият консерваторията Дженк Ердоган се включил. "Свирихме една малка импровизация заедно, след което говорихме много и прекарахме целия следващ ден заедно, разхождайки се, говорейки, хранейки се заедно. Антонио ме покани в Лондон да работим заедно", разказва Дженк.

Дали си обещание, че взаимно ще се научат да свирят онова, което другият може да прави с инструмента.
 
"Пътувам много, изнасям концерти по целия свят и на много от местата правя майсторски класове. И от всички тези майсторски класове имам силни и добри спомени. Мога да кажа, че от всички места на света, на които съм свирил и съм общувал с други музиканти, нивото на музикантите в Турция е може би най-високото ниво, което съм срещал. Музикантското ниво на изпълнение на инструмента", казва Антонио Форчоне.

Срещата с музикант като Форчоне - врата към нов живот

Днес Дженк Ердоган е сигурен, че възможността да работи с музикант като Форчоне е като врата, през която, след като преминеш, те очаква съвсем нов живот. Първо му отказали виза, защото не бил отбил военната си служба, забранили му да кандидатства за виза и това се превърнало в повратна точка в живота му. 

Антонио Форчоне пък и до днес е убеден, че излизането извън зоната на комфорт още от малко момче му помага да се развива и израства като музикант. 

„Свирил съм в Андалусия с цигански фламенко музиканти, бил съм в Индия и Африка. И всеки път това обогатява моята музика.“

Да "играеш" само с грамофонни плочи

"Баща ми имаше голяма колекция от грамофонни плочи, която беше като единствената ми играчка. Всеки ден слушах по нещо, най-различна музика - от рок музиката на 70-те години, до майсторите на блуса. След това в един момент ме представиха на един музикант - Нешет Ерташ,чрез когото се запознах с анадолските мелодии и ладове. той ме въведе в традиционната мелодика и ме научи ако искам да постигна такава звучност, какво трябва да направя" - така е изглеждало началото при Дженк Ердоган.
Преди да замине за Лондон, Антонио Форчоне е слушал много италианска фолклорна традиционна музика.

Пако де Лусия в метрото

"Освен това слушах същите неща от рок музиката на 70-те, много Пинк Флойд, Джими Хендрикс, Карлос Сантана. В течение на две години изучавах джаз в Консерваторията в Рим, но усещах, че Италия по това време не е мястото, където бих могъл да се развивам. Исках да пътувам по света и да свиря на света. Така заминах да Лондон, като в началото не говорех и дума английски. Това, което правех, е да свиря на улицата, в подлезите и в метрото репертоар с относително висок профил - Джон Маклафлин, Пако де Лусия и подобни неща. Това, на което ме научи улицата, е издръжливост. Винаги съм искал да свиря на китара. Не съм искал да правя нищо друго в живота си. Затова се научих да издържам на лоши условия. Ако пет часа не са достатъчни да си платя наема, свирех шест часа...", разказа още Антонио Форчоне.

"Аз мисля за музика през цялото време. Искам музиката, която пиша, да влезе в сърцата на хората и да ги накарам да ме последват", заразява с ентусиазма си Дженк Ердоган.

Оставете за малко Фейсбук и Инстаграм

"Този път моята идея е да направя албум с повече ритъм. Предишните ми композиции бяха по-меки, по мелодични, но сега ми се ще да раздвижа хората, защото ми се струва, че хората не се раздвижват достатъчно от музиката. Седят си, гледат Инстаграм или Фейсбук, а на мен ми се иска символично да ги вдигна от стола и да ги накарам да си заклатят главите в ритъма на моята музика."

Изкуството само по себе си е безгранична територия, всеобхватна, вярва Дженк Ердоган.
"Винаги ми се иска когато свиря да представя целия спектър от емоции, които може да предизвика музикалното изпълнение." 

Цялото интервю с двамата майстори на китарата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“. Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да почете паметта на своята приятелка и колежка. За творчеството на Ликова Боян Ангелов..

публикувано на 30.06.24 в 05:00

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49