Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В крак с времето

Система за наблюдение заменя социалния помощник

Технологиите подпомагат ежедневието на самотни възрастни хора

Снимка: БГНЕС

Ако все още не вярвате във футуристичната прогноза, че доста от професиите на бъдещето ще станат виртуални, време е да разсеем това съмнение. Система от интелигентни устройства ще играе ролята на социален асистент на възрастни хора, които живеят сами, но не искат да натоварват близките си със своите болежки и желаят да съхранят своята физическа, емоционална и социална активност.

Първите такива системи ще бъдат монтирани днес и утре в Благоевград, в домовете на първите петима доброволци, които са на 70 и над 70-годишна възраст. Това става възможно чрез международен проект, който от българска страна се координира от Балканския институт по труда и социалната политика в партньорство с Българския червен кръст и Каритас - България.

"Ние сме консорциум от 10 организации, които работят на територията на няколко европейски държави. Това са България, Словения, Австрия, Германия и Великобритания. Тестването в реална среда на системата ще се случи с доброволци в България - 30 души, с 8 в Австрия и с петима в Словения", обясни за "Хоризонт" Надежда Митева, отговорник по проекта за Благоевград.

Дългосрочни тестове

"Това са дългосрочни тествания на системата, което означава, че всички наши доброволци са се съгласили да я изпробват за период между 3 и 6 месеца, да живеят с нея, тя да ги наблюдава и, надяваме се, да ги подпомага в ежедневието им", допълни Митева.

Всички доброволци са част от мрежата на БЧК и Каритас - България. 

"В рамките на един ден днес ще направим две или три инсталации, на следващия ден също ще направим останалите и ще наблюдаваме дали системата върши това, за което сме я проектирали", уточни Надежда Митева.

Избор на модул

Системата е разработена така, че да може да се инсталира на модули. 

"Ако един човек например желае да наблюдава съня си, той може да инсталира само един модул, който е за сън и два подкрепящи модула, които осъществяват връзката между сензора за съня и сървърите, с които разполага нашият консорциум. Основна част от системата е "умен"  електромер. Нашите партньори от Словения са направили прототип на електромер, който може да се научи с времето, когато някои електроуреди в дома са включени, кои са те, в какви части от деня са включени", разказа още Надежда Митева.

Други модули са модул за наблюдаване на мобилността и активността, което условно е крачкомер, посочи тя.

Движение в пространството

"Освен това имаме и три локализационни сензора за дома на възрастния човек, които не са видеонаблюдение в никакъв случай. Те работят с радиочестоти и ни дават информация единствено дали има някакво движение в пространството и условно казано къде е то - дали е в банята, дали е в хола, дали е в кухнята. Това отново спомага системата да се научи каки са навиците на човека и да наблюдава дали има някакви сериозни отклонения, съответно да се намеси, ако е нужно."

При инсталирането на системата възрастните хора могат да изберат как да получават обратна връзка.

"Те могат да изберат да я получават директно чрез таблет, за който имаме специално разработено приложение или чрез членове на своите социални кръгове, т.е. ако един възрастен избере близък приятел от семейството или съсед да бъде посредникът между системата и нашия възрастен, тогава това може да бъде така, както той желае", поясни Надежда Митева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00

Нов дежурен кабинет във Велико Търново - пациенти има, лекари - не

Над 50 хиляди лева вложи Диагностично-консултативният център в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, за да разшири и ремонтира дежурния кабинет за неспешните пациенти на общопрактикуващите лекари през нощта, почивните и празничните дни. Осигурени са добри условия, но няма медици, които да дават дежурства . Така кабинетът ще..

публикувано на 04.06.24 в 06:40