Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нова Генерация“ – мост между миналото и днес

Определяният като бутиков концерт на „Нова Генерация“ е утре вечер, 30 ноември, събота и ще се състои в Пространство 108. Залата побира между 450 и 500 души.

Горе-долу веднъж в годината свирим. Не може да ни видите всяка седмица, разказват от "Нова Генерация" в предаването "Изотопия". 

Планирали са 30 парчета, от които 5-6 са от последния албум. Всички останали са стари парчета, някои от които много отдавна не са свирени, издават от бандата ден преди концерта.

Повечето си звучат както някога, но доста осъвременени. Концертът обединява няколко музикални периода. Нещо като осъвременяване на миналото, защото, както казват от групата: парчетата са си там и просто трябва да бъдат изсвирени, а новите са съвсем нови и носят съвсем друго настроение.

Лятото на 1988-а е първата поява на „Нова Генерация“ на сцена, припомнят си днес участвалите тогава. Помнят и това как една от първите им изяви с конкурсен характер завършва с 9 отличени групи от общо 10, а десетата - „Нова Генерация“, остава "наказана"  заради текстовете на песните.

31 години оттогава сме компилирали клип със снимки от онзи фестивал, запечатали първата поява на групата и солидарния протест на всички групи, които не се съгласиха с комисията и направиха общо парче в защита на „Нова Генерация“ – прецедент за рок сцената ни, защото няма друг такъв случай, казват от "Нова Генерация".

Признават, че ако зависи от най-върлите фенове, трябва да си останат там, в онова време и въобще да не се развиват повече.

Как провокират днес и провокират ли, търсят ли нотката на протеста? Отговорът: времето си носи музиката, днес да правиш това нещо, по този начин да се роди, би било странно да се случва.

Винаги ще бъдем алтернатива - обединяват се обаче около това. Появява се нова генерация фенове на „Нова Генерация“ – с това могат да се похвалят днес. Много от новите фенове откриват за първи път групата, текстовете, музиката. Оценяват, че публиката на концертите им е от 16 до 60+ и че имат фенове под 18, които знаят всичките им текстове наизуст.  

„Нова Генерация“ ще остане автентична група, без аналог. "Има магия, която не може да бъде сравнена с нищо друго", думите са на Александрина, която е родена след появата на групата, но се чувства пълноценна част от нея.

Цялото интервю за старото и новото в музикалното битие на „Нова Генерация“ е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово

В района на подлеза до автогарата в Габрово започна вторият Mикрофест на платформата Capturing Creativity на габровката Росина Пенчева. Тази година микрофестивалът носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджей сет. "Това е второто..

публикувано на 15.10.24 в 12:18
Яна Божанин и Симона Евстатиева

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си?

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си? Когато най-близкият ти човек изчезне? Такива въпроси си задава младата режисьорка Симона Евстатиева в своя късометражен филм "Двама" .  Режисьорката Симона Евстатиева и актрисата Яна Божанин са наши гости в рубриката "Кинорадио" .  В актьорския състав на продукцията, която..

публикувано на 14.10.24 в 22:00

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Във второто издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Един час, посветен на изкуството на тримата велики български баси Борис Христов, Никола Гюзелев и Николай Гяуров: - Излезе специално издание на списание ЛИК, посветено на 110-годишнината от рождението на..

обновено на 14.10.24 в 17:09

Засилен интерес към Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова"

В Плевен при голям интерес продължава Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". Организатори на събитието са Община Плевен и Плевенската филхармония. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. БНР е медиен партньор. Със сценичната кантата "Кармина Бурана" от Карл Орф и Концерт за пиано..

публикувано на 14.10.24 в 11:00

Русенската опера отразнува 75-ата си годишнина със специална изложба

По повод 75-годишнината от създаването на Русенската опера бе открита специална изложба на скици, проекти за декори и костюми от най-известните оперни и балетни постановки през годините. За първи път публиката има възможност да види как се създава спектакъла преди бляскавото представяне на сцената с артистите. В централната зала на..

обновено на 13.10.24 в 06:39

Соня Йончева получи бурни аплодисменти и отлични рецензии след рецитал във Виенската опера

На 1 октомври – Световния ден на музиката - при огромен успех и възторжени аплаузи на публиката, в залата на Виенската Щатсопер се състоя рецитал на оперната прима Соня Йончева в клавирен съпровод на Малкълм Мартино. Тази изява беше в рамките на концертен цикъл на Виенската опера, включващ в своя афиш солови рецитали на известни изпълнители,..

публикувано на 12.10.24 в 14:26

Троянската керамика да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство

Музеят на занаятите в Троян е кандидатствал пред министерството на културата традиционната троянска керамика да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство, тъй като е в риск. Идеята традиционната троянска керамика с типичната троянска шарка да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство е на..

публикувано на 12.10.24 в 09:30