Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Алехандро Поланко: В България се чувствам като у дома

Испанският дипломат вижда широко поле за двустранно сътрудничество

Новият посланик на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко представи визията си за двустранните връзки между България и Испания и очерта на среща с журналисти конкретни бъдещи проекти, които са на път да се осъществят по време на неговия мандат в България. Сред тях отбелязването на 110-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България догодина.

Посланик Поланко оценява като отлични политическите, икономическите, културните и човешки връзки между двете страни.

„Много испански компании са заинтересовани да инвестират в България. Там вие имате много задачи в развитието на инфраструктурата и комуникациите, а ние можем да се похвалим с добър опит, който бихме могли да споделим и предадем. Можем да си бъдем полезни и в културната сфера. Има силно присъствие на изучаването на испански език в българските училища - вече има 14 училища, в които се изучават паралелно български и испански език. Има и голяма българска общност, която все повече се увеличава и ние трябва да се погрижим и да я подпомогнем.“

„Ние се интересуваме от развитието на инфраструктурата и специално от подобряването на железопътния транспорт в България. Също така и в енергетиката - искаме да развием и подпомогнем този сектор и вече сме започнали проучвания в тази насока“, посочи Алехандро Поланко.

„Що се отнася до комуникациите и до въздушния транспорт, мога да кажа смело, че са добре развити. Въпреки това трябва да се търси по-задълбочена взаимопомощ. Това, че всеки ден има по два полета на ден, доведе до засилване на туризма между България и Испания, а това е от голямо значение за нас.“

В момента Испания се намира в епицентъра на много събития – например случващото се в Каталуния. Неотдавна на изборите в Испания социалистическата партия спечели и сега се водят преговори. Крайнодясна партия се появи в политическото пространство, а същевременно стана ясно, че върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността ще бъде Жозеп Борел. Какво е бъдещето на Европа оттук нататък?

„В Испания имахме избори и в момента се водят преговори от министър-председателя на Испания, a следващата седмица се очаква и церемонията за полагане на клетва. Това ще доведе и до създаването на едно прогресивно, силно и стабилно правителство в Испания. Без съмнение, различните европейски тенденции и влияния не са чужди на Испания и подобни тенденции, които наблюдаваме в Испания, са характерни и за други европейски държави“, допълва дипломатът.

„А когато говорим за министъра на външните работи на Испания Жозеп Борел - буквално следващата седмица той ще поеме поста върховен представител на Европейския съюз, а това е наистина голям успех за Испания. Жозеп Борел е човек с невероятен опит, познания и богата траектория в професионален план. С неговите познания и умения той наистина ще може да постави на много високо ниво външната политика на Европейския съюз. Ние, посланиците на Испания, се радваме на този избор и с удоволствие ще наблюдаваме неговата работа.“

Испания е от най-големите познавачи на латиномериканските държави, поради историческите връзки и влияния. Как Н. Пр. Алехандро Поланко анализира случващото се в държави като Никарагуа, Боливия и Чили?

„Един от основните стълбове на външната политика на Испания e именно връзката с Латинска Америка и всяко нещо, което се случва там, има директно влияние върху Испания. Ние оказваме помощ в различни държави от региона и ще продължим да го правим, както и досега, благодарение на различните форми на сътрудничество и на представителите от най-високо ниво. Един пример за икономическите отношения с Латинска Америка: въпреки случващото се, Испания пое събитията на срещата на върха, свързана с климатичните промени, да се състои в Мадрид от 2 до 13 декември тази година, предоставяйки инфраструктурата и логистика, а от своя страна правителството на Чили продължава да подготвя самата конференция. Най-различни са формите на подкрепа и сътрудничество с Латинска Америка.“

През 2020 година се навършват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания. Какви цели са заложени от следващата година във връзка с отбелязването на това голямо събитие?

„Следващата година на осми май ще има големи чествания по повод 110-годишнината. Вече започнахме и подготовката във връзка с тези чествания, както от страна на българските, така и на испанските власти и институции. Подготвяме богата програма - ще има културни събития, концерти, изложби, политически сесии и посещения, семинари на политическа тематика, дейности, насочени към образованието. Ще продължим да  доразвиваме младежкия театър. Да не забравяме, че повече от 21 хиляди ученици изучават испански език в българските училища. Това е един вид залог за културата на Испания, която присъства все по-задълбочено в България и ние трябва да сме само благодарни и доволни от подобно сътрудничество. Повече от 200 хиляди българи живеят в Испания. Те ползват всички права и помощи и се чувстват чудесно. Всичко казано дотук потвърждава доброто сътрудничество и познаването на двата народа“, отбелязва испанският дипломат.

„Моето впечатление е наистина много положително и в полза на България. Аз се озовах в държава, която не познавах, държава с необикновена красота, с чудни природни гледки, старинни красиви градове. Но това, което ми прави силно впечатление, са близостта на вашия народ, гостоприемството на българина. За мен като испанец в България само мога да кажа, че се чувствам като у дома, а това е благодарение на българите, които ни карат да се чувстваме така, сякаш сме в Испания“ ,споделя още Н. Пр. Алехандро Поланко.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата. С атрактивни демонстрации, множество арт работилници, състезания и книжен базар там започна Детският фестивал на знанието и движението, който ще продължи и утре. В алеята до Народната библиотека Иван Вазов децата могат да се качат на истиннски полицейски мотор и да..

публикувано на 01.06.24 в 13:18

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им във Фейсбук: "В Международния ден на детето - 1 юни желая весел празник на децата на България. Те са наша обща отговорност за бъдещето, затова всички възрастни им дължим свят на мир, в който да растат здрави и опознават света без страх!“, написа Радев.

публикувано на 01.06.24 в 13:07

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи венци на американското гробище в Сюрен, ще посети Айфеловата кула и ще присъства на церемонията на..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на..

публикувано на 01.06.24 в 12:32

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32