Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли обучението по природни науки да стане по-атрактивно за учениците

Снимка: Архив

Ще бъдат ли подобрени условията за експериментална работа в часовете по природни науки в училище? Как да се преподава така, че за децата да бъде по-интересно? По проект на МОН предстои да бъдат оборудвани модерни лаборатории в средните училища.

Важно е не само да се запали любопитството на учениците, а и след това то да се поддържа, казва в предаването "Хоризонт до обед" Жана Кюркчиева, която преподава в Националната природо-математическа гимназия. Физиката е наука, която ако не бъде съпреживяна, няма как да бъде разбрана, допълва тя.

Според Кюркчиева с големите класове от по 25-26 ученици един учител не е в състояние сам да проведе качествено лабораторно упражнение. Тя припомни практиката отпреди години в училищата да има асистент на учителите по природни науки, който е помагал.

В общообразователната подготовка часовете по природни науки са по-малко, отколкото бяха преди – очертава друг проблем преподавателката.

„Дори да се направят групички от 5-6 човека, ако аз съм сама, няма как да обърна внимание на всяка такава групичка“, уточнява Жана Кюркчиева. „Няма време детето да осмисли това, което ние му преподаваме. Малко декларативно се задават основни закономерности. Продължавам да твърдя, че главата на ученика не е кофа и тя трябва да бъде пълнена постепенно“, коментира тя.

Жана Кюркчиева предлага да се направи проучване в края на учебната година, което да установи какво е нивото на усвоените знания сега и резултатите да се сравнят с тези, с които са излизали децата от непрофилираните паралелки в 12 клас.

Йордан Цветков е 12 клас в Математическата гимназия в Пловдив. Определя работата в българската образователна система с експериментални установки и устройства като „изключително лимитирана“.

„Според мен трябва повече да се наблегне не просто на наблюдаването на експерименти, но и на извършването на експерименти. Много често в учебна среда когато се правят експерименти, учителят показва само конкретен физичен феномен. Обаче много често липсва връзката между това какво ученикът знае и какво ученикът прави“, коментира Цветков, който има интерес към роботиката и планира да учи инженерни науки.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Василева

Ролята на физическата активност в борбата с рака на гърдата и пътят към възстановяване

Ваня Василева - дългогодишен треньор, рехабилитатор и управител на столичен дамски фитнес клуб разказва за движението, здравето и физическата активност като път към възстановяване за жени с рак на гърдата.  Темата коментира и Гергана Богданова - управител на Фондация "Нана Гладуиш - Една от осем" , която даде и актуална информация за проекти и..

публикувано на 08.10.24 в 10:51
Жечка Гешовска

Жечка Гешовска - една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго

Жечка Гешовска е една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго . Казва, че като дете мечтаела да стане детектив, после хирург,  в крайна сметка става инженер и икономист, а след 13 години в Америка създават заедно със съпруга си малка транспортна фирма. Всъщност  има ли  значение  с какво се занимава човек, ако умее най-важното -..

публикувано на 07.10.24 в 15:38

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10