Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на вулкана в Нова Зеландия станаха 18

| обновено на 15.12.19 в 09:17
Издирвателните екипи не откриха и днес телата на двама души, които се водят изчезнали след изригването на вулкана на новозеландския остров Уайт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите в Нова Зеландия след изригването на вулкана на остров Уайт на 9 декември нарасна до 18 души.

Почти седмица след изригването на вулкана, по време на което на острова се намирали 47 души, повечето чуждестранни туристи, в болница в Сидни издъхна гражданин на Австралия.

26-има оцелели остават на лечение в болници в Нова Зеландия и Австралия, 20 от тях са в критично състояние.

Издирвателните екипи обикаляха района около острова над час, но не успяха да намерят телата на двамата души, които все още са в неизвестност. Предполага се, че останките им са във водата.

На остров Уайт все още се наблюдава вулканична дейност - активният кратер изхвърля вулканичен газ с температура над 200 градуса по Целзий.

Утре в точния час и една седмица след фаталното изригване ще бъде запазена минута мълчание в цяла Нова Зеландия в памет на жертвите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София и за малко не ударил уличен стълб.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков". "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият..

публикувано на 11.06.24 в 22:00
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15

Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции за народен представител от Смолян

Доктор Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции от кандидатите за народни представители на поредните избори за НС от Смолян. Той ще бъде за пети път депутат от 22-ри МИР - Смолян. Д-р Красимир Събев е получил 3018 преференции, а вторият в листата на ГЕРБ-СДС, Тодор Батков – син е с лична подкрепа от 2177 избиратели. Трети по..

публикувано на 11.06.24 в 20:13
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Тревожна амалгама от умора, апатия и протестен вот

Отговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е да предложи нова формула за управление, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в първия си коментар след неделния предсрочен парламентарен вот. При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33% Тя направи изявление пред журналисти преди откриването на временната изложба..

публикувано на 11.06.24 в 19:52