Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Стомана индъстри“ отрича да е причина за източването на язовир “Студена“

ОС в Перник прие декларация за водната криза

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Опитите да се правят внушения в публичното пространство, че "Стомана индъстри" АД е причина за източването на язовир "Студена" категорично не отговарят на истината. Това пише в съобщение на дружеството, цитирано от БТА.

"Насочването на общественото мнение в тази посока, освен че е фалшива новина, само би забавило ефективното решаване на водната криза в Перник и областта, заявяват от компанията".

Наложеното през ноември спиране на захранването с промишлена вода от язовир "Студена" към "Стомана индъстри" се спазва стриктно.

"В момента предприятието се захранва само с питейна вода за работещите и то според разпореден режим, който се съблюдава изключително внимателно", пише в съобщението.

Константин Стаменов, един от директорите на “Стомана Индъстри“ АД, предприятието, което беше нарочено за основния потребител, източил водата на язовир “Студена“, коментира твърдението в интервю за предаването “Нещо повече“ по програма “Хоризонт“ на БНР:

“Пълно е с неверни данни и те започват още от доклада, цитиран от всички медии. Аз го получих днес от ваши колеги. Първо да кажа, че когато е писан този доклад, никой не е идвал при “Стомана“ да поиска някакви данни, да провери нещо или да ни попита. Ние по никакъв начин не сме участвали в изготвянето на този доклад. Пред мен е изречението, което подвежда всички и което наистина е изключително двусмислено написано, дори бих казал, че не ми е ясно защо така е написано. Говори се за този спирателен кран, който е на т.нар. клон 2. Да поясня, през територията на “Стомана“ минава магистрален водопровод за град Перник. Този магистрален водопровод се разделя на територията на “Стомана“ на два клона – клон 1 и клон 2. От клон 1 е за централната градска част на град Перник, клон 2 е за квартал “Изток“ и квартал “Мошино“ – източните квартали на Перник. И на този клон 2 спирателният кран не е работел. Този спирателен кран и този клон 2 нямат никаква тръбна връзка и по никакъв начин не е захранен от “Стомана“ – нито с питейна вода от този клон, нито с промишлена. Но какво казват в самия доклад, подава се 290 литра в секунда към индустриалната зона посредством клон 2. И тези количества представляват над 40%  от цялото количество, подавано към територията на град Перник и оттам става пълна какафония, защото този клон 2 няма никаква водопроводна връзка със захранването на завода “Стомана индъстри“. Този водопровод е за питейна вода и отива в източните квартали на град Перник“.

Язовир „Студена“, снимка: БТА

В Общинския съвет в Перник заседаваха за причината за състоянието на язовир “Студена“ и за водния режим на града. На заседанието трябваше да бъдат изслушани експертите на "Софийска вода", които направиха още преди месец доклад в помощ на колегите си от Перник, но техните експертни коментари бяха най-малко чути в рамките на това заседание на Общинския съвет.

След повече от пет часа дискусия по темата за водата в Перник Общинският съвет най-после прие декларация, която адресира до президента, до Народното събрание, до Министерския съвет и до КЕВР. В нея общинските съветници изразяват принципната си позиция, че се налагат бързи, адекватни, добре координирани мерки на институциите в рамките на чиито компетенции е преодоляването на кризата и настояват КЕВР да наложи мораториум върху повишаване на цената на абонатите на ВиК “Перник“ до преодоляване на водната криза.

На сесията присъстваха Станислав Станев, зам.-директор на “Софийска вода“, Любомир Филипов, директор на дирекция в дружеството, които запознаха съветниците с изготвения анализ за състоянието на довеждащите съоръжения на водоснабдителната система в Перник.

Стана ясно, че предложението на председателя на Общинския съвет в Перник Димитър Колев пернишката водопроводна мрежа да се върже за софийската е технически възможно, но трудно осъществимо. Най-близката точка, където би могло това да се случи, е в района на Горнобански път, но там трябва да се преодолее денивелация и са необходими огромни помпени станции.

"Проектът е сложен и за реализацията му са нужни години и такова решение може да вземе само Столичният общински съвет", каза Станев.

Иначе експертите представиха заключението от направеното обследване и посочиха краткосрочни и средносрочни мерки. Средносрочните мерки, сред които зониране на водопроводната система и измерване на постъпващите водни количества във всяка зона с цел откриване на скрити течове, са трудно изпълними от местната ВиК. Дружеството не разполага нито с кадровия, нито с финансовия, нито с техническия ресурс за това.

Репортаж на Елена Тамакярска и интервюто на Диана Янкулова с Константин Стаменов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11