Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Петров: Най-добрият начин да пазим културното наследство е да го познаваме

Добре е да живеем цветно, но трябва да познаваме и историята на София
Снимка: Георги Нейков, БНР

„Книгата „Исторически маршрути“ ни повеждат по днешните улици на София и ни показват това, което съществува и до днес. С помощта на пощенски картички сме направили едно връщане назад във времето“. Това заяви пред БНР урбанистът Здравко Петров. Той посочи, че двете места, които вече могат да се видят само на картички, са Мавзолеят и улица Търговска.  

„Най-добрият начин да пазим културното наследство е да го познаваме. Отговорността е на цялото общество“, изказа мнението си той. По думите му наш дълг е това, което е запазено в старата част на София, да го консервираме. „Колкото по-малко намеси в тези най-важни улици на София, толкова по-добре“, каза той. Според него големият потенциал и ресурс на София е и като дестинация за туризъм.

„Историята е най-ценното познание, което имаме, най-ценното себепознание. Оттам тръгна моят интерес да разказвам за София, да разказвам за улиците на София, за фасадите, вярвайки, че така ще научим нещо повече за самите нас. В момента ние обикаляме, пътуваме из цяла Европа, познаваме толкова много европейски градове, а не познаваме нашата собствена столица“, коментира Петров в предаването „12+3“.

Големият стремеж на „Исторически маршрути“ - книгата, която написах, е да бъде колкото може по-достоверна, подчерта още урбанистът. Затова той е работил с достоверни източници на информация, стари мемоарни книги за града и много автентични документи от държавния архив. По думите му всички картички, приложени в книгата, са от неговата лична колекция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии.  Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите..

публикувано на 24.06.24 в 14:45

Черешовата реколта в Кюстендилско пред провал

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района.  При прибирани в предишни години около 7000 тона череши сега няма да се наберат и 5000 тона от плододаващи около 20 000 декара масиви, прогнозира дългогодишният директор на Института по земеделие в..

публикувано на 24.06.24 в 14:37
Мария Симеонова

Мария Симеонова: Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери могат да подкопаят единството на ЕС

" Притеснителното за европейците е  възможността да се институционализира сътрудничеството между лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан или Качински и т.н., в Европа. Този национализъм, за който говори Тръмп в САЩ, да се институционализира и в отношенията му с някои европейски лидери. Това е опасно, защото,  ако Тръмп се настани в Белия дом и..

публикувано на 24.06.24 в 14:24
Отляво надясно: Кирил Петков, Румен Радев, Николай Денков

ПП-ДБ потвърди пред президента, че остава в опозиция

Президентът Румен Радев се срещна представители на коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Това е третият разговор на държавния глава в рамките на консултациите с парламентарно представените партии. "Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграция на думи, нищо не предприемат като действия

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва, използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното "срамно" Северна. И заяви, че докато е премиер, няма да има конституционни промени под български диктат...

публикувано на 24.06.24 в 14:08

Локализиран е един от големите пожари в Сакар

Един от големите пожари в Сакар, заради който беше обявено бедствено положение в Харманли и Любимец, вече е локализиран.  Областният управител на Хасково обяви частично бедствено положение в Любимец и Харманли Другото огнище между селата Изворово, Дрипчево и Черепово се разгоряло, а пламъците са обхванали 5000 декара площ. Екипите на пожарната..

публикувано на 24.06.24 в 13:42

България ще получи 65,2 млн. евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа

България ще получи 65,2 милиона евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа в подкрепа на интегрирането на възобновяемата енергия, се казва в съобщение на Европейската комисия. Парите са част от общо близо 3 млрд. евро, които Общността отпуска чрез своя Модернизационен фонд в подкрепа на 39 проекта в 10 държави членки...

публикувано на 24.06.24 в 13:33