Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посрещна 2020-а година с емоции, фойерверки и засилени мерки за сигурност

| обновено на 01.01.20 в 12:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата година вече настъпи навсякъде по света. Посрещната беше с веселие и фойерверки, но със засилени мерки за сигурност.

Десетки хиляди французи се събраха на емблематичния булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, за да посрещнат новата  година. Триумфалната арка стана арена на грандиозно светлинно шоу. В традиционното си новогодишно обръщение френският президент Еманюел Макрон засегна актуални политически теми.

Той защити прокарваната от правителството пенсионна реформа, която стана причина за масови протести, които не стихнаха дори и по празниците.


Лондончани посрещнаха 2020-а година с камбанния звън на Биг Бен и фойерверки на брега на река Темза. Близо 2000 пиротехнически средства бяха изстреляни от една от най-популярните забележителности - виенското колело "Лондонско око".

В новогодишното си послание към нацията британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство е на прага на нова глава в своята история". Той обеща „да довърши работата по изпълнението на Брекзит в рамките на седмици“.


Стотици хиляди хора посрещнаха 2020-а година на площада при една от най-големите забележителности в Берлин - Бранденбургската врата.

В Испания десетки хиляди се събраха пред Пуерта дел Сол. 


Папа Франциск също отправи послание в навечерието на Нова година. Той призова църквата да се доближи отново до хората.

В Съединените щати, небето над Ню Йорк беше озарено от фойерверки. Над прочутия "Таймс скуеър", където събралото се множество отброи последните секунди на изминалата 2019 г., се посипаха конфети, а празнуващите си честитиха новата година.

Около 1 милион души наблюдаваха традиционното спускане на кристалното кълбо на покрива на един от небостъргачите на Таймс скуеър в Ню Йорк, което ознаменува настъпването на Новата 2020 година на източното крайбрежие на САЩ.
По оценка на организаторите и властите около 1 милион души са препълнили няколко пресечки около Мидтаун Манхатън, а близо 1 милиард по света са гледали различни телевизионни шоупрограми, излъчващи церемонията от знаменития площад.
Хората изпяха ""Auld Lang Syne" и "New York, New York", когато кълбото се спусна и 2020 г. официално започна в полунощ на източното крайбрежие на САЩ.
Мерките за сигурност бяха строги, както през последните години. 



Около 3 милиона души посрещнаха новата година на прочутия бразилски плаж Копакабана, предаде Асошиейтед прес. Празничната заря продължи 14 минути след полунощ, като за нея бяха изразходвани над 15 000 кг фойерверки. 

Рио де Жанейро по традиция организира едно от най-големите новогодишни празненства в света, с музика, питиета и религиозни ритуали на брега. Много хора се обличат в бяло в традиционен израз на надежда за мир. Около 2000 полицаи се грижата за безопасността на гостите и властите се похвалиха, че засега няма съобщения за инциденти. Много хора остават на плажа до устринта, за да посрещнат изгреба на слънцето и за първи път през новата година да влязат във водите на океана, с надеждата, че ще отмият бедите и лошите спомени от 2019 г. Температурите на ранното лято в Рио обикновено е благосклонно към обичая, отбелязва АП.

В Сао Пауло на Паулиста Авеню празнуваха около 2 милиона души. Забележителното в това парти бе, че там зарята бе особена - почти всички от използваните почти 3000 кг фойерверки бяха безшумни, за да не безпокоят домашните любимци.   



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Пеевски отрече България да се превръща в донор на Украйна

Тези пари няма да бъдат давани директно от страната ни на Украйна, а ще бъдат приспаднати от сумите, които България получава за предоставеното на Киев въоръжение. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който коментира изразената от премиера Главчев позиция, че България отива на срещата на върха на НАТО с позиция,..

публикувано на 05.07.24 в 14:24

Съдът отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков

Софийският градски съд (СГС) отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите (МФ) за близо 630 млн. лева по делото срещу Васил Божков и още девет души, подсъдими по т. нар. "хазартно дело".  Според съдия Иван Коев разглеждането му силно ще затрудни делото в неговата наказателна част.  Съдът допусна братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат..

публикувано на 05.07.24 в 14:15
Областна администрация-Варна

Освободени са двама заместник областни управители на Варненска област

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са освободени заместник областните управители на Варненска област Огнян Рачев и Изабела Иванова. Областният управител Андрияна Андреева изразява своята благодарност за добрата екипна работа на досегашните членове на политическия кабинет. Служебният премиер е назначил Айрие Ибрямова за заместник областен..

публикувано на 05.07.24 в 13:58

Депутати коментират новите назначения на областни управители

Спорът за новите назначения на областни управители продължи и в кулоарите на парламента. От ПП-ДБ обвиниха служебното правителство в политическа чистка и в опит за овладяване на държавата.  "На фона на политическия разпад в парламента статуквото действа координирано на ниво изпълнителна и местна власт, и прави поголовни смени", каза Богдан Богданов от..

публикувано на 05.07.24 в 13:47
Димитър Главчев

Главчев: На срещата на НАТО България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев: "Мисля наистина, тъй като стана въпрос в пленарната зала вчера, да предложим мирни преговори, на които България да бъде посредник. Какво по хубаво от това? И това ще предложа, няма..

публикувано на 05.07.24 в 13:46
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Доган е в страхотна форма и единственият, и незаменим лидер на ДПС

Ще разсея спекулацията за ДПС. С д-р Ахмед Доган сме в ежедневна комуникация. Той се намира в страхотна форма и следи политическите процеси в България, Европа и света. Доган има много ясна представа в каква политическа криза в момента е демокрацията в страната. Това заяви в интервю пред БНР Валентин Тончев, депутат от ДПС и член на ЦОБ на..

публикувано на 05.07.24 в 13:37
Николай Марков

Николай Марков: Моята голяма грешка се казва Ивелин Михайлов

Моята голяма грешка се казва Ивелин Михайлов, за което се извинявам на всички хора, които са повярвали на идеята. Това заяви пред БНР бившият председател на ПГ на "Величие" Николай Марков,  Оказах парламентарната група на "Величие" да се управлява по телефона от Ивелин Михайлов  и зависими от него хора напуснаха групата по негови указания, за да..

публикувано на 05.07.24 в 13:33