Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стара традиция отбелязваме Бабинден

Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев: Очаквам ръст на раждаемостта

Днес традиционно се празнува Денят на родилната помощ, познат още като Бабинден. По стар стил Денят на родилната помощ се отбелязва на 21 януари. 

3 761 бебета са проплакали през изминалата година в най-голямата акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

„За мен професията на акушерката е свързана с един от най-хубавите моменти, най-емоционалния миг в живота на едно семейство – раждането на рожба“, споделя Росица Георгиева от „Майчин дом“, която е акушерка от 27 години. Акушерките вярват, че всяко раждане е чудо, казва тя.

В болницата имат традиционен ритуал, който спазват всяка година на 21 януари.

Снимка: БГНЕС

„Ритуалът на т.нар. поливане – една от нашите родилки полива на акушерката, която е поела живота на нейното дете в ръцете си. Акушерката разпръсква с ръцете си капките, паднали от тази вода върху нейните ръце", обяснява Георгиева.

Снимка: БГНЕС

В „Майчин дом“ са раздавали и наградата „Златни ръце“ за акушерки и акушер-гинеколози с най-много раждания. Тази година обаче планират да празнуват с изложба.

На днешния ден им се обаждат родилки, за да благодарят отново и да им пожелаят хубави неща. „Ние сме от малкото професии, които имат възможност в кратък период от време да празнуват два пъти“, изтъква Росица Георгиева.

Има интерес от страна на младите специалисти да работят в „Майчин дом“, твърди още акушерката. И допълва, че роботизираната хирургия е нещо, с което отскоро могат да се похвалят.

В акушеро-гинекологичната болница „Шейново“ през 2019 година са се родили 2153 бебета.

Снимка: БГНЕС

Бабинден е един доста езически празник, от праславянски времена. Хората още тогава са разбрали важното значение и ролята на акушерката, на жената, която помага да се роди новият живот. И днес по много села, по малките градчета той се почита с голямо уважение“, изтъква директорът на болницата д-р Румен Велев. Той признава, че на днешния ден получават много повече поздравления, отколкото на 21 януари.

„Това е една от най-хубавите професии. Акушерството е изключително напреднало, но то е една доста млада специалност, ако направим сравнение с другите клонове на медицината или на науката, които са започнали да се развиват още в началото на Ренесанса“, отбелязва специалистът.

Д-р Румен Велев  Снимка: БНТ

Много дълго време се е считало, че мъжете нямат място в покоите на родилката, предимно жените са се занимавали с ражданията, а в много страни почти до началото на XX век на жените им е било забранено да учат медицина, припомня д-р Велев.

Проблемът с акушерките сега е изключително сериозен, има недостиг, коментира болничният директор. Той прогнозира, че позагубеното значение на професията на акушерките ще бъде реабилитирано с предвижданите промени в Закона за лечебните заведения, които ще дадат възможност за самостоятелни практики на акушерките.

„И аз мисля, че това ще доведе до един ренесанс на тази професия.“

Снимка: БГНЕС

Демографските процеси са доста сложни, но до година-две броят на ражданията у нас ще се нормализира, очаква д-р Румен Велев. 

„От изключително важно значение са жените, които раждат за първи път. Те заемат 50% от всички раждания, те са много важни за общия брой раждания. През последните години възрастта, на която жените раждат своето първо дете, става все по-голяма – в момента за България е около 27 години, за София – 29. Ако се върнем 27-29 години назад, в началото на 90-те години имаше доста сериозен спад на раждаемостта. Но след това имаше период, в който почна да се покачва. И ние навлизаме в този период, в който жените, родени след 90-та година, ще започнат да раждат своите първи деца. И тези жени са повече като брой. Затова съм умерен оптимист, че следващите години ни очаква повишаване на дечицата, които ще се родят.“

Още за делника и празника на акушерките и акушер-гинеколозите слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той подчерта, че разликата с отрицателния вот е много малка.   Първи резултати: 50% от молдовците..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

Какво работят младите?

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5 % от жените не работят. Оказва се, че Благоевградско няма конкуренция и при младежката безработица..

публикувано на 21.10.24 в 10:58

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38