Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя международно разследване на авиокатастрофата в Иран

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

България подкрепя искането за международно разследване на самолетната катастрофа в Иран, заяви днес в Брюксел първият ни дипломат Екатерина Захариева.

Това стана на фона на твърдения на западни лидери, че има доказателства, сочещи, че иранска зенитна ракета е свалила украинския пътнически самолет, вероятно погрешка. Техеран категорично отрича тази версия.

„Считам, че е много важно, има сигнали за това от Иран, за извършване на независимо разследване и за достъп на експерти от държавите, които имат най-много жертви в самолетната катастрофа. Това ще позволи изясняване на истината и премахване на всякакви спекулации по случая“, каза тя.

Захариева участва в извънредния съвет в Брюксел, на който външните министри на Евросъюза дадоха мандат на върховния представител Жозеп Борел и Германия да организират мирна конференция за Либия.

Тя съобщи, че се наблюдава придвижване на бойци на „Ислямска държава“ от Сирия в Либия поради размирната обстановка в бившата джамахирия.

„Това, което ни притеснява всички, е че, както в Сирия, Европейският съюз като че ли може да изпадне от масата за преговори и да носи само последиците и да плаща, а да не участва в политическия процес. Затова всички много единно подкрепяме усилията на Германия това да не се случи“, каза Захариева.

Въпреки напрежението в Ирак България настоява за запазване на мисията на международната коалиция за борба с групировката „Ислямска държава“, заяви българският външен министър:

„Ще бъде изключително лошо решение, ако точно в момента, едва в началото на стабилизацията на Ирак, тези сили се изтеглят оттам. Ще стане хаос, „Ислямска държава“ ще се възстанови много бързо. И отново всичките усилия, които цялата международна общност положи за побеждаване на „Ислямска държава“, ще се обърнат много бързо“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е предвидил 137 млн. евро за укрепване на въоръжените сили на Молдова

Европейският съюз е предвидил 137 милиона евро за укрепване на въоръжените сили на Молдова. Това съобщи в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, предаде БТА По думите ѝ това нарежда Молдова на второ място по получена подкрепа от ЕС след Украйна. Йоурова участва в дебати за укрепване на устойчивостта на Молдова срещу..

публикувано на 09.10.24 в 08:58
Румен Радев

Радев се среща с представителите на институциите, отговорни за подготовката на вота

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота. За участие са поканени служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на..

публикувано на 09.10.24 в 08:57
Награди в състезанието

Турнир "Млад огнеборец" в Ловеч

Ловеч е домакин на 19-ото издание на националния турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" за преходната купа "Юлиян Манзаров". Състезанието се провежда в памет на ученика от Свищов Юлиян Манзаров, загинал при спасяване на съученици след катастрофата станала на 4 април 2004 г. Когато автобус падна в река Лим в Сърбия. При..

публикувано на 09.10.24 в 08:36
Акция срещу купения вот в столичен квартал преди местните избори през есента на 2023 г.

Жоро Пенчев: Партиите да се ангажират с честността на вота!

Има доста голямо съвпадение между локациите на акциите и секциите, които през годините са излизали в нашите анализи. Това каза пред БНР Жоро Пенчев от Обединението за честни избори (ОЧИ) за активността на МВР срещу купувачите на гласове и припокриването с рисковите секции. Операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места..

публикувано на 09.10.24 в 08:25

МС гласува допълнителни разходи по бюджетите на три министерства

Служебното правителство ще заседава днес и се очаква да одобри допълнителни разходи по бюджетите на три министерства - на транспорта, на правосъдието и на вътрешните работи. Предвижда се с постановление да се одобрят допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет, както и за промени на утвърдените максимални размери на ангажиментите за..

публикувано на 09.10.24 в 08:22

Срещата на водещи поддръжници на Украйна в Рамщайн е под въпрос, Байдън отмени пътуването си

Под въпрос е срещата на водещите поддръжници на Украйна, която трябваше да се състои тази седмица в Германия, след като президентът на Съединените щати Джо Байдън отмени пътуването си. Байдън остана в своята страна, за да координира приготовленията за урагана "Милтън", който се придвижва към крайбрежието на щата Флорида и се очаква да сблъска..

публикувано на 09.10.24 в 08:21
Ива Лазарова

Сметката на партиите за медийна реклама – 500 хил. лева за 10 дни кампания

Около половин милион лева са инвестирали партиите в реклама в медиите за първите 10 дни от предизборната кампания. Половината от тях са отишли към телевизия "Евроком". Това заяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК. От изследване на института е видно, че нито стотинка не е..

публикувано на 09.10.24 в 08:17