Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великолепен концерт на Людовик Тезие и Мария Принц във Виенската Щатсопер

Снимка: Виенска Щатсопер


Известният и  световно признат френски баритон Людовик Тезие изнесе впечатляващ рецитал на сцената на Виенската Щатсопер в клавирен съпровод на изявената българска пианистка Мария Принц. В първата част на концерта бяха включени творби от песенното творчество на  Ференц Лист, Роберт Шуман, Франц Шуберт и Хектор Берлиоз, а във втора част след две песни на Моцарт и канцонетата “Deh, vieni alla finestra“  от операта “Дон Жуан“, последваха ария на Елецки от “Дама Пика“ на Чайковски, ария на Родриго от “Дон Карлос“ на  Верди  и ария на Жерар от “Андре Шение“ на Джордано.

Творческата симбиоза между Людовик Тезие и Мария Принц бе забележителна и очарова виенската публика, която след своите продължителни, емоционални и настойчиви аплаузи, имаше удоволствието да се наслади на няколко биса, сред които великолепната интерпретация на “Песен за звездата“ на Волфрам от операта “Танхойзер“ на Вагнер. В своя рецензия, изданието Online Merker акцентира на вътрешната енергия, която Людовик Тезие излъчва на сцената, неговото красиво темброво звучене и перфектно поднасяне на текста, както и отличния, нежен и деликатен, но едновременно с това  запомнящ се клавирен съпровод  на Мария Принц. Специално за слушателите на предаването “Каста Дива“  по  Хоризонт известната българска пианистка разказа за  своето творческо партъорство с Людовик Тезие и неговия изключително задълбочен подход и търсения в процеса на репертоарна подготовка.  Известният френски баритон също с удоволствие сподели  подробности за своя рецитал във Виенската Щастсопер.

“След първоначалната ни среща с Мария Принц на концерт в Музикферайн преди няколко години,  нашето творческо партнъорство се разви  бързо. Мария Принц ми помогна изключително много при изготвянето на концепцията и цялостната програма на соловия концерт във Виенската Щатсопер. Решихме в първата част да започнем с песенен репертоар и след това плавно да преминем към света на операта – представен с няколко емблематични големи арии - образци на този жанр. И именно тук се крие  голямото предизвикателство на един солов рецитал, както чисто гласово като вокална интерпретация, така и от гледна точка на драматургията на концерта. Не е възможно след песните на Шуберт  веднага да изпееш  арията на Жерар “Nemico  della patria“ от  операта “Андре Шение“. Тук отново съм благодарен на Мария Принц за идеята  да включим като преход към оперната част на вечерта малката Канцонета “Deh, vieni alla finestra“ от “Дон Жуан “ на Моцарт. Мисля, че успяхме да  представим една концертна програма, издържана като стил и естетика.

Виенската Щатсопер заема специално място за мен като оперна сцена, не само заради великолепната сграда на театъра, но най-вече заради публиката, която тук винаги е била изключителна – толкова сърдечна и емоционална. Онова, което особено впечатлява, е, че след всеки спектакъл на Виенската Щатсопер пред артистичния вход чакат поне  50 души меломани от публиката, за да поискат автограф или да изкажат своето възхищение от  спектакъла. Трябва да споделя, че в момента по света това се случва  много рядко. Обикновето излизаме от театъра след представлението и си тръгваме сами. Поне в Париж често е така, за съжаление. А във Виена е различно - тук хората  всеки път ни очакват. Този контакт с публиката е важен и носи много топлина и емоция, която зарежда.

Разбира се, че съм избрал професията на певец, защото обичам оперната музика и притежавам необходимия глас, но това е начин също да се срещам и общувам с хората. При този контакт, говорейки за спектакъла, те ме зареждат и възнаграждават с тяхната емоция. Чувството е специално не защото моето его се нуждае от това, но ние хората на изкуството сме много чувствителни като натура.  Като артисти разкриваме душите си на сцената, отваряме сърцата си към публиката и когато тя поеме нашата емоция и също се разкрие към нас и реагира на изпълненията ни, това е онзи вълшебен миг на сливане, който носи щастие както на певеца, така и на публиката“ сподели Людовик Тезие.

В звуковия файл чуйте цялото интервюто с Мария Принц и Людовик Тезие за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист ще бъде много..

публикувано на 03.07.24 в 14:31