Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП прие резолюция, настоява за контрол върху правата на европейците след Брекзит

Любомир Кючуков: Брекзит бави реформите в ЕС

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която настоява за контрол върху правата на европейските граждани в Обединеното кралство след Брекзит. Това се случи по време на първата за годината сесия в Страсбург, която се явява и последна за британските евродепутати. В емоционални речи именно те предупредиха европейските лидери да се научат от урока „Брекзит“.

Европейският парламент прие резолюция, с която настоява за уверения от страна на британските власти, че правата на европейските граждани ще бъдат защитени.

Около три милиона европейци живеят на Острова, като вече над 2,6 милиона от тях са подали документи за уседналост и повечето са получили съгласие.

Дебатът по резолюцията се проведе вчера, а тогава главният преговарящ Мишел Барние подчерта, че въпреки представените данни, има много случаи на хора, които изпитват трудности с подаването на документи за уседналост и получаването на отговор до 31 януари, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

Евродепутатите настояват правата на европейците да бъдат спазени, като това условие е задължително, за да може те да дадат одобрението си за споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Евродепутатите поставят под въпрос създаването на „независим орган“ от Обединеното кралство, предвиден в Споразумението за оттегляне, като отбелязват, че биха приветствали създаването на съвместен механизъм за контрол от страна на Европейския парламент и Парламента на Обединеното кралство.

Докато Страсбург и Брюксел поставят искания към Лондон, британските депутати, за които това е последно заседание във френския град, призоваха европейските лидери да се поучат от грешките, направени спрямо Великобритания.

Сътрудничеството се превърна в доминация

По-рано през деня – по време на дебата за конференцията за бъдещето на Европа, проБрекзит настроената Анн Уидекомб се обърна към залата:

„Европейският съюз започва съществуването си с шест държави, а визията е била, че това е било обединение на суверенни нации, които имат свободата да водят собствена политика, но имат общи търговски интереси, скрепени със споразумение. Разбира се, те са имали някакъв вид политическо сътрудничество. Това би била напълно благородна и аристократична идея, според която тази ситуация е трябвало да осигури мир. Ако това беше запазено и все още беше визията в днешни дни, аз се осмелявам да твърдя, че не вярвам, че Великобритания би напуснала...  Но това не се случи. Сътрудничеството се превърна в доминация. Именно заради това Великобритания напуска. Вярвам, че когато ние постигнем голям успех като конкурент, който стои точно до вратата ви, много други ще ни последват. Ето защо, ако вие искате бъдеще – не за Европа, а за Европейския съюз, защото това са две различни неща, научете урока си от това, което се случи с Обединеното кралство“.

Шотландецът Скот Ейнсли, чиято принципна позиция е за оставане на Великобритания в Европейския съюз, допълни:

„Стана ужасяващо лесно за добре финансирани десноцентристки демагози, подкрепяни от популистки медии, да обърнат хората срещу Европейския съюз и да подклаждат страхове, които се превръщат в евроскептицизъм. За Обединеното кралство е твърде късно. Щетата вече е нанесена. Ще бъде абсолютна трагедия, ако Европейският съюз не се поучи от бедствието Брекзит“.

Европейският парламент ще гласува споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз в края на януари на извънредна сесия в Брюксел.

Брекзит бави реформите в ЕС

„Европейският съюз се нуждае от реформа. Част от забавянето на тази реформа се дължи на Брекзит“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

На въпрос дали Великобритания ще запази отношенията си с ЕС, той отговори, че това зависи от напускащата страна:

„Тя търси самостоятелност. Ще зависи от това как ще протече следващият етап от сагата „Брекзит“. Сега започват същите тежки преговори какви ще бъдат взаимоотношенията занапред. Те ще трябва да са много по-комплексни“.

Според него споразумението няма да бъде постигнато до края на годината.

Репортаж по темата и интервю с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет.  Към момента не е известно дали има пострадали...

публикувано на 12.09.24 в 17:49