Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев: Ако опозицията гласува единно, правителството пада

| обновено на 16.01.20 в 14:42
Йордан Цонев направи изказването си след консултации на ДПС с БСП
Снимка: БГНЕС

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството за провала в областта на околната среда и водите. Това стана ясно след консултации с БСП.

Заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев заяви:

„Но вотът ще покаже и още едно нещо, за което говорихме вчера в залата. Има ли управляващо мнозинство това правителство в този парламент. Защото чисто математически след излизането на „Атака“, то няма такова. И ако има такова мнозинство, то ще се види в зала и то трябва да бъде преформулирано, ако го има. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват като опозиционни, гласуват за вота, правителството ще падне“.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев изрази надежда вотът да бъде успешен, но само подкрепата на ДПС няма да е достатъчна:

„Разбира се, всеки един вот на недоверие, е и математика. 79 народни представители от левицата плюс 25 от ДПС прави 104 народни представители. Утре ще имаме среща с колегите от „Воля“ и с независимите народни представители, защото колегите от „Воля“ са заявили, че не подкрепят това правителство и е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите, те затова са и независими, в крайна сметка също не би трябвало да подкрепят правителството, плюс още 20 народни представители прави 124. Т.е. това наистина трябва да бъде новото парламентарно мнозинство и нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не го подкрепя“.

От "Воля" са в очакване на утрешната среща, защото искат да разберат истинските мотиви зад вота на недоверие, заяви Кръстина Таскова:

"Имат ли план за разрешаване на кризата, или просто действат на принципа "стани да седна".

Правителството трябва да продължи своята работа, категорична беше Даниела Дариткова от ГЕРБ:

"Всички теми около вота на недоверие ще бъдат достатъчно дълго разисквани през следващата седмица". 

Репортаж на Добрина Карамболова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тома Биков

Тома Биков за вота на недоверие: Безотговорно

Управляващото мнозинство категорично ще отхвърли вота на недоверие, който БСП обяви, че ще внесе в Народното събрание . Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ депутатът Тома Биков. По думите му левицата демонстрирала безотговорно..

публикувано на 07.01.20 в 17:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени..

публикувано на 29.06.24 в 19:42