Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12 - 18 януари 2020

Петя и Камен (вторият от ляво надясно)
Снимка: IMG

ОБНОВЕНО

БЪЛГАРИTE В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

Рано тази сутрин (18 януари) адвокат Петя Колчева и съпругът й - финансистът Камен Колчев, изкачиха връх Винсън (4892 м), първенеца на Антарктида. Това съобщи за БНР дъщеря им Марина. Така до завършването на проекта на сем. Колчеви за изкачване на най-високите върхове на всички континенти остава връх Аконкагуа (6962 м), в Южна Америка*. В следващите дни семейството ще се насочи натам. След Аконкагуа Експедиция "3 в 1" продължава с Фиц Рой (3375 м) в Патагония. На този връх опит ще направят Петя и алпинистите Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов, които утре заминават натам.


Борис Първанов

Във Варс, Франция се проведе 3-звездно състезание по фрирайд. Борис Първанов зае осмо място при сноуборд мъже, с нова линия на склона, като бътчек на последния дроп го лиши от потенциално топ 5 класиране. С чист рън с 3 дропа Боян Бъчваров стана 18-и. С чист рън също Симона Камберова зае 13-ото място, а Десислава Димитрова - след падане при кацането на един от дроповете, стана 15-а.

От българския отбор по фрирайд съобщиха и за две нови попълнения при младежите в сноуборда тази година - Теодора Илиева и Савина Димитрова. Теди е първата българка сноубордистка, получила квота за Младежките Олимпийски игри. Тя и треньорът й Никола Манолов са в Лозана, Швейцария, за да тренират на крос трасето, на което ще се състезават на 20 и 21 януари.

===

Край хижа “Алеко” на Витоша в събота се проведе състезание по ски-алпинизъм в дисциплината ‘индивидуално”. Надпреварата бе част от “Витоша зимен фест”, с който Българската федерация по катерене и алпинизъм отбеляза Световния ден на снега. Победител в състезанието (трасе А +1050 / -605 м, 10 км,) очаквано стана Никола Калистрин с време 1:13:45 ч, следван от Антони Диков и Цветомир Георгиев. При жените първа стана Боряна Щиркова (2:11:40), следвана от Пламена Петрова и Венелина Янакиева.

Световният ден на снега беше отбелязан днес със специална програма и в курорта Боровец.


Димитър Бърдарев

В петък, на 70-годишна възраст почина проф. Димитър Бърдарев, един от пионерите на българския алпинизъм. Той е сред най-добрите състезатели по ски-рали у нас, победител в престижното международно ски-рали в Леко, Италия през 1976 г. Участник в първата българска експедиция на осемхилядник - връх Лхотце през 1981 г., след това и в експедицията до Еверест през 1984 г. (достига до 7800 м височина). Преминава редица трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир. Бил е 8 пъти на Елбрус, преминава трудния траверс на веригата Шхелда. Изкачва седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак. Дългогодишен ръководител на катедрата по алпинизъм в НСА.


ЗИМНИ ЕКСПЕДИЦИИ

Започна полската експедиция на седемхилядника Батур Сар (7795 м), за която легендарният алпинист Кшищоф Виелицки съобщи неотдавна в интервю за БНР. Тя има за цел да подготви екип за предстоящата догодина полска зимна експедиция на К2. Ръководител за Батур Сар е опитният Пьотр Томала. В състава й са Рафал Фрония (той и Пьотр Томала участваха в зимната експедиция на К2 през 2018 г.), Войчех Флачински, Филип Бабич, Мариуш Хатала, Каспър Клод и Марко Швидегал.

Хатала има зимно изкачване на Хан Тенгри, Флачински има в актива си Нанда Деви Изток (7434 м), Макалу, Денали, Маунт Логан (5959 м), Бабич е много силен алпинист, който ще провери сега височинната си поносимост, а Клод и Швидегал нямат височинен опит. Екипът ще действа напълно самостоятелно. Избран е този връх, заради голямата разлика от Базов лагер (4000 м) до горе, и това, че се намира на същата географска ширина като К2.

Междувременно, полякът Адам Биелицки обясни, че възстановяването на петата му, която пострада при инцидент миналата есен, не му позволява да се включи в експедицията до Батур Сар, и се надява тази зима да направи някакви изкачвания по-близо - в Татрите или Алпите. Опитният полски алпинист допуска, че заради климатичните промени, вероятно в съвсем близко бъдеще експедициите по високите върхове ще се изместят изцяло през зимата, заради нестабилните снегове през летния сезон.

===


Денис Урубко достигна тази седмица Лагер 2 (6400 м) на Броуд Пик, следван от партньора си Дон Боуи и приятелката му Лота Хинца, а днес съобщава, че са стигнали и до 6700 м и утре трябва да се върнат в Базов лагер. В момента времето в района е подходящо за ходене, но в следващите дни се очаква влошаване на условията.


Симоне МОро

След като отвориха пътя към Лагер 1 на Гашербрум 1, Симоне Моро и партньорката му Тамара Лунгер съобщават за температури от минус 30 градуса при Базовия лагер. Силните ветрове не им позволяват да спят, разрушили са банята и тоалетната им. Голяма плоча нов сняг се е отцепила и се е плъзнала по склона, но е спряла пред тях, затова са се върнали в Базов лагер, където ще изчакат стабилизиране на времето. Зимата не е за тези, които са по-смели, а за онези, които имат повече търпение и мъдрост - пише Моро в типичния си филофоски стил и изказва възхищението си от полските първопроходници в зимните изкачвания на осемхилядници.


Йост Кобуш

Германецът Йост Кобуш стигна миналата неделя Лагер 1 (6000 м) на Еверест, а тази седмица съобщи, че се е изкачил до 6180 м, за да провери силите си. Фотографът Даниел Хъг ще бъде с него до 22 януари, след което 27-годишният алпинист ще остане сам в опита си за зимно соло изкачване на върха, без допълнителен кислород. Кобуш ще се опита да мине по Западния гребен, като в горната част ще се отклони по кулоара Хорнбайн.

===

Екипът на Мингма Джи Шерпа се очаква днес да е достигнал по ледника Балторо до Лагер 2 на К2 и след два дни да се върне в Базов лагер.


Чикон пред Ама Даблам

Алекс Чикон и екипът му са в Базовия лагер на Ама Даблам. Испанецът съобщава, че не са имали проблеми с аклиматизацията, а времето за момента е стабилно. Водени от опита си миналата зима на К2, за 4 часа са изградили отново иглу в Базовия лагер. След Ама Даблам Чикон и част от екипа му ще се отправят към Еверест.

===

Нирмал Пурджа и Чанг Дава Шерпа стъпиха на Аконкагуа на 16 януари, а тази седмица стана ясно за нов рекорд в скоростното изкачване на континенталния първенец. На 27 декември чешкият алпинист и планински бегач Мартин Зхор изкачи Аконкагуа за 3 часа, 38 минути и 17 секунди. Стартът е бил от Базовия лагер на Пласа де Мулас (4300 м). Предишното най-добро време по този маршрут беше 3 часа, 40 минути и 20 секунди. Това е трето изкачване на върха за 38-годишния чех в рамките на няколко дни. На 17 декември той го направи от Базовия лагер Пласа Архентина, на 24-и - от Пласа де Мулас, като тогава му отне 4 часа и 38 минути.

Зхор, който никога не се е изкачвал над 5500 метра преди Аконкагуа, сподели: „През деня на рекорда използвах много лека екипировка: тениска от мериносова вълна, леко яке от гортекс, панталони и обувки за планинско бягане. Имаше много слаб вятър и температура около -10°C на върха. Тази година планината е много суха, по-голямата част от маршрута е чакъл и скали, с малко сняг над 6000 метра."


Ксавие Менискус

Французин подобри световния рекорд за най-дълбоко пещерно гмуркане. В края на миналия месец Ксавие Менискус се е спуснал за 22 минути до 286 метра дълбочина в пропастта Фронт Естамар във Франция. Досегашният рекорд беше на Нино Гомес - с 3 метра по-малко.

---

* През 2004 г. Петя Колчева изкачва Аконкагуа, но съпругът й не успява. Така, с днешното изкачване на Винсън тя стана първата българка, изкачила всички континентални първенци.


Следете новините в рубриката на БНР "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01