Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство прави "пробив" в намирането на ваксина за коронавируса

Китай също заговори за намерено ефективно лекарство за лечение на заразените с коронавирус хора

Снимка: БТА

Ученият, стоящ начело на усилията на Обединеното кралство да намери ефективна ваксина срещу коронавирус, заяви в сряда, че неговият екип е направил "значителен пробив", като е намалил нормалното време за разработване на ваксина от "две-три години до едва 14 дни".

Той каза пред Sky News: "Конвенционалните подходи обикновено отнемат най-малко две до три години, преди дори да стигнете до клинични изпитания. И ние преминахме ускорена през тази последователност, за да генерираме в лабораторията кандидат за ваксина само за 14 дни.

В изявление пред телевизията, професорът Робин Шаток, изследовател от Imperial College London, посочи, че е на етап ще започне тестване на ваксината върху животни още през следващата седмица, като отбелязва, че проучванията при хора могат да започнат през лятото, при условие че осигурено е достатъчно финансиране.

"Следващата фаза ще бъде да преминем от ранните тестове върху животни към първите изследвания върху хора. Смятаме, че с достатъчно финансиране бихме могли да направим това за период от няколко месеца“, посочи британският учен.

Професор Шаток е част от глобалните усилия за разработване на ваксина, която потенциално би могла да спаси стотици или хиляди човешки животи, ако настоящата коронавирусна епидемия се превърне в глобална пандемия.

Създаването на ваксина за настоящата епидемия обаче би било прекалено късно, но ще бъде от решаващо значение, ако има друга. "Няма да е късно, ако това се превърне в пандемия и ако циркулира по света. Все още не знаем много за самата епидемия, така че през летните месеци тя може да отслабне, ако е като грип".

Китай също заговори за намерено ефективно лекарство за лечение на заразените с коронавирус хора

Китайската глобална телевизионна мрежа (China Global Television Network - CGTN), позовавайки се на информация на китайския всекидневник Changjiang, заяви, че изследователи от университета Чжъцзян са установили две лекарства, чрез които да се борят успешно с коронавируса.

Изследователският екип на Ли Ланцзюан, един от водещите учени в Китай в борбата с новия коронавирус, обяви за "голям пробив", съобщава китайският всекидневник Changjiang.

Предварителните тестове показаха, че две лекарства - Абидол и Дарунавир (Abidol и Darunavir) - могат ефективно да възпрепятстват коронавируса в инвитро експерименти с клетки, според Ли Ланцзюан.

Тя е довела медицински персонал от източната китайска провинция Чжъцзян в централната провинция Хубей, която е огнището на коронавируса, надявайки се да подобри спешното лечение на новозаразени пациенти.

Професорът също така посочи, че анти-ХИВ лекарството Kelizhi, което се използва в момента, не е много ефективно и има странични ефекти.

Тя препоръча на Националната здравна комисия двете нови лекарства да бъдат включени в програмата за лечение на новата коронавирусна пневмония и подчерта, че двете лекарства не трябва да се приемат без лекарски указания.

Междувременно броя заразените от коронавирус към вторник включително достигна 24 324, а починалите в Китай са достигнали 490. Само в провинция Хубей, откъдето през декември тръгна смъртоносният вирус, във вторник са починали още 65 души. Според китайски информационен портал, който се позовава на регионалните власти, 846 души са оздравели а други 185 555 се намират под медицински надзор с оглед на съмнения, че са заразени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освободиха косовските полицаи, арестувани в Сърбия

Освободиха тримата косовски гранични полицаи, които бяха задържани от сръбските власти на 14 юни, съобщи БТА. Първият секретар в косовската служба за връзки с Белград Фатмир Хаджоли информира, че служителите на реда Рифат Зека, Бечир Сефа и Мустаф Шеми ще се изправят пред съда в Кралево. На 16 юни на тримата полицаи беше постановена..

публикувано на 26.06.23 в 12:32
Руски боен самолет

При руски въздушни удари в Сирия са убити най-малко седем души

При руски въздушни удари в северозападната част на Сирия са убити най-малко седем души, включително четирима цивилни, в отговор на смъртоносните атаки с дронове, за които са обвинени бунтовническите сили, съобщи наблюдател на войната, предаде АФП. "Четирима цивилни бяха убити в Джиср ал-Шугур, а..

публикувано на 25.06.23 в 13:28

Седем жертви на спирка в Тексас

Седем души са загинали в американския щат Тексас, след като автомобил се е врязал в група хора на автобусна спирка в близост до приют за бездомни и мигранти. Инцидентът е станал близо до центъра "Озанам" в град Браунсвил, близо до границата с Мексико, в неделя около 14:30 ч. по Гринуич, предаде Би Би..

публикувано на 07.05.23 в 22:58

Най-малко 14 души са загинали при наводнения в района на земетресенията в Турция

Внезапни наводнения отнеха днес живота на най-малко 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в пострадалия от земетресението регион на Турция, като увеличиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите избори. Още няколко души бяха отнесени от придошлите води, които..

публикувано на 15.03.23 в 19:02
Срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали е насрочена за 15-16 ноември 2022 г.

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Индонезия идната седмица, съобщи АФП, позовавайки се на представител на руското посолство в Джакарта. Това е първото руско потвърждение, че Путин няма да пътува до Бали за срещата, на която би се оказал в една стая с американския президент Джо Байдън за първи..

публикувано на 10.11.22 в 08:45
Унгарският премиер Виктор орбан говори пред парламента в Будапеща

Европарламентът: Унгария вече не е демокрация

Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация - това заявяват евродепутатите в доклад, приет с голямо мнозинство. Те призовават  европейските институции да предприемат действия в тази насока и дори да бъдат подведени под отговорност. О Положението в Унгария се влошава и тя вече се определя като хибриден режим на „изборна автокрация“, заявяват..

обновено на 15.09.22 в 17:45
Посещението на Нанси Пелоси в Тайпе предизвика напрежение между Тайван и Китай

Американски конгресмени на посещение в Тайван

Делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Тайван в неделя, съобщи посолството на Вашингтон в Тайпе. Посещението идва дни след като Китай проведе военни учения около острова като отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предаде АФП. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси..

публикувано на 14.08.22 в 17:53