Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки държавни служители в италианското правителство без официална длъжност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Второто правителство на италианския премиер Джузепе Конте е номинирало 42-ма зам.-министри и заместник държавни секретари, но 30 от тях все още нямат официална длъжност, съобщава Евронюз.

Така десетки държавни служители в различни министерства нямат конкретна област на действие пет месеца, след като са встъпили в длъжност.

Въпреки това обаче те получават месечно възнаграждение в размер на 8000 евро, а също така имат асистенти и секретари.

Проблемът касае такива важни министерства, като на външните работи, на финансите и на икономическото развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с..

публикувано на 21.05.24 в 15:18

В Монтанско инспекторите от ИАРА заловиха трима рибари бракониери

В Монтанско заловиха трима рибари, извършвали бракониерски улов . Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливите на язовир "Огоста", където рибата хвърля хайвера си. "На място хванахме трима от Берковица", съобщи Валери Спасов, инспектор "Рибарство и контрол" в..

публикувано на 21.05.24 в 15:01

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната , посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Казва се, че България не покрива инфлационния критерий, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време...

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани.  Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев от "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата влезе в политическия дневен ред. Служебният премиер  Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на Витоша..

публикувано на 21.05.24 в 14:04