Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха изслушванията по делото за екстрадицията на Асандж в САЩ

Основателят на „Уикилийкс“ изложи на риск живота на много хора, заяви адвокатът на американското правителство

| обновено на 24.02.20 в 17:43
Скица от изслушванията в съда, на която Джулиан Асанж е вторият от дясно на втория ред.
Снимка: БТА

Джулиан Асандж е изложил на риск живота на много хора с разпространяването на секретни материали чрез „Уикилийкс“. Това заяви адвокат на американското правителство днес в Лондон по време на първия ден на изслушвания по делото за екстрадиране на Асандж в САЩ.

Асандж е издирван в Америка по 18 обвинения в шпионаж. Изслушванията с аргументи „за“ и „против“ екстрадирането му ще продължат цялата седмица.

В своето встъпително слово в кралския съд в лондонския квартал Уулич адвокатът на американското правителство Джеймс Люис заяви, че с действията си Асандж е помогнал за разкриване на идентичността на информатори, помагали на американците във войните в Ирак и Афганистан.

Тези хора и техните близки са били изложени на риск от изтезания и дори смърт, допълни Люис.

Според американския адвокат „журналистиката не е извинение за престъпна дейност и не дава право да се нарушават законите“.

Привърженици на Асандж протестират пред съда срещу евентуалното му екстрадиране.

Асандж е издирван по 18 обвинения в заговор за проникване в компютри на правителството и шпионаж. По-конкретно той е обвинен в конспирация с бившата анализаторка на американското разузнаване Челси Манинг за проникването в компютър на Пентагона и достъп до изключително секретни документи и военни комюникета от Ирак и Афганистан.

Ако Асандж бъде признат за виновен, го грози затвор от 175 години.

48-годишният Асандж пристигна тази сутрин в съда гладко избръснат в синьо-сив костюм и потвърди името си и датата си на раждане.

Стотина негови привърженици се бяха събрали пред съда за да протестират срещу евентуалното му екстрадиране.

Адвокатите на Асандж ще могат да изложат техния случай по делото утре, като се очаква да изложат тезата, че екстрадирането на Асандж е заплаха за свободата на словото. Очаква се и да бъде призован и свидетел, който да потвърди, че американският президент Доналд Тръмп е предложил да помилва Асандж, ако заяви, че Русия не е замесена в публикациите на „Уикилийкс“ на мейли на Демократическата партия, които се отразиха на президентската кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г.

Адвокатката Дженифър Робинсън и Балтасар Гарсон - известен бивш испански съдия, които са част от защитата на Асанж.

Основателят на „Уикилийкс“ в момента излежава 50-седмична присъда в лондонския затвор „Белмарш“ за нарушаване на условията при пускането му под гаранция.

Асандж се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година, за да избегне екстрадиране в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които по-късно бяха снети от шведските власти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35