Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Клара Добрев: Заспиващите в демокрация се будят в диктатура

Евродепутатът Клара Добрев
Снимка: twitter.com

"Заспиващите в демокрация се събуждат в диктатура", казва пред БНР родената в София Клара Добрев, сега евродепутат от Унгария от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и от опозиционната Унгарска демократична коалиция. Добрев е заместник-председател на Европейския парламент.

"Много ми е тежко сега, понеже на първо място съм унгарка с български произход, но ми е много тежко да гледам моята страна как в последните 9-10 години, откакто Виктор Орбан и "Фидес" (Унгарски граждански съюз) са на власт, как ставаме все по-зле, по-зле, как се отдалечаваме от Европа. И гледам другите страни - България, Румъния, Словакия, как се доближават до Европа. Това е една от причините да стана политик", изтъква в предаването "Хоризонт до обед" Клара Добрев.

След кризата от 2008 -2009 година в много държави по света започна повишаване на Брутния вътрешен продукт, допълва евродепутатът.

"Унгарският растеж върви в същата посока и със същите цифри, както цяла Източна Европа. Няма да е винаги така. Както знаем, в международната икономика на света винаги има периоди на растеж и после има периоди на падане. Трябва да се подготвяме за тези неща. В Унгария никога в последните години нямаше толкова голяма разлика между най-богатите и най-бедните в страната. Просто цялата политика върви като че ли да реже страната на две части - на една много малка част, където са по-богатите и една огромна част, където са най-бедните хора".

Клара Добрев отправя критики, че през последните 10 години в Унгария не е имало инвестиции в болниците, в здравеопазването, в училищата, в университетите.

"Орбан направи една система, където само неговите думи се чуват. Има няколко места в Унгария, където няма начин да се чуе например моят глас или гласът на опозиционните политици. Не сме в телевизията. Почти всички печатни вестници, които отиват в провинцията, са в ръцете на "Фидес" или Орбан. Няма да видите статия, където да има интервю с мен или с другите опозиционни политици", коментира Клара Добрев.

Тя определя управлението в Унгария като диктатура. "И заспахме малко демократи и не сме си пазили демокрацията, така както трябва да се пази и каквато е урок за всички ни: че демокрацията е също като въздуха - в момента, когато изчезва, тогава много започва да ни липсва. И затова всеки ден трябва да погледнем, и всеки ден трябва да се борим никой да няма възможност да ни вземе правата, които са ни дадени в една демократична държава", отбелязва Клара Добрев.

Позицията на министрите, депутатите и президента са временни, напомня унгарският евродепутат.

"Когато душевно един политик не може да разбере, че неговата власт трябва да е временна, защото това е най-важното в демокрацията - че всички власти и всеки, който е на власт, е временно там, в момента, когато някой не може това да търпи душевно, тогава става диктатор. Това стана с Виктор Орбан.“

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред рисковите секции във Велико Търново и региона полицейското присъствие се засилва

В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 10,78 процента и е с едно на сто по-висока от изборите през юни. От десетте общини в региона най-висока е активността в община Сухиндол – 17,6 %, а най-ниска от 7,8 % е в община Горна Оряховица. 6 машини са спрели работа. От тях не се разпечатва вота на избирателите, а само номера на..

публикувано на 27.10.24 в 12:31

Информационните магистрали, от които вече зависи (почти) всичко

През последните години някои развития в технологиите се превърнаха в повод за прогнози за крах на човешката цивилизация. Алгоритмите в социалните мрежи са обвинени за убийството на понятието "истина". Видимите скокове на изкуствения интелект са вече инструмент и за постигането на зловредни цели и създават допълнително притеснение заради..

публикувано на 26.10.24 в 14:05
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33