Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харви Уайнстийн бе признат за виновен в сексуални престъпления

Харви Уайнстин пристига с полицейски ескорт за заседанието на съда в Манхатън, Ню Йорк.
Снимка: БТА

Бившият филмов продуцент от Холивуд Харви Уайнстийн бе признат за виновен по обвинения за сексуално посегателство и изнасилване.

Жертва на посегателството е бившата асистентка Мими Хейли и актрисата Джесика Ман. Двата случая са от 2006-та и 2013-та година.

Съдията по делото срещу Уайнстийн в Ню Йорк нареди той да бъде арестуван веднага щом съдебните заседатели го признаха за виновен.

Решението на съдебните заседатели в Ню Йорк означава, че 67-годишният Уайнстийн може да получи присъда до 25 години затвор.

Заседанието, на което ще се произнесе съдията, е насрочено за 11 март.

Харви Уайнстийн бе оправдан по най-тежкото обвинение – „хищническо“ сексуално поведение, което означава, че подсъдимият е извършвал престъпленията многократно. Присъдата за него е доживотен затвор. То се основаваше върху показанията на актрисата Анабела Шиора за престъпления през 90-те години на миналия век, за които има давност.

По време на процеса Харви Уайнстийн не призна вина. Когато съдията прочете решението на съдебните заседатели, той изглеждаше примирен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
РЗОК Монтана

Над 4000 души в Монтанско са сменили личния си лекар през 2023 година

Жителите на област Монтана най-често сменят личния си лекар заради промяна на местоживеенето или по лична преценка. Над 4000 души миналата година са предпочели друго джипи през 2023 г.  До края на юни всички здравноосигурени лица могат да променят личния си лекар, напомнят от здравната каса в Монтана.   През юни миналата година личния си лекар в..

публикувано на 08.06.24 в 16:20

Повишават с 20 на сто цената на бутилираната минерална вода в Гърция

От началото на следващия месец се покачва цената на бутилираната минерална вода в Гърция. По-скъпи стават и безалкохолните напитки. С 20% се повишава цената на бутилираната вода поради поскъпване на материалите за опаковка на международния пазар. На по-високи цени вече се търгуват и материалите за производство на алуминиеви опаковки за бира и..

публикувано на 08.06.24 в 16:00

В Смолянско изборните книжа тръгнаха към секциите

Районната избирателна комисия - Смолян разпредели 191 300 хартиени бюлетини за десетте общини в областта, а оттам секционните избирателни комисии приеха книжата и с осигурен от администрацията транспорт и полицейска охрана тръгнаха към съответните секции. Смолян получи бюлетините за изборите Тиражът на бюлетините е 95 100 броя за..

публикувано на 08.06.24 в 15:55
Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев

Четири са секциите в Турция, където може да се гласува и за евродепутати

Без напрежение протича подготовката на всички избирателни секции в Турция, обяви за генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.  В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения Очаква се до късния следобед всички 166 разкрити секции в Турция да бъдат запечатани и готови за изборите утре. "Нормално..

публикувано на 08.06.24 в 15:49
Димитър Кабаков

В Плевен по време на театрална репетиция тежко е пострадало 16-годишно момиче

В Плевен по време на театрална репетиция тежко е пострадало 16-годишно момиче. Настанено е в Университетската болница  "Д-р Георги Странски".  Днес директорът на театъра Димитър Кабаков свика спешна пресконференция:  "Детето пада в пропадало пред оркестрината на театъра. Инцидентът е тежък. Овладяни са травмите, намира се в УМБАЛ. Снощи беше операцията...

публикувано на 08.06.24 в 15:38

Поредни промени в съставите на СИК в чужбина

Часове преди изборите Централната избирателна комисия одобри поредни промени в съставите на секционните комисии в чужбина. Според съобщението на ЦИК, това се налага поради причини от обективен характер и невъзможност за участие.  Предложенията за смени са постъпили  както от външното ни министерство, така и от политическите формации, които излъчват..

публикувано на 08.06.24 в 15:36

Протест в София заради пътните катастофи с жертви

Протест заради тежките катастрофи с жертви по пътищата се проведе пред Съдебната палата в София. Той е организиран от сдружение "Ангели на пътя", като такива прояви днес има и в други градове в страната. Протестът е под надслов "Ден за размисъл към всички политици". Това съобщи БТА. Протест срещу убийствата по пътищата и във Варна На..

публикувано на 08.06.24 в 15:22