Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В над 570 пункта

В Мездра и Враца започва събирането на биоразградими отпадъци

Ще се произвежда тор за рекултивиране и озеленяване на терени в двете общини

Снимка: zazemiata.org

Със символична първа копка започва изграждането на компостираща инсталация към депото за отпадъци на общините Враца и Мездра.

Биоразградимите отпадъци в двете общини ще бъдат събирани в специални съдове, разположени в повече от 570 точки.

Новото съоръжение е разположено на площ около 5 дка и е на стойност 5 милиона и 800 хиляди лева. Това става възможно в рамките на европейски проект. 4 400 000 лева от стойността на проекта са безвъзмездна финансова помощ.

В компостиращата инсталация ще се събират растителни отпадъци – орязани клони и храсти, шума, зелена маса от окосени тревни площи, остатъци от насаждения в частни градини и негодни плодове и зеленчуци от търговски обекти и заведения за хранене. От тях ще се произвежда тор за рекултивиране и озеленяване в двете общини.

Събраните растителни отпадъци ще се извозват към компостираща инсталация, която ще бъде изградена до сепариращата инсталация в регионалното депо за отпадъци на общините Враца и Мездра.

В традиционното семейно стопанство безотпадната технология е добре позната и усвоена.

„Обелки от плодове и зеленчуци ги слагаме на животинките – да се ги ядат, повторно, не ги изхвърлям. Все пак си е естествено“, споделя жена от региона.

Трябва да се събира всичко. Нашата улица е потънала в шума от есента – няма кой да я събере. Събрали сме я на купчини, подредили сме“, допълва жител на Враца, който одобрява изграждането на новата инсталация за отпадъци от биомаса.

„Трябва да се използват тия отпадъци за биотор“, категоричен е и друг жител на Враца. „По-полезно ще е да се прави това нещо.“

Когато компостиращата инсталация заработи, се очаква да се намали с ¼ обемът на отпадъка в сега действащата клетка на депото. Това пък ще удължи експлоатацията на тази клетка с 5 години.

Крайният продукт от компостирането ще се използва за рекултивация на терени с нарушен екологичен баланс, за озеленяване и ландшафтни дейности.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акцията, проведена преди година

Десислава Микова: Институциите са безсилни да спрат замърсяването от въглища

Преди година активисти на "Грийнпийс" изписаха върху охладителна кула на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград думата "престъпление" на английски. Година по-късно хроничните нарушители остават безнаказани. Институциите са безсилни да прекратят порочния кръг на замърсяването . Централата в Димитровград не е единственият пример, коментира пред БНР..

публикувано на 18.10.24 в 10:28

12% е увеличението на туристите в София до средата на 2024 година

12% е увеличението на туристите в София през първата половина на годината, показват данните от Единната система за туристическа информация  на Министерството на туризма, в сравнение със същия период на миналата година. Регистрираните нощувки са с 10% повече. Близо 60% от посетителите са чуждестранни туристи . За първото деветмесечие..

публикувано на 14.10.24 в 09:19

Втечненият природен газ замърсява повече от въглищата, сочи ново проучване

Природният газ, който бива транспортиран и изнасян, произвежда много повече парникови газове от въглищата, въпреки че газовата индустрия твърди, че е по-чиста алтернатива. Това се посочва в ново изследване, което поставя под въпрос бързата експанзия на газови доставки от Съединените щати за Европа и Азия. Изследването е проучило 20-годишен..

публикувано на 06.10.24 в 23:19
Антарктида

Растенията на Антарктида са се увеличили заради климатичните промени

Растенията, които покриват Антарктическия полуостров, са се увеличили над десет пъти през последните няколко десетилетия заради глобалното затопляне, сочи проучване. Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 година растителността е била по-малко от 1 квадратен километър, докато през 2021 година тя вече е покривала близо 12 квадратни..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Снимката е илюстративна

Eдна седмица на остров Сардиния

На Розовия плаж на остров Бодели на архипелага Мадалена в северната част на Сардиния всички, плаващи с корабче или лодка, акостират на около половин километър от брега (само на такова разстояние се допускат туристи сега). Колкото и да се взират, не виждат розов плаж... След световния успех на филма на Микеланжело Антониони "Червената пустиня",..

публикувано на 03.10.24 в 10:21
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21