Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертът по комуникации

Любомир Аламанов: Правилната комуникация предотвратява паниката

Ситуацията с коронавируса е уникална както за политиците, така и за хората

Любомир Аламанов
Снимка: БГНЕС

Експертът по комуникации Любомир Аламанов публикува в своя Фейсбук профил 21 точки по кризата с коронавируса. Като правителства и общества сме в уникална ситуация, защото за последните десет години, откакто се промениха комуникациите, не е имало подобна криза, която да засяга толкова много хора, подчерта Аламанов пред БНР. Според него е много важно да се намери баланс в комуникацията, така че хем да има достатъчно информация, хем да не се стига до паника.

Според него действията на институциите са важни, за да вдъхнат спокойствие на хората и да бъдат адекватни на ситуацията. Правилната комуникация предотвратява паниката, намалява истерията, подобрява вътрешната координация, повишава спокойствието и комуникацията.

"Хората трябва да знаят, че някой има, който следи ситуацията. Правенето на извънреден щаб, който се състои от специалисти, беше много добра стъпка, защото именно специалистите са хората, които могат реално да кажат доколко голяма е опасността и доколко не е голяма", посочи Любомир Аламанов, според когото специалисти по комуникации биха могли да отменят отчасти лекарите в рутинното осведомяване на обществеността през медиите.

Веднъж избухнала, паниката не може да бъде контролирана, категоричен е специалистът по комуникации.

Необходима е систематична, дългосрочна работа за формиране на хигиенни навици, смята Любомир Аламанов. "За два дена няма как да стане. Това е процес, който трябва да се развива много дълго с времето, да има много кампании, бавно, постепенно, от училище да започне", изтъкна той.

"Тук има сблъсък с една естествена, изконна, българска народопсихологична черта: как да кажеш на българина как да киха. Българинът е оцелял по най-различни начини и само си представете, ако например миналата година лятото, ей така, правителството решава да ограмоти здравно хората и пусне информационна кампания "Как да кихате". Това усещане на българина за оцеляване щеше да доведе до доста негативни и иронични коментари. Това е дълъг и сложен разговор как се променят нагласите на хората", отбеляза експертът.


Интервюто и анкетата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02